Ο σωστός τρόπος για να πλένουν τα παιδιά τα χέρια τους

Στην εποχή του κορωνοϊού, το αντισηπτικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Πως μπορούμε θα μάθουμε στα παιδιά μας να πλένουν σωστά τα χέρια τους;

Στην ηλικία των 3 χρόνων και κάτι το παιδί αναπτύσσει ταχύτατα τη δεξιοτεχνία του, χρησιμοποιεί καλύτερα τα δάχτυλά του και κάνει όλο και πιο περίπλοκες κατασκευές! Επίσης, μπορεί να αντιληφθεί το νόημα αυτών που ακούει και να ακολουθήσει αυτό που του φαίνεται λογικό και σωστό, ακόμα κι αν χρειάζονται να επιστρατευτούν δεκάδες τρόποι για να του το πούμε…

Είναι, επομένως, ο ιδανικός χρόνος για να μάθει την αξία του καλού πλυσίματος χεριών και μάλιστα, να το κάνει μόνο του!

Εκτός από τη μείωση του αριθμού των καθημερινών πραγμάτων που πρέπει να κάνουμε εμείς γι’ αυτό, θα μειώσει επίσης τον αριθμό των ασθενειών που μεταφέρονται από το νηπιαγωγείο και την παιδική χαρά. Τα περισσότερα παιδιά αυτής της ηλικίας αισθάνονται υπερήφανα όταν καταφέρνουν να φροντίσουν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο!

Αν μπορούσαμε να βάλουμε τα χέρια του παιδιού μας κάτω από ένα μικροσκόπιο, θα βλέπαμε αναλυτικά, μία προς μία, όλες τις «τρομακτικές» δραστηριότητες και τις «συναντήσεις» που είχε με μικρόβια και ιούς κάθε είδους κατά τη διάρκεια της ημέρας του, τα οποία μπορεί ακόμα να τα βάζει και στο στόμα του! Στο δε νηπιαγωγείο, γίνεται κανονική ανταλλαγή… μικροβίων με όλους τους συμμαθητές του ενώ επιπλέον ενδέχεται να χρησιμοποιεί και το μπάνιο μόνο του. Όλοι αυτοί είναι υπέροχοι λόγοι για να γίνει το πλύσιμο των χεριών μέρος της καθημερινής του ρουτίνας.

Η δική μας επιμονή ώστε το παιδί μας να πλύνει τα χεράκια του πριν τα σνακ και τα γεύματα και κάθε φορά που επιστρέφει στο σπίτι, είναι το κλειδί της επιτυχίας! Ας έχουμε ένα σκαλοπάτι κοντά στον νεροχύτη έτσι ώστε να μπορεί να φτάνει μόνο του τη βρύση, στην οποία θα του μάθουμε πώς τρέχει το ζεστό και το κρύο νερό. Είναι υποχρεωτικό να μάθει πώς να τρίβει με το σαπούνι όλη την επάνω και την κάτω επιφάνεια των χεριών καθώς και μεταξύ των δακτύλων! Ένα τραγουδάκι διάρκειας 15-20’’ είναι ό,τι πρέπει αφού θα χαλαρώσει το παιδί και θα κρατήσει και τον επιβεβλημένο χρόνο του σωστού πλυσίματος! Η χρήση της πετσέτας για το στέγνωμα τους, το κρέμασμα της εκεί όπου τη βρήκε και το ευχαριστήριο φιλάκι από εμάς συνοδευόμενο με τεράστια αγκαλιά, ολοκληρώνει την πολύτιμη αυτή διαδικασία!

Τα περισσότερα παιδιά καταλαβαίνουν τον λόγο αυτής της διαδικασίας, ότι υπάρχουν δηλαδή αόρατα μικρόβια παντού στα χέρια τους και ότι είναι σημαντικό να τα κάνουν να εξαφανίζονται κάτω από τη βρύση ώστε να μην αρρωστήσουν! Για άλλα πάλι, λειτουργεί καλύτερα να τονιστεί η απόλαυση των φυσαλίδων σαπουνιού και του νερού. Μπορείτε αν θέλετε μάλιστα να τα αφήσετε να εξασκηθούν πλένοντας παιχνίδια και κούκλες!

Η καθαριότητα είναι υψίστης σημασίας για την υγιεινή και την αποφυγή ιώσεων και άλλων ασθενειών και η εκπαίδευσή της, αρχίζει – και πιθανώς ολοκληρώνεται- σε αυτήν την τρυφερή ηλικία των παιδιών μας!

Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Ακολουθήστε το Daisy.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα μας τα νέα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ