Χάρης Σώζος: «Αν ο Θέμελης δεχτεί τον Μελέτη θα δεχτεί και τον βιασμό»

Ο Χάρης Σώζος από τις «Άγριες Μέλισσες» έδωσε συνέντευξη στην Κωνσταντίνα Γαρνέλη και το TiVi ΣΙΡΙΑΛ.

Advertisement

ΜΟΤΟ: «Θέλω να δω πώς θα αντιμετωπίσει η Δόμνα τον Θέμελη όταν μάθει ότι ο πατέρας της είχε διαπράξει έγκλημα»

Ο Χάρης Σώζος μετά από χρόνια απουσίας από την τηλεόραση επέστρεψε και πάλι -προς ευχαρίστηση όλων μας- μέσα από τον ρόλο του Σωκράτη Θέμελη στις «Αγριες μέλισσες». Ο σπουδαίος ηθοποιός μας μίλησε για τον ήρωά του, τη Δόμνα, τον Μελέτη και τον Δούκα.

Advertisement

Μας εκπλήξατε ευχάριστα με την τηλεοπτική σας επιστροφή. Είστε από τους ηθοποιούς που λείπουν από την τηλεόραση. Αυτή τη φορά δεν αρνηθήκατε την πρόταση.

«Κι αυτό λόγω του πολύ καλού σεναρίου και του συνόλου των συναδέλφων που παίζουν και είναι εξαιρετικοί. Είναι ένα σίριαλ που ο κάθε ηθοποιός θα θεωρούσε τιμή να είναι μέρος του».

Advertisement

Έχετε ένα βιογραφικό που θα το ζήλευαν πολλοί και μια αξιοζήλευτη πορεία στον χώρο. Ωστόσο κάθε νέα δουλειά είναι ένα καινούριο ξεκίνημα;

«Έτσι ακριβώς. Είναι μια νέα πρόκληση κι επειδή το επάγγελμά μας είναι διά βίου μάθηση, συνεχίζω να ασκώ τα εκφραστικά μου μέσα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χαρακτήρα. Κάθε δουλειά, είτε κινηματογραφική είτε θεατρική είτε τηλεοπτική, είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσεις και αυτό είναι το ζητούμενο».

Ένας χαρακτήρας σε μια τηλεοπτική σειρά «χτίζεται» από την αρχή. Διαβάζοντας τον ρόλο του Σωκράτη Θέμελη, ποια ήταν η αρχική σας σκέψη;

«Στην αρχή πήρα γενικές πληροφορίες για τον ήρωα. Μετά άρχισα να παίρνω τα επεισόδια λίγα-λίγα, γεγονός που με ιντρίγκαρε διαβάζοντάς τα, γιατί πήγαινα βήμα-βήμα με τον ήρωα που άρχισε να ξεδιπλώνει τον χαρακτήρα του. Τον ανακάλυπτα σιγά-σιγά και δεν τον έχω βρει ακόμη. Δεν έχω ανακαλύψει το παρελθόν του, δεν ξέρω αν αυτά που ακούγονται είναι αλήθεια και πού θα τον οδηγήσουν οι σεναριογράφοι. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι αρνείται αυτό για το οποίο τον κατηγορεί η Ανέτ και δεν βλέπει τον εαυτό του ως βιαστή. Θεωρεί ότι απλά συνευρέθηκε με μια κοπέλα. Έχει δείξει ότι είναι πολύ τρυφερός με τον κόρη του, και πάντα μιλάει με πολύ όμορφα λόγια για τις μνήμες που έχει από τη γυναίκα του. Μάλιστα έχει πει στη Δόμνα πως είναι ο καρπός του έρωτά του με τη μοναδική γυναίκα που αγάπησε. Αν υπήρξε βίαιος κάποια στιγμή, αυτό δεν έχει φανεί στη μέχρι τώρα συμπεριφορά του και στον τρόπο που φέρεται. Δείχνει ευγενής. Δεν ξέρω τι μπορεί να έγινε και να συμπεριφέρθηκε βίαια».

Δικαιολογείτε σε πολλά τον Σωκράτη Θέμελη.

«Δεν τον δικαιολογώ. Προσπαθώ να τον υπερασπιστώ γιατί ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παραδεχτεί ότι βίασε την Ανέτ. Λέει, ωστόσο, ότι είναι ένα παρελθόν που δεν είναι υπερήφανος και αυτό με βάζει σε υποψίες».

Πάντως ο ρόλος σας είναι περισσότερο εσωτερικός στην ερμηνεία του κι ενέχει δυσκολίες.

«Κι εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα. Επειδή δεν είναι κινητικά τα πράγματα, παίζονται με ματιές και βλέμματα που λένε πιο πολλά από το κείμενο. Είναι ρόλοι που ερμηνεύονται περισσότερο με τα μάτια και την ψυχή και λιγότερο με τον λόγο, τον οποίο επειδή είναι λιτός πρέπει να τον διαχειριστείς σωστά. Κι εκεί είναι η επιτυχία του σίριαλ. Το σενάριο δεν είναι επιπόλαιο και οι χαρακτήρες αποδίδονται με εσωτερικότητα και αλήθεια. Δεν παίζουμε το περίγραμμα, αλλά την ψυχή και το συναίσθημα. Δεν περιγράφουμε τους χαρακτήρες, τους βιώνουμε. Κι εγώ από θεατής ξεκίνησα».

Ο ρόλος του Σωκράτη Θέμελη δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Βέβαια δεν είναι και… Βόσκαρης.

«Αυτός είναι πιο… κάθαρμα (γέλια). Ολοι κρύβουν ένοχα μυστικά, από τον Δούκα μέχρι τον πιο μικρό. Ολοι οι άνθρωποι είμαστε καλοί και κακοί. Στις “Αγριες μέλισσες” υπάρχουν ήρωες που έχουν διαπράξει φόνο και είναι παράλληλα τρυφεροί και συμπαθητικοί. Η διπλή ισορροπία στη ζυγαριά είναι που έχει ενδιαφέρον τόσο για εμάς όσο και για το κοινό».

Πώς έχετε ψυχογραφήσει τον Σωκράτη;

«Είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει τα κυκλώματα και πώς λειτουργούν οι διασυνδέσεις, που δουλεύει σε μια τράπεζα και το χρήμα είναι πολύ σημαντικό για εκείνον. Είναι στα πράγματα και ξέρει να διαχειρίζεται την εξουσία που έχει, αν και δεν το κάνει πάντα σωστά. Είναι ευάλωτος στο χρήμα. Φιλάει τα νότα του σε συναλλαγές αυτού του είδους».

Δείχνει το ίδιο αδίστακτος με τον Δούκα.

«Δεν χαρίζεται και σε ό,τι έχει να κάνει με τη κόρη του μπορεί να γίνει πολύ κακός».

Ο Μελέτης είναι πυρ και μανία μαζί του. Πώς θα είναι στο εξής οι σχέσεις τους;

«Είναι ένα ακόμη ζητούμενο. Εχω την αίσθηση ότι ο Σωκράτης θα ήθελε έναν αδελφό για τη Δόμνα για να μη μείνει μόνη. Ωστόσο, δεν μπορεί να παραδεχτεί ότι είναι παιδί του, γιατί τον κατατρέχει το παρελθόν του. Αν το παραδεχτεί θα πρέπει να δεχτεί παράλληλα ότι ο γιος του είναι το αποτέλεσμα της πράξης για την οποία τον κατηγορεί η Ανέτ. Αυτό που θέλω να δω είναι πώς θα τον αντιμετωπίσει η κόρη του όταν μάθει ότι ο πατέρας της, ο τόσο τρυφερός που του έχει τόση αδυναμία, κατηγορείται ότι είχε διαπράξει ένα τέτοιο έγκλημα. Θεωρώ ότι αν ο Θέμελης χάσει το παιδί του, θα χάσει τα πάντα».

Το γεγονός ότι οι ηθοποιοί είναι άφθαρτοι σε σχέση με την τηλεόραση και δεν τους έχουμε ταυτίσει με άλλους χαρακτήρες έχει παίξει το ρόλο του στην επιτυχία;

«Το σημαντικότερο σε αυτή τη σειρά είναι ότι βρήκαν καινούριους ηθοποιούς. Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες εξαιρετικού ταλέντου. Η επιλογή αυτή ήταν βέβαια απόρροια της κρίσης γιατί τους πήραν τσάμπα, να τα λέμε κι αυτά, αλλά αυτό έδωσε την ευκαιρία να φανερωθεί ο υποκριτικός πλούτος που υπάρχει. Πρέπει να τον αξιοποιήσουμε και όχι να παίρνουν τους ίδιους και τους ίδιους χάριν την τηλεθέασης και της αναγνωρισιμότητας».

Η Συνέντευξη κυκλοφορεί στο TiVi ΣΙΡΙΑΛ αυτής της εβδομάδας.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement