Δώρα Αναγνωστοπούλου: «Ο σεξισμός υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα και σίγουρα στη δημοσιογραφία…»

Η εκπομπή «Mega stories» που παρουσιάζει και εστιάζει σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, ο σεξισμός στη δημοσιογραφία, η επιτυχημένη μετάβασή της στο MEGA έπειτα από 16 χρόνια στη δημόσια τηλεόραση, οι διαφορές κεντρικό και μεσημβρινού δελτίου ειδήσεων, τα νούμερα τηλεθέασης, η Ρίκα Βαγιάννη που της φέρθηκε με γενναιοδωρία και γαλαντομία αλλά και ο τρόπος που άλλαξε η ζωή της το έτος covid. H Δώρα Αναγνωστοπούλου μιλά για όλα στο 7ΜΕΡΕΣTV και τον Γιάννη Βίτσα.

Advertisement

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από την επανεκκίνηση του Μεγάλου καναλιού. Αισθάνεσαι δικαιωμένη από την απόφαση σου να εγκαταλείψεις την ΕΡΤ έπειτα από συναπτά 16 έτη κάνοντας μεταγραφή στο ΜEGA;

Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένη. Δεν επιθυμούσα να παραμείνω στάσιμη. Στη δημόσια τηλεόραση είχα περάσει από πολλές θέσεις. Ξεκίνησα από το ρεπορτάζ κινηματογράφου και στην συνέχεια πέρασα στην ενημέρωση. Από ένα σημείο και έπειτα ένιωθα ότι είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος της ΕΡΤ και είχε συμβεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων και σημαντικές εκλογικές βραδιές. Αισθάνθηκα ότι δεν είχα να προσφέρω κάτι περισσότερο στην κρατική. Η πρόταση του MEGA ήταν μία μεγάλη πρόκληση και την αποδέχθηκα με χαρά.

Advertisement

Εδώ και λίγους μήνες παρουσιάζεις τη εκπομπή σου «Mega stories» που ουσιαστικά ανιχνεύει ιστορίες ανθρώπων. Μίλησε μου γι’ αυτό το project ;

Είναι ένα τηλεοπτικό όνειρό που είχα. Βασίζεται σε πρωτογενή έρευνα. Αναζητούμε ιστορίες που αξίζει να ακουστούν και να ειπωθούν από τους πρωταγωνιστές τους. Εστιάζουμε κυρίως σε θέματα που αφορούν την κοινωνία. Φεύγουμε από την πολιτική επικαιρότητα και μας ενδιαφέρει ο κοινωνικός πυρήνας της χώρας. Ασχοληθήκαμε με τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, με την συνεπειμέλεια, τους καλλιτέχνες κατά την περίοδο της κρίσης,

Advertisement

…Όπως και το κομμάτι της σεξουαλικής παρενόχλησης και της κακοποίησης.

Ξεκίνησε ως ιδέα πριν την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Επιδιώκαμε να δημιουργήσουμε ένα θέμα για το σεξισμό στην πολιτική. Είχαμε ξεκινήσει τα γυρίσματα και είχαμε συνομιλήσει με αρκετές γυναίκες πολιτικούς. Ακολούθησε το μεγάλο θέμα του αθλητισμού. Εμπλουτίσαμε την εκπομπή μιλήσαμε και με αθλήτριες και δώσαμε μία σφαιρική άποψη στο αφιέρωμα.

Αντιμετώπισες στην διαδρομή σου σεξιστικές συμπεριφορές;

Ο σεξισμός υπάρχει σε όλα τα επαγγέλματα και γραφεία και σίγουρα στη δημοσιογραφία. Το θέμα είναι να μην ξεπερνιούνται το όρια… Εγώ δε θα σου πω ότι σε μένα δε θα τολμούσε ποτέ κανένας να κάνει το οτιδήποτε όπως έχουμε ακούσει πολλές φορές τελευταία. Σεξουαλική επίθεση δε μου έγινε αλλά σίγουρα όλες οι γυναίκες μπορεί κάποια στιγμή της ζωής μας να υποστούμε ανάρμοστες συμπεριφορές. Σημασία έχει να ακούγονται αυτές οι ιστορίες και να βγαίνουν μπροστά γιατί μόνο έτσι θα μπει και ένα φρένο σ αυτές τις ενέργειες.

Σε αγχώνει ότι ούσα πια στην ιδιωτική τηλεόραση ασχολείσαι με τα νούμερα τηλεθέασης που φαντάζομαι πώς έχουν διαφορετική βαρύτητα από την κρατική.

Ήμουν νουμεράκιας και στην ΕΡΤ. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην ξυπνήσω με την αγωνία για το τι νούμερα έκαναν το δελτίο και οι εκπομπές. Με ενδιαφέρει ο κόσμος. Θέλω να έχει απήχηση αυτό η δουλειά μου. Ήταν τολμηρό βήμα το να αναλάβω την παρουσίαση του κεντρικού δελτίου στο MEGA πέρυσι. Είχα ανασφάλεια με τα νούμερα παρόλο που στο ξεκίνημα πήγαμε ανέλπιστα. Έδειξε ότι ο κόσμος περίμενε να ξεκινήσει πάλι το κανάλι. Βέβαια μπήκε σε μία εποχή πολύ σκληρού ανταγωνισμού. Δύο εβδομάδες με το που ανέλαβα το κεντρικό δελτίο ο κορωνοιός μπήκε στη ζωή μας ενεργά. Τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ ιδίως για ένα κανάλι που είχε μεν μία βαριά κληρονομία αλλά ξεκίναγε από την αρχή. Τα νούμερα τηλεθέασης είναι ίσως περισσότερο σημαντικά στην ιδιωτική τηλεόραση. Απασχολούν περισσότερο την ιδιοκτησία του καναλιού απ’ ότι τη διοίκηση της ΕΡΤ. Από εκεί και πέρα η δουλειά γίνεται πάντα με τους ίδιους όρους.

Σου λείπει το κεντρικό δελτίο ειδήσεων ;

Το κεντρικό δελτίο είναι πολύ διαφορετικό από το μεσημβρινό, που έχει πάρα πολλά στοιχεία εκπομπής, αλλά και μεγάλο ενδιαφέρον γιατί καλείσαι να ανταπεξέλθεις στην είδηση με το που γεννιέται οπότε το καθιστά πολύ πιο ζωντανό και λιγότερο στημένο. Δε μπορώ να σου πω αν μου λείπει. Εάν το παρουσίαζα δεν θα μπορούσα να αναλάβω την εκπομπή που απολαμβάνω πολύ σ’ αυτή τη φάση. Το να μιλώ με το κόσμο είναι μαγικό. Επίσης η πρωτογενή έρευνα στην Ελλάδα δεν γίνεται συχνά άρα αισθάνομαι ευγνώμων.

Συνεργάστηκες με τη Ρίκα Βαγιάννη. Τι κρατάς από εκείνη;

Η Ρίκα ήταν ένας πολύ γλυκός άνθρωπος, μία υπέροχη γυναίκα. Κρατώ τη γενναιοδωρία, την καλοσύνη και την μεγαλοδωρία της. Θυμάμαι ότι έμπαινα στο στούντιο και με αποθέωνε στον αέρα. Ήταν συγκινητικό γιατί ήταν πηγαίο.

Έτυχε να συνομιλήσετε τα τρία χρόνια που δοκιμάζονταν από τον καρκίνο;

Όχι. Μιλήσαμε για τελευταία φορά όταν διέμενε μόνιμα στην Αυστραλία και έκανα μία εκπομπή για τη δορυφορική τηλεόραση. Τα τελευταία χρόνια που δοκιμάζονταν δεν είχαμε μιλήσει. Μάθαινα τα νέα της. Αισθανόμουν άβολα να την πάρω τηλέφωνο έπειτα από καιρό ενώ γνώριζα τι πέρναγε

Περισσότερα στο 7ΜΕΡΕΣTV που κυκλοφορεί

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement