Ιωάννα Βλάχου: «Η μουσική για μένα είναι λειτουργία σώματος…»

H Ιωάννα Βλάχου είναι η Κερκυραία ερμηνεύτρια που ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή με την υπέροχη μελωδική φωνή της. Για την ίδια ο δρόμος δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα. Στα 13 της χρόνια η Ιωάννα Βλάχου μοιράστηκε την ίδια σκηνή με τη Ρένα Βλαχοπούλου στην Κέρκυρα, στα 17 της κέρδισε τον Σάκη Ρουβά σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό τραγουδιού, λίγο μετά τα 20 έγινε μητέρα μιας υπέροχης κόρης, της Ραφαέλας.

Advertisement

Η Ιωάννα Βλάχου με αφορμή τη μεγάλη συναυλία που έδωσε πρόσφατα στην Κέρκυρα μαζί με την Μαριάννα Μασάδη μιλά στον Γιώργο Μουλά για τη μουσική και τα όνειρα της.

Ιωάννα μου θα ήθελα αρχικά να μας πεις για τη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας με την ερμηνεύτρια Μαριάννα Mασάδη πριν από μερικές μέρες;

Advertisement

Ήταν μία πανέμορφη βραδιά και αυτό που μας έκανε πολύ χαρούμενες και εμένα και τη Μαριάνα είναι ότι ήταν ένα θέατρο γεμάτο σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Ο σκοπός ήταν ιερός και καταφέραμε με το μουσικό μας πρόγραμμα να γεμίσουμε το θέατρο και να περάσουμε όλοι καλά.

Πώς ήταν η συνεργασία με την κυρία Μασάδη;

Advertisement

Εξαιρετική! Με τη Μαριάνα γνωριζόμαστε περίπου 2 χρόνια. Εξ αρχής είχαμε πει ότι θα κάνουμε κάτι μαζί και να που ήρθε η ώρα και παρουσιάσαμε αυτό το ωραίο αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι ταιριάξανε οι φωνές μας. Είχαμε επιμεληθεί ένα πρόγραμμα με μαεστρία για να περάσουν όλοι καλά, με ποιότητα πάντα. Θέλαμε να δώσουμε ένα ύφος ευρωπαϊκό και φυσικά χριστουγεννιάτικο.

Θα ήθελα να μου πεις πως ξεκίνησε το ταξίδι σου στη μουσική;

Εγώ ξεκίνησα από μικρή να τραγουδάω και να σπουδάζω πάνω σε αυτό το κομμάτι. Ήμουν σχεδόν 13 ετών όταν είχε αρχίσει να διαμορφώνεται η φωνή μου. Σπούδασα κλασικό τραγούδι και πρώτη μου δασκάλα ήταν η Βαρβάρα Γκαβάκου από την εθνική λυρική σκηνή. Έκανα θέατρο και παρ΄όλο που ήθελα να ασχοληθώ με αυτό τελικά με κέρδισε το τραγούδι. Ο χορός και το θέατρο με βοήθησαν ώστε να έχω μία καλή σκηνική παρουσία.

Τι σχεδιάζεις για το 2022;

Σχεδιάζω να παρουσιάσω το CD μου. Με τον στιχουργό του cd Τριαντάφυλλο Η.Κωτόπουλο γνωρίστηκα προ ετών σε ένα κάλεσμα του Ιονίου πανεπιστημίου, όπου κλήθηκα τότε να ντύσω μουσικά το ποίημα του “γραφή καθαρή” που αποτέλεσε τελικά και το τραγούδι τίτλων του προηγούμενου μου cd. Η γνωριμία μας, με βοήθησε να προσεγγίσω πολλά πράγματα με διαφορετική οπτική. Έπειτα από την πρώτη συνεργασία μας το 2016 έδωσα μία ποιητική συλλογή του, στην συνθέτη Όλγα Κουτσούκαλη. Ξεχώρισε το οχτώ ποιήματα του και το έκανε τραγούδια. Στην πορεία ο συνθέτης Κωνσταντίνος Κατωμέρης συνέθεσε επίσης δύο ακόμη πολύ όμορφα τραγούδια. Έτσι προέκυψαν τα “”Κρυμμένα” που εκδόθηκαν στις αρχές του φθινοπώρου από τις εκδόσεις μετρονόμος». Μέσα στο 2022 θέλω να ταξιδέψω, να κάνω ωραίες συνεργασίες και να έχουμε όλοι υγεία βέβαια.

Η κόρη σου ήταν το πρώτο κοριτσάκι στην Ελλάδα πού έκανε μεταμόσχευση μυελού των οστών και είναι πια υγιής. Απαιτήθηκε μάλιστα για αυτό το λόγο να ζήσετε επί 5 χρόνια στη Γαλλία. Αντιλαμβάνομαι καταρχάς ότι ένα τέτοιο γεγονός είναι σοκαριστικό για μία οικογένεια.

Η κόρη μου είναι το πρώτο παιδί που μεταμοσχεύτηκε από αναιμία fanconi με βλαστοκύτταρα ομφάλιου λώρου. Το οφείλω στη μητέρα που έδωσε τα βλαστοκύτταρα της για να σωθεί η κόρη μου. Είχαν συμβατότητα με το παιδί 70%. Το ρίσκαραμε. Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Ήταν μία δύσκολη περίοδος για όλους, που άλλαξε τη ζωή μας. Δοκιμαστήκαμε πολύ. Αγαπώ τη Γαλλία γιατί έδωσε ζωή ξανά στο παιδί μου.

Πώς βίωσες εσύ εκείνο το διάστημα;

Πήγαμε στη Γαλλία οικογενειακώς για μία εβδομάδα και μείναμε 5 χρόνια. Η ομάδα γενετιστών ήταν κορυφαία και μας βοήθησαν πάρα πολύ. Η κόρη μου ενώ ήταν άρρωστη φοιτούσε παράλληλα στο δημοτικό σχολείο του νοσοκομείου.

Θα άφηνες την Κέρκυρα για να κάνεις μία μεγαλύτερη καριέρα στην Αθήνα για παράδειγμα;

Αν ήταν κάτι που θα μπορούσα να το κάνω με μία καλή πρόταση, βεβαίως και θα το έκανα. Ο τόπος φυσικά που γεννήθηκες πάντα είναι μέσα στην καρδιά σου και δεν αλλάζει αυτό με τίποτα. Τώρα πια μειώνονται οι αποστάσεις και έτσι δεν θα είχα πρόβλημα. Λατρεύω την Κέρκυρα και πάντα ήθελα να κάνω ωραία πράγματα εδώ για τον κόσμο που με ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια.

Ποια ήταν τα σημαντικότερα μαθήματα που πήρες από τους γονείς σας;

Μας δίδαξαν να αγαπάμε την ζωή τον συνάνθρωπο να δουλεύουμε τίμια και στηρίζουμε τα θέλω μας. Η μητέρα μου είχε και έχει λαϊκή δυνατή φωνή, πάντα είχαμε διαφορετικά γούστα -Σακελαρίου εκείνη, οπερέτες εγώ. Με τον πατέρα μου είχαμε ίδια γούστα και πολύ αυστηρό κριτήριο. Από τα ρεμπέτικα και τα παραδοσιακά στον Χατζιδάκι και από τον Θεοδωράκη σε άγνωστα, ξένα λατινοαμερικάνικα. Από μικρή είχα πολλά και διαφορετικά ακούσματα, έκανα σπουδές κλασικού τραγουδιού, ενώ στις εμφανίσεις μου επέλεγα και έντεχνα και ξένα κομμάτια.

Κατά την παραμονή σου στη Γαλλίδα τραγουδούσες κιόλας. Σε βοήθησε αυτό ψυχολογικά; Ήταν εκτόνωση;

Εννοείται. Η μουσική για μένα είναι λειτουργία σώματος. Χωρίς αυτό νιώθω πως δεν έχω οξυγόνο. Δεν θα το έλεγα εκτόνωση, μα κάτι πιο βαθύ. Λατρεύω τη δουλειά μου. Έχω μάθει να τραγουδάω σε ό,τι κατάσταση και αν βρεθώ, Με βοήθησε πάρα πολύ.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement