Κρατερός Κατσούλης: Εάν τελειώσουν οι «Κού κου», τελείωσαν. Η Κατερίνα θα κάνει κάτι άλλο.

«Κάνουμε μία δουλειά. Κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το πότε, πώς, αν και γιατί, θα τελειώσει δεν το ξέρουμε. Ελπίζουμε και κάνουμε το καλύτερο ως το τέλος…»

Advertisement

Η απόφαση του να κλείσει συνειδητά και οριστικά ένα μεγάλο και επιτυχημένο κεφάλαιο της διαδρομής του την καθημερινή παρουσίαση προγραμμάτων, η πορεία των «Κού-κου» αυτή την σαιζόν αλλά και η φημολογία για ολοκλήρωση της εκπομπής, η Σμύρνη μου αγαπημένη και ο χαρακτήρας του Σπύρου Μπαλτατζή που αγάπησε, όπως και η βία στο θέατρο αλλά και ο φόβος που έφερε ο covid στις ψυχές των ανθρώπων. Ο Κρατερός Κατσούλης σε μία κουβέντα από καρδιάς μιλά μόνο με αλήθειες στο 7ΜΕΡΕΣTV και τον Γιάννη Βίτσα.

Διανύουμε τη χρονιά που αποχαιρέτησες μία μεγάλη αγάπη σου, τους «Κου- κου». Σου λείπουν ;

Advertisement

Βεβαίως μου λείπουν. Τους αποχαιρέτησα μόνο τηλεοπτικά. Την ποιότητα της ζωής μου τη μετρώ στις ανθρώπινες σχέσεις που δημιουργώ. Έχω διανύσει τέσσερα χρόνια με όλους αυτούς τους ανθρώπους. Οι σχέσεις που έχω χτίσει είναι ζωντανές. Όταν επενδύεις τον χρόνο και τον εαυτό σου σε μία σχέση, μπορείς να την ξαναβρείς από εκεί που την άφησες.

Λέγεται ότι η Κατερίνα Καραβάτου θα φύγει από το Star Channel. To έχεις διαβάσει φαντάζομαι.

Advertisement

Όχι. Δεν ασχολούμαι! Δε μπαίνω καθόλου στη διαδικασία να σχολιάζω, να διαβάζω ή να μετράω αναρτήσεις και δημοσιεύσεις, οι οποίες δεν προέρχονται από μία πηγή που είναι η άμεσα υπεύθυνη για οποιοδήποτε δημοσίευμα. Είναι χάσιμο χρόνου ουσιαστικά.

Θα σε στεναχωρήσει αν κλείσει ο κύκλος της εκπομπής ; Η τηλεθέαση του προγράμματος βέβαια υπήρξε σε περιόδους φέτος χαμηλή.

Όπως σε όλα τα προγράμματα.

Το τελευταίο διάστημα βέβαια είναι αρκετά υψηλή.

Θεωρώ ότι η εκπομπή είναι πάρα πολύ καλή. Η Κατερίνα είναι εξαιρετική. Είναι γεννημένη γι’ αυτό το πράγμα. Το αγαπά πολύ και το κάνει εξαιρετικά. Εάν τελειώσουν οι «Κού- κου», τελείωσαν. Η Κατερίνα θα κάνει κάτι άλλο. Δε μας ορίζουν η δουλειές μας, αλλά η άποψη μας, η πεποίθηση μας και η αγάπη μας γι’ αυτό που κάνουμε!

Είναι πολύ σωστή και φιλοσοφημένη η τοποθέτηση σου.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Κάνουμε μία δουλειά. Κάποια στιγμή θα τελειώσει. Το πότε, πώς, αν και γιατί, θα τελειώσει δεν το ξέρουμε. Ελπίζουμε και κάνουμε το καλύτερο ως το τέλος.

Αν υποθέσουμε ότι ολοκληρωθεί η εκπομπή. Θα αισθανθείς πώς ως γεγονός είναι άδικο;

Η αδικία προέρχεται συνήθως από συμπεριφορές στις σχέσεις των ανθρώπων, από την επιβεβαίωση ή όχι της ποιότητας των σχέσεων που είχαμε. Οπότε εάν δεν έχουν υπάρξει κακοπροαίρετες, δόλιες, επί τούτου συμπεριφορές η λέξη αδικία είναι μεγάλη κουβέντα.

Επτά χρόνια στην τηλεόραση ως κεντρικός παρουσιαστής καθημερινών προγραμμάτων και εκπομπών Σαββατοκύριακου. Θα το επαναλάμβανες;

Όχι. Δε θα ξανακάνω καθημερινή ζωντανή πρωινή εκπομπή. Θα παρουσίαζα με χαρά, όπως είχα κάνει και παλαιότερα πριν τη φωλιά των κούκου, προγράμματα άλλης έντασης, όγκου και ευθύνης. Με ενδιαφέρει πολύ ο χώρος τέχνης και πολιτισμού modus vivendi που έχω δημιουργήσει, οι θεατρικές παραστάσεις που γίνονται εκεί κάθε Κυριακή, το summer camp που ετοιμάζουμε, όπως και το προσωπικό μου σεμινάριο υποκριτικής λόγο στο σώμα, σώμα στο λόγο.

Ήταν για εσένα η παρουσίαση μία πολύ βαριά ευθύνη;

Φυσικά. Η ενέργεια, η ανάγκη, η νοητική, φυσική, ψυχολογική, σωματική, απαίτηση αυτής της δουλειάς ήταν σα διπλή καθημερινή παράσταση πρωί- πρωί με ότι συνεπάγεται αυτό. Έτσι καταλάβαινα εγώ ότι πρέπει να είναι.

Πολύ δύσκολο. Αντιλαμβάνομαι ότι απαιτεί αντοχές.

Ειδικά αν λάβεις υπ’ όψιν σου ότι δεν κάνεις μόνο αυτό και έπειτα πας σπίτι σου και κοιμάσαι, αλλά έχεις μία σειρά υποχρεώσεων και ενδιαφερόντων μέσα στην ημέρα. Έχω δύο μικρά παιδιά. Έχω την αγάπη, ανάγκη, λαχτάρα να τα ζω κάθε ημέρα και μαζί μ’ αυτά το δικό μου πολυχώρο, υποκριτικές ανησυχίες. Απλώς δε βγαίνει ο χρόνος.

Έρχομαι και στο «Σμύρνη μου αγαπημένη». Πώς αισθάνεσαι που μεταφέρεται στον κινηματογράφο αυτή η τόσο ζωντανή παράσταση που περιγράφει ένα απόλυτα ευαίσθητο θέμα για τους Έλληνες;

Είμαι ευτυχής και ευγνώμων. Υποδύομαι τον Σπύρο Μπαλτατζή ο οποίος είναι πραγματικό πρόσωπο όπως όλη η οικογένεια. Είναι ο αδελφός του Δημήτρη Μπαλτατζή ( σ.σ. Λεωνίδας Κακούρης), που είναι ο σύζυγος της Φιλιώς (σ.σ. Μιμή Ντενίση). Οι δύο άνδρες εκφράζουν τα δύο πολιτικά αντίπαλα στρατόπεδά της εποχής. Ο μεν Δημήτρης είναι Βενιζελικός και ο Σπύρος είναι Βασιλικός. Μέσα από αυτή την ισχυρή αγάπη των αδελφών, της οικογένειας και την πολιτική αντιπαλότητα βλέπουμε την πορεία του ελληνισμού εκείνης της εποχής και το πώς αντιμετώπισε την επικείμενη καταστροφή που έρχονταν.

Μελετούσες ιστορία;

Ναι. Μ’ άρεσε. Τα πράγματα που ξέρουμε για τη μικρασιατική καταστροφή από αυτά που έχουμε διδαχθεί από τα βιβλία της μέσης εκπαίδευσης είναι ακόμα ελάχιστα. Κλαίγαμε κάθε ημέρα κατά τη διάρκεια της προεργασίας του θεατρικού έργου από όσα περιέγραφε η Μιμή Ντενίση, που είχε μελετήσει ενδελεχώς τα γεγονότα για να συγγράψει έπειτα το θεατρικό έργο. Ήταν πράγματα που δεν είχαν ειπωθεί ποτέ. Δε νομίζω ότι υπάρχουν ακόμη στα βιβλία μας. Αυτή η ταινία και το θεατρικό έργο νομίζω ότι θα γίνουν ένα σοβαρό σημείο αναφοράς, με την ελπίδα ότι επιτέλους θα καταφέρουμε να μάθουμε από τα λάθη που έχουμε κάνει στο παρελθόν και να μην τα επαναλάβουμε στο μέλλον.

Ασχολείσαι με την πολιτική;

Είμαι πολιτικοποιημένος ανέκαθεν, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών.

Ποια ήταν η πολιτική επιλογή σου στα 14;

Η ίδια που είναι και σήμερα, ότι πρέπει οι άνθρωποι αντί να βρίσκουμε όλους τους λόγους που μας χωρίζουν εφόσον εκφράζουμε έντιμα την πρόθεση ότι θέλουμε να επικοινωνήσουμε να ψάξουμε το σωστό τρόπο για να το κάνουμε.

Αν σου πρότεινε ένα κόμμα να κατέβεις ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές θα απαντούσες θετικά;

Μ’ ενδιαφέρει περισσότερο το κομμάτι της εκπαίδευσης, της επικοινωνίας, της καθαρότητας των συναισθημάτων, των πράξεων και των λόγων. Μέχρι τώρα η πολιτική δε μου έχει δείξει ότι διέπεται από τους παραπάνω κανόνες.

Το κίνημα του me-too άνθισε πριν λίγους μήνες στην χώρα μας. Μεγάλος αριθμός συναδέλφων σου αναφέρθηκε σε βίαιες συμπεριφορές που έχει βιώσει.

Το hastag eimasteoloimazi το φτιάξαμε έξι -επτά συγκεκριμένοι ηθοποιοί στην αρχή έχοντας ως πρόθεση να το χρησιμοποιήσουμε όλοι για να στηρίξουμε, τα κορίτσια, τις κυρίες ,τις συναδέλφους και τους συνανθρώπους μας που είχαν αρχίσει τότε να μιλάνε.

Δέχθηκες ποτέ οποιασδήποτε μορφής βία στο χώρο του θέατρου.

Φυσικά. Έχω κάνει και ένα βίντεο στο Instagram. Διάβασα ένα κείμενο το οποίο είχα γράψει στην ανάγκη μου να εκφραστώ για όλο αυτό το πράγμα και έλεγα ότι για να καταλάβουμε λίγο γιατί έχει συμβεί αυτό είμαστε μία γενιά που μεγαλώσαμε έχοντας γαλουχηθεί από τις φράσεις «Μη σε νοιάζει τι κάνει ο άλλος κοίτα τη δουλειά σου», «μη φυτρώνεις εκεί που δεν σε σπέρνουν» , «μην ανακατεύεσαι με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες» και διάφορα τέτοια γνωμικά τα οποία εν τέλει σιγά σιγά έκαναν τους περισσότερους να αποκοπούμε από τον συνάνθρωπο μας και να ανεχόμαστε ακόμα και εν αγνοία μας ή δικαιολογώντας συμπεριφορές ανεπίτρεπτες και απαράδεκτες.

Ποια είναι η χειρότερη συμπεριφορά που εσύ έχεις βιώσει ως ηθοποιός ;

Η λεκτική, ψυχολογική βία, η προσπάθεια σωματικής βίας έχουν υπάρξει πολλές φορές καθημερινότητα για όποιον είναι πολλά χρόνια στη δουλειά μας.

Περισσότερα στο 7MEΡΕΣTV

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement