Μαίρη Σταυρακέλη: Ο Άντρας της ζωής της Μυρτώς είναι ο Τζώρτζης

Επέστρεψε στη μικρή οθόνη ύστερα από απουσία αρκετών χρόνων και ως τηλεθεατές διαπιστώσαμε πόσο πολύ μας είχε λείψει. Ο λόγος για τη Μαίρη Σταυρακέλη, μιας σπάνιας πειθαρχίας ηθοποιό, που διαχειρίζεται με δεξιοτεχνία όποιο ρόλο της αναθέσουν, φέροντάς τον στα μέτρα της και δίνοντας υπόσταση σε κάθε ηρωίδα της. Φέτος πρωταγωνιστεί στην καθημερινή κωμική σειρά της ΕΡΤ «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο» και είναι απλά απολαυστική.

Advertisement

Επιστρέψατε τηλεοπτικά πέρυσι με τη δραματική σειρά «Eρωτας μετά» του ALPHA κι έναν σκληρό ρόλο. Φέτος σας βλέπουμε στην κωμωδία «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», όπου πραγματικά είστε μια άλλη.

«Χαίρομαι που το επισημαίνετε. Ένα από αυτά που με μαγεύουν στην τέχνη της υποκριτικής, είναι αυτά τα ταξίδια στον χώρο, τον χρόνο, εντός μου. Οι ήρωες που καλούμαστε κάθε φορά να ενσαρκώσουμε είναι πολύ ωραίο άλλοθι για να… εξερευνήσουμε αυτή την άβυσσο που λέγεται ψυχή. Όχι μόνο τη δική μας αλλά και των γύρω μας. Και στην ταινία του Κώστα Χαραλάμπους, το “Luger”, που θα βγει στους κινηματογράφους τον Σεπτέμβρη, υποδύομαι έναν εντελώς ξεχωριστό και ενδιαφέρον πλάσμα του θεού. Μια κοσμοκαλόγρια… Μέσα από αυτή τη διαδικασία επαναπροσδιορίζομαι. Αυτό είναι το μυστικό της νεότητας για εμένα. Δεν αφήνει να γεράσει η ψυχή μου. Κατά το δυνατόν φυσικά, γιατί ας μην ξεχνάμε υπάρχουν πολλές παράμετροι σε έναν επαγγελματία ηθοποιό που καθορίζουν κάθε φορά τι θα επιλέξει, από το τι προτάσεις έχει, μέχρι την αμοιβή και τελικά ποιες είναι οι προτεραιότητές του».

Advertisement

Η συμμετοχή σας στον «Πλάτανο» ήταν μεγάλη έκπληξη καθώς πρωταγωνιστείτε σε καθημερινή σειρά. Είχατε κάποιους ενδοιασμούς ως προς αυτό;

«Νομίζω πως είναι εμφανές (γελάει). Θυμάμαι τότε που ξεκίνησε η “Βέρα στο δεξί” δεν μπορούσα να καταλάβω αυτούς τους απίστευτους ρυθμούς που είχαν φίλοι που έπαιζαν σε αντίστοιχα καθημερινά. Πίστευα ότι είναι μια μόδα που θα περάσει. Αλλά δεν πέρασε. Έτσι και εγώ αποφάσισα δειλά-δειλά πέρυσι να συμμετέχω σε μια καθημερινή σειρά, με πολύ καλούς συντελεστές και πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Φέτος, όταν ο Ανδρέας Μορφονιός με τον οποίο δεν είχαμε ξανασυνεργαστεί αλλά τον εκτιμώ πολύ, μου έκανε την πρόταση να συμμετέχω στον “Πλάτανο”, δέχτηκα. Ο Ανδρέας, ως επικεφαλής πρώτα από όλα, ήθελε να εξασφαλίσει εξαιρετικούς συντελεστές μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Πρέπει να σας πω ότι δεν είναι απλό το καθημερινό σίριαλ, θέλει πολλή δουλειά, ετοιμότητα, διάβασμα και εξάσκηση από τον ηθοποιό, για να μπορέσει να ανταποκριθεί. Και έτσι έγινε αυτό που βλέπετε. Με πολύ κόπο και πολλή αγάπη από όλους».

Advertisement

Η αλήθεια είναι ότι ο «Πλάτανος» είναι καθ’ όλα μια άρτια παραγωγή που παράγει ένα αποτέλεσμα υψηλών προδιαγραφών αναλογικά με τη συνθήκη.

«Δουλεύουμε σε υψηλές ταχύτητες. Μαθαίνω κι εγώ συνεχώς. Είμαι παιδί της πρόβας και δεν έχω συνηθίσει αυτούς τους ρυθμούς. Ο Μορφονιός με πειράζει και μου λέει: “Ελα Μαίρη. Θα το πάμε περιοδεία”. Ευτυχώς έχουμε μεγάλη συνοχή σαν ομάδα. Είναι θέμα χημείας αλλά και δουλειάς. Θέλει χρόνο και κόπο να δημιουργήσει κανείς μια τέτοια σχέση με τους συνεργάτες και όλοι μαζί να μπορούν να αντεπεξέλθουν στα δύσκολα και στις γρήγορες ταχύτητες. Εμείς το έχουμε χτίσει αυτό χωρίς να έχουμε χάσει το χιούμορ και τη χαρά μας. Πρέπει να σου πω ότι πιστεύω πως οι άνθρωποι του κινηματογράφου και της τηλεόρασης που δουλεύουν στην Ελλάδα είναι ταλαντούχοι. Οσοι δουλεύουν μπρος και πίσω από τις κάμερες στην Ελλάδα είναι κομάντα. Δεν έχουν καμία σχέση οι συνθήκες εργασίας με εκείνες του εξωτερικού και καλείσαι να συγκριθείς μαζί τους και να απολογηθείς. Δουλεύουμε στα κόκκινα, αλλά είμαστε ανθεκτικοί και έχουμε πάθος και πείσμα».

Οι ήρωές σας πλέον έχουν δική τους υπόσταση και θα νόμιζε κανείς ότι ο Πλάτανος είναι υπαρκτός το ίδιο και οι κάτοικοί του.

«Η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος είναι σίγουρος… ότι υπάρχει ο Πλάτανος. Πολλοί με ρωτάνε πού βρίσκεται για να έρθουν. Αλλά βλέπω και την ανταπόκριση του κοινού. Η ΕΡΤ προβάλλει τη σειρά καθημερινά στις 8 το βράδυ και την επόμενη μέρα την ανεβάζει στο ERTFLIX. Είμαι πολύ χαρούμενη που η δημόσια τηλεόραση έκανε αυτό το βήμα και το έχουμε πάρει προσωπικά. Χαίρομαι που ακούω συχνά πως η ΕΡΤ έκανε πολύ σωστά και μπήκε στη μυθοπλασία. Έχει πολύ ωραίες εκπομπές και το παλεύουν πολλοί και πολύ. Τη νέα σεζόν συνεχίζουμε ακάθεκτοι και ο “Πλάτανος” μπαίνει σε νέες περιπέτειες καθώς εισέρχεται στο παιχνίδι και το άλλο χωριό, το Φωτεινό».

Έχω την αίσθηση ότι ο «Πλάτανος» έχει τη γλύκα μιας παλιάς ελληνικής πρωτότυπης κωμωδίας.

«Όντως έχει τη γλύκα μιας παλιάς ελληνικής κωμωδίας, χωρίς να την αντιγράφει. Είναι ένα σύγχρονο ελληνικό χωριό με χαρακτηριστικούς ήρωες του σήμερα. Είναι πρωτότυποι, μοναδικοί, αναγνωρίσιμοι, βγαλμένοι από την καθημερινότητα».

Η Μυρτώ, η ηρωίδα σας, είναι σίγουρα μοναδική.

«Έχει πολύ ενδιαφέρον ως χαρακτήρας. Η Μυρτώ είναι σαν να μην έχει όρια. Η συναισθηματική της νοημοσύνη δεν υπάρχει. Η αγάπη της για τον εαυτό της και το χρήμα δεν τη σταματά πουθενά. Δικαιολογεί όσα κάνει και έτσι δεν έχει ποτέ τύψεις. Πάντως δεν υπεκφεύγει. Είναι αρνητική ηρωίδα, όμως γίνεται αγαπητή… μου λένε (γελάει). Στην κωμωδία οι ήρωες είναι πάντα συμπαθείς».

Είναι ερωτευμένη με τον Μένιο;

«Ως Μαίρη δεν έχω καταλάβει ούτε κι εγώ, αλλά νομίζω πως η Μυρτώ, ως άνθρωπος που αγαπάει τον εαυτό της, της αρέσει να επιβάλλεται και να κυνηγάει. Ο Μένιος της αντιστάθηκε κι αυτό τράβηξε την προσοχή της. Η σχέση της με τον μπαμπά της δεν ήταν καλή και στους άντρες βρίσκει κομμάτια που αναζητά, τα λύνει, τα δένει, αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρει. Έχει τρέλα, ένα στοιχείο που αγαπώ πολύ σε εκείνη, όπως και ειλικρίνεια στα όρια της ωμότητας. Υποκριτικά ο ρόλος αυτός έχει πολύ ενδιαφέρον. Είναι πολυδιάστατος και πατάει στην κόψη του ξυραφιού».

Δέχτηκε τελικά ο Μένιος την πρόταση γάμου της Μυρτώς.

«Το θέμα είναι πώς θα διαχειριστεί η ίδια τον εαυτό της. Κι εκείνη έχει αρχίσει να αλλάζει και να μαθαίνει πράγματα. Είναι ερωτευμένη με τον βαθμό δυσκολίας και ζει τη στιγμή. Θέλει να φτάσει στον στόχο της. Δεν κάνει πίσω όταν της χαλάνε τα σχέδια, απλά αλλάζει δρόμο. Δεν ξέρω ποιο κομμάτι του εαυτού της θα κερδίσει».

Η σχέση της με τον γιο της Τζώρτζη πώς θα εξελιχθεί;

«Είναι ο άντρας της ζωής της. Θέλει να είναι η γυναίκα της ζωής του και το διεκδικεί. Η μανούλα ευθύνεται πολύ για ό,τι είναι ο Τζώρτζης, που υποδύεται καταπληκτικά ο Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος, με τον οποίο έχουμε μια πολύ ωραία σχέση».

Ωστόσο τον εκμεταλλεύεται.

«Η Μυρτώ αγαπά την πολυτέλεια. Τη μεγάλη ζωή την κάνει μαζί με τον γιο της. Έχει τα πανάκριβα ρούχα του, τις βόλτες με το ιστιοπλοϊκό… Δεν του στερεί τίποτα, απλά θέλει να έχει τον έλεγχο. Για να είναι πάντα κοντά της… συχνά αλλάζουν ρόλους. Έχουν πολύ ισχυρούς κώδικες. Όλα είναι άλλοθι για να μην την αφήσει ο γιος της».

Όλοι πλέον γνωρίζουν πως ο Βαγγέλας ζει. Πώς θα εξελιχθούν οι καταστάσεις;

«Θα υπάρξει ένα ντόμινο εξελίξεων. Παράλληλα μπαίνουν και νέοι ήρωες στη σειρά. Ο Βαγγέλας τα έχει κάνει μούσκεμα. Δεν ήταν ο καλύτερος άνθρωπος, ούτε και καλύτερος πατέρας. Είναι εαυτούλης κι αυτός. Δεν φταίει μόνο η Μυρτώ για τη σχέση τους. Ο πατέρας της ήταν πολύ τσιγκούνης και υλικά και συναισθηματικά. Μη μπορώντας να τον αντέξει, τον παράτησε η γυναίκα παίρνοντας τα παιδιά μαζί της. Όμως τα παιδιά ξαναγύρισαν και τους έκανε τη ζωή ακόμη χειρότερη. Τώρα έρχονται αντιμέτωποι και μεταξύ τους αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Αγαπώ τον Γιάννη Μόρτζο και διασκεδάζουμε πολύ όταν παίζουμε μαζί. Θα ήθελα να έχω πολλές-πολλές σκηνές μαζί του».

Το 2001 γράψατε το σενάριο της κωμικής τηλεοπτικής σειράς «Οικογένεια Καράμπελα» που εξιστορούσε τη ζωή μιας ελληνικής οικογένειας η οποία κάνει τη ζωή της ριάλιτι. Προφητικό.

«Διάβασα τότε σε μια εφημερίδα για το σουηδικό “Big Brother” και μου είχε κάνει τρελή εντύπωση. Λέω στον Μιχάλη Ρέππα: “Έχω μια ιδέα” και μου απαντάει: “Γράψε τη. Μην τη λες και δώστη να τη διαβάσω…”. Το έκανα και του την έδωσα. Και εκείνος με τη σειρά του την έδωσε στον Γιάννη Λάτσιο στον ΑΝΤ1 χωρίς καν να το ξέρω. Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν ότι τους ενδιέφερε. Βγήκε τον Ιανουάριο της επόμενης χρονιάς. Μετά έγραψα για τη σειρά “Safe sex”».

Τώρα που έχει ενεργοποιηθεί η μυθοπλασία, σκέφτεστε να επιχειρήσετε ξανά τη συγγραφή;

«Στο Netflix έχω ζηλέψει κάποια από τα σίριαλ που βλέπω. Χαίρομαι ιδιαιτέρως που έγινε το ERTFLIX. Που ανοίγουν και άλλα συνδρομητικά. Βλέπουμε μίνι σειρές καλοδουλεμένες, υπέροχες. Ναι, θέλω να γράψω μια μίνι σειρά, περνάει από το μυαλό μου. Στη δουλειά μου αισθάνομαι τυχερή γιατί τα πράγματα ήρθαν όμορφα. Απλώς το ένα έφερε το άλλο. Φυσικά πολλοί ρόλοι μου άρεσαν, άλλους δεν μου τους πρότειναν και άλλους που μου πρότειναν δεν ήθελα να τους κάνω έστω και αν πιεζόμουν οικονομικά. Όμως, επειδή τα στερνά κρίνουν τα πρώτα και είμαστε προϊόντα των επιλογών μας, είμαι μια χαρά γιατί είμαι εδώ που θέλω να είμαι».

Περισσότερα στο TV24 που κυκλοφορεί από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement