Κορωνοϊός – Νίκος Σύψας: Με lockdown «ακορντεόν» θα πάμε μέχρι την Άνοιξη

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής του υπουργείου, Νίκος Σύψας, μίλησε για την κατάσταση με τον κορονοϊό στη χώρα, για τα κρούσματα, το lockdown και τι προβλέπει για το μέλλον.

Advertisement

Όπως είπε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», «θα αργήσει λίγο το άνοιγμα για τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ αφού η διασκέδαση δυστυχώς είναι υπερμεταδότης του ιού».

Και τόνισε πώς “όταν ανοίξει η κοινωνία, όσο ανοίξει, την ίδια μέρα θα αρχίσει ξανά η μετάδοση του ιού και η διασπορά του και μετά από δύο εβδομάδες θα δούμε πάλι αύξηση των κρουσμάτων. Συνεπώς δεν είναι τόσο εύκολο κι απλό να ανοίξουν τα πάντα. Πρέπει να ανοίγει μόνο ό,τι είναι απολύτως απαραίτητο και εφ΄οσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες και κυρίως το σύστημα υγείας”.

Advertisement

«Όσο και να θέλουμε υπάρχουν σκληρά νούμερα και κάποιες αντικειμενικές αλήθειες που δεν μπορούμε να παρακάμψουμε», είπε αναφερόμενος στην πίεση που δέχεται το σύστημα υγείας και οι ΜΕΘ από ασθενείς με κορωνοϊο.

Είπε ότι το lockdown που εφαρμόζεται “δεν είναι πολύ βαρύ αλλά light” και εξήγησε ότι τα κρούσματα δεν μειώνονται εύκολα γιατί «μπήκαμε στα σπίτια μας με τον κορωνοϊό στο δεύτερο κύμα, κουβαλώντας τον ιό και διασπείροντας τον στις οικογένειές μας».

Advertisement

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το δεύτερο κύμα ήταν αναμενόμενο ότι θα ήταν πολύ σκληρό και πρέπει να το διαχειριστούμε με προσοχή. Και πρόσθεσε ότι το lockdown θα είναι το μόνο μέσο που θα έχουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό μέχρι την Άνοιξη. Είπε ακόμη ότι “το πιθανότερο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε το lockdown «ακορντεόν». Στόχος είναι έστω με αυτήν την λύση να φθάσουμε στην Άνοιξη χωρίς απώλειες”.

Τέλος Άνοιξης με αρχές Καλοκαιριού, ανέφερε ο καθηγητής ότι εκτιμά πως θα χαλαρώσουμε λόγω εμβολιασμών. Τον Ιανουάριο αναμένονται να γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί, ενώ όπως εκτιμά, μέτρα θα έχουμε μέχρι το καλοκαίρι.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement