Πού θα γίνονται οι εμβολιασμοί για τον κορονοϊό

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε σήμερα τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.

Advertisement

Ο υπουργός δήλωσε ότι το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους, και εξήγησε πού και πώς θα γίνονται οι εμβολιασμοί στον πληθυσμό.

Κατά την παρουσίαση δήλωσε ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα.

Advertisement

Στην έναρξη της παρουσίασης υπογράμμισε ότι τα εμβόλια σώζουν ζωές. Και επανέλαβε την απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το εμβόλιο να είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες.

Όπως εξήγησε, η προμήθεια των εμβολίων θα γίνει κεντρικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει κάνει συμφωνίες με έξι εταιρίες. Συγκεκριμένα με τις Astrazeneca, Johnson & Johnson, Sanofi GSK, BionTech-Pfizer, Curevac και Moderna. Με τις τέσσερις έχει υπογράψει.

Advertisement

Η σειρά που θα εμβολιαστούμε

Ο κος Κικίλιας είπε ακόμη ότι τα εμβολιαστικά κέντρα θα είναι 1.018 και θα μπορούν να εμβολιαστούν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Ο εμβολιασμός θα γίνεται με την εξής ιεράρχηση: πρώτα οι υγειονομικοί, μετά οι ευπαθείς ομάδες και κατόπιν ο γενικός πληθυσμός.

Μόνο με ραντεβού ο εμβολιασμός

Εξήγησε ακόμη πώς όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα λάβουν τα εμβόλια στην ίδια χρονική περίοδο, με την ίδια αναλογία δόσεων για τον πληθυσμό και στην ίδια τιμή.

Και τόνισε ότι ο εμβολιασμός στα εμβολιαστικά κέντρα στη χώρα μας θα γίνεται κατόπιν ραντεβού που θα κλείνονται σε δυο βάρδιες. Η πρώτη θα είναι πρωινή και η άλλη απογευματινή, 6 ημέρες την εβδομάδα, δηλαδή κάθε μέρα πλην της Κυριακής και, όπως είπε ο υπουργός υγείας, «έχουμε υπολογίσει ότι κάθε συμπολίτης μας θα χρειαστεί δέκα λεπτά προκειμένου να εμβολιαστεί».

Συμπλήρωσε ακόμη ότι εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή έρθουν παραπάνω εμβόλια εντός του μήνα, «θα αναπτύξουμε περαιτέρω το σχέδιο μας για επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα», αλλά ήδη είπε ότι «τα 2.117.440 πολίτες τον μήνα είναι ένας μεγάλος αριθμός».

Πώς θα κλείνονται τα ραντεβού

Ο υπουργός ανάφερε ότι: «Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού με sms, διαδικτυακά, είτε γι αυτούς που είναι πιο μεγάλοι σε ηλικία θα υπάρχουν τηλεφωνικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να τηλεφωνήσουν και να κλείσουν το ραντεβού τους, στην πόλη τους, κοντά στην περιοχή που μένει, συγκεκριμένη ώρα».

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement