Market Pass: Πότε ανοίγει τελικά η πλατφόρμα – Οι ΑΦΜ που θα υποβάλουν πρώτα αιτήσεις

Αντίστροφη μέτρηση για το πολυαναμενόμενο Market Pass που θα φέρει ανακούφιση στους πολίτες.

Advertisement

H πλατφόρμα https://vouchers.gov.gr/marketpass αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία από αύριο 21/2 για τους ΑΦΜ που λήγουν από 0-4 ενώ την Τετάρτη 22/2 θα μπορούν να κάνουν αίτηση όσων ο ΑΦΜ τελειώνει από 5-9.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υποστήριξε μεταξύ άλλων πως «Δικαιούχοι είναι περίπου το 85% των ελληνικών νοικοκυριών».

Advertisement

Market Pass: Ερωτήσεις και απαντήσεις

Στη ιστοσελίδα του https://vouchers.gov.gr/marketpass δημοσιεύθηκε ένας χρήσιμος οδηγός με ερωτήσεις και απαντήσεις για το Market Pass. Αναλυτικά:

Τι είναι το Market Pass;

Το Market Pass αποτελεί μέτρο ενίσχυσης των νοικοκυριών, με σκοπό την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους αγορών, ιδίως ειδών διατροφής, λόγω της σημαντικής αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή. Καλύπτει την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως και τον Ιούλιο του 2023.

Advertisement

Ποιοι δικαιούνται το Market Pass;

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας.

Ποιο μέλος του νοικοκυριού μπορεί να αιτηθεί για το Market Pass;

α. Για έγγαμους ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αρμόδιος να αιτηθεί είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων.

β. Σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης συζύγων / μερών συμφώνου συμβίωσης, ο ένας εκ των δύο, οπότε αποκλείεται αυτοδικαίως ο άλλος.

γ. Δεν δικαιούνται να αιτηθούν:

γ1. φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως εξαρτώμενα μέλη στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο.

γ2. φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώθηκαν ως φιλοξενούμενα στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 από άλλο πρόσωπο.

γ3. φυσικά πρόσωπα τα οποία εμπίπτουν στον Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης για το φορολογικό έτος 2021.

γ4. φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

γ5. φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλει Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021 έως και 31/12/2022.

Ποια πρόσωπα συνυπολογίζονται στην οικονομική ενίσχυση ενός νοικοκυριού από το MarketPass;

Για τον σκοπό του Market Pass, ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι / τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement