Mr Sunshine: Η λιακάδα μιας εξαιρετικής κινηματογραφικής απεικόνισης!

Είδαμε την γεμάτη «σύννεφα» αριστουργηματική σειρά Mr Sunshine στην πλατφόρμα του Netflix μέσα σε μία απόλυτη λιακάδα!

Advertisement

Μεσούσης πανδημίας προσπαθούμε να υφάνουμε μία καθημερινότητα που να θυμίζει τουλάχιστον μια ήρεμη ζωή με ενδιαφέρουσες πλευρές. Πολλά είναι εκείνα που μπορούμε να κάνουμε ακόμη και μέσα από το σπίτι μας, καταπολεμώντας την ανία και όχι γίνοντας σύμμαχοί της! Ένα από τα πολλά που μπορούμε να επιλέξουμε είναι να παρακολουθήσουμε σπουδαίες σειρές και ταινίες που κυκλοφορούν σε διάφορες πλατφόρμες ή sites, οι οποίες θα μας ταξιδέψουν στον μαγικό κόσμο του κινηματογράφου αλλά πολλές φορές και στον κόσμο άλλων πολιτισμών.

Μέσα από αυτήν τη στήλη εμείς θα προσπαθούμε κάθε εβδομάδα να μετουσιώνουμε σε λέξεις τη γοητεία που ασκεί η εκάστοτε σειρά στο μυαλό, στα μάτια μας αλλά πολλάκις και στην καρδιά μας! Θα ξεκινήσουμε με το Mr Sunshine το οποίο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία και θα σας συνεπάρει.

Advertisement

To Μr Sunshine αφορά σε μία Κορεάτικη σειρά (kdrama όπως συνηθίζεται να αποκαλούνται οι κορεάτικες παραγωγές) 24 επεισοδίων, που κάθε της επεισόδιο αποτελεί μία μικρή πράξη γιορτής για τα μάτια ενός διψασμένου σινεφίλ. Η σειρά είναι σκαλισμένη με άφθονη αισθητική και αποτυπώνει με έναν εξαίσιο τρόπο την φθίνουσα εποχή της Αυτοκρατορίας του Joseon  (σημερινή Κορέα)  όταν ξένες επιρροές και δυνάμεις ενσωματώθηκαν με οδυνηρό τρόπο στον τοπικό της πολιτισμό μέχρι και το 1910 που πέρασε καθ’ ολοκληρία στους Ιάπωνες.

Mr Sunshine: η λιακάδα μιας εξαιρετικής κινηματογραφικής απεικόνισης!

Όλα ξεκινούν στο μακρινό παρελθόν, όπου ένα μικρό παιδί ο Γιουτζίν Τσόι, από μια οικογένεια σκλάβων, αναγκάζεται να γλιστρήσει κρυφά σε ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο αφού οι γονείς του πέθαναν στα χέρια της πλούσιας οικογένειας που υπηρετούσαν. Με κάποιον τρόπο έπρεπε να σωθεί και να σώσει τις αναμνήσεις του και ο μόνος τρόπος ήταν να φύγει όσο πιο μακριά μπορούσε. Θείος απεσταλμένος για τον μικρό Γιουτζίν στέκεται ένας Αμερικανός Ιεραπόστολος που του απλώνει το χέρι και το ενώνει με το δικό του. Το νεαρό αγόρι καταφέρνει να επιβιώσει μέσα σε ένα πλαίσιο εκφοβισμών και σκληρότητας της Νέας Υόρκης, και μερικά χρόνια αργότερα, εμφανίζεται ως στρατιωτικός αξιωματικός του τάγματος των πεζοναυτών! Τον παρασημοφορούν και ως ένδειξη εκτίμησης τον διορίζουν πρόξενο της Αμερικανικής Πρεσβείας στο Τζόσεον. Πίσω στο Τζόσεον, πίσω στην πατρίδα που τον πρόδωσε και του στέρησε την οικογένεια του. Μία ένδειξη εκτίμησης που ίσως αλλάξει το πρόσημο της.

Advertisement

Στο Τζόσεον παράλληλα παρακολουθούμε την όμορφη αρχόντισσα  Αε Σιν , της οποίας οι γονείς δολοφονήθηκαν με αισχρό τρόπο όταν ήταν μωρό. Από μικρή ηλικία είχε εκδηλώσει την αδυναμία της στα όπλα. Όραμά της να μάθει να πυροβολεί, να σταθεί πλάι στην πολιτοφυλακή , να γίνει ένα με τους αντάρτες και να σώσει το Τζόσεον από τους εκκολαπτόμενους κατακτητές του, χωρίς να γνωρίζει ότι στις φλέβες της τρέχει ένα εξίσου γενναίο αίμα.

Η Αε Σιν και ο Γιου Τζιν συναντιούνται το βράδυ της άφιξής του στο Τζόσεον , υπό το φόντο μιας δολοφονίας ενός Αμερικανού. Όλα μετατρέπονται σε υποψίες, σε κρυμμένες προθέσεις και  φόβο για την επιδείνωση της πολιτικής αναταραχής που συμβαίνει στη χώρα. Τα μάτια τους συναντιούνται  σε ένα καρέ της σειράς που οι λέξεις δεν χρειάζονται και η εικόνα γεμίζει συναισθήματα και σου διεγείρει τις αισθήσεις. Αυτό είναι ένα στοιχείο της σειράς που πρωταγωνιστεί έως και το τελευταίο της επεισόδιο: ατμόσφαιρα, εικόνες, συναισθήματα, ερμηνείες  που προσφέρουν μία ευφάνταστη ευγλωττία οπουδήποτε απουσιάζει ο λόγος!

Ανάμεσα στην ιστορία και τον έρωτα εν γενέσει των πρωταγωνιστών συμπορεύονται άλλοι 3 ήρωες που με την παρουσία τους δίνουν σκυτάλη στον ρου να μας ψιθυρίσει τον πόνο της Κορέας αλλά και το πάθος μεταξύ δύο διαφορετικών ανθρώπων.
Ο Γκου Ντονγκ Μέη, μέλος της Black Dragon  που υποστηρίζει την επέκταση της ιαπωνικής αυτοκρατορίας, επισκέπτεται το σπίτι του αποθανόντος Αμερικανού για να αναζητήσει ένα έγγραφο, αλλά το βρίσκει καλά κρυμμένο. Με τον δικό του τρόπο μπαίνει και εκείνος στο φόντο της δολοφονίας. Δίπλα του θα σταθεί έως το τέλος η Γιαπωνέζα Κούντα Χήνα , η ευκατάστατη ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου Glory που θα φιλοξενήσει σημαντικές στιγμές και συναισθήματα. Ο πέμπτος ήρωας που ολοκληρώνει το βασικό κάδρο των πρωταγωνιστών είναι ο Κιμ Χούι Σέονγκ, αρραβωνιαστικός της Αε Σιν ,γιος της πιο πλούσιας οικογένειας του Τζόσεον που επιστρέφει έπειτα από τις σπουδές του στην Ιαπωνία, στο καταπονημένο Τσόσεον και επιλέγει να μην επιστρέψει στο πατρικό του σπίτι μα παραμένει έως και το τέλος στο ξενοδοχείο Glory. Πέντε διαφορετικοί άνθρωποι, πέντε διαφορετικές προσωπικότητες που χαράζονται μοναδικά από την συγγραφέα Κιμ Ουν Σουκ και μετουσιώνονται σε θαυμαστούς ήρωες από τον σκηνοθέτη που μεγαλούργησε τον Λι Έουνγκ Μποκ.

Η κινούμενη εξιλέωση  για την Κούντα, (η Κιμ Μιν- Γιουνγκ υποδύεται αυτήν την γεμάτη φιλοδοξίες γυναίκα που δεν την σταματά φαινομενικά τίποτα κι όμως καταρρέει) η απογοητευτική τελική μάχη του Γκου Ντονγκ Μέη (ο Γιου Γέον-Σέοκ ενσαρκώνει με έναν εξαιρετικό και καθηλωτικό τρόπο έναν άνθρωπο του περιθωρίου που διδάσκεται και διδάσκει μέσα από την θλιβερή πραγματικότητα, ~ ερμηνεία συγκλονιστική), η διαδρομή προς την συνειδητοποίηση του Κιμ Χε Σουνγκ (ο Μπάι Γιο-Χαν καταφέρνει να υποστηρίξει μια φοβερή σύνθεση ενός κακομαθημένου πλουσιόπαιδου που επιθυμεί να αποτινάξει ό,τι του «φορέθηκε» ), η θυσία του Γιουτζίν (Ο Λι Μπιονγκ-Χον ένας βετεράνος της υποκριτικής που οι λέξεις μοιάζουν περιττές στο στόμα του μιας και έχει τα μάτια του) και ο αγώνας της Άε Σιν (Η Κιμ Τάε-Ρι αποδίδει τη σεμνότητα και την μαχητικότητα με έναν τρόπο μοναδικό και επιδεικνύει μια αυτοσυγκράτηση μέσα από τον ρόλο της που καταφέρνει να σου δημιουργείεκνευρισμό) για να υποστηρίξει την ανδρεία της εν μέσω μιας πιθανής απώλειας. Δεν το γνωρίζουμε και δεν το γνωρίζουν ούτε οι ήρωες, αλλά θα μοιραστούμε μυστικά και αλήθειες που τους ενώνουν και τους πέντε, με έναν οδυνηρά ρεαλιστικό τρόπο.

Στιγμές δύσκολες στα όρια του άβολου για εκείνους, συγκλονιστικές συγκυρίες , αληθινές ιστορικές καταστάσεις, εξωραΐζουν την έννοια του πατριωτισμού, της φιλίας και της αγάπης, με έναν μοναδικό τρόπο καθ’ όλη τη διάρκεια της σειράς. Πανοραμικές λήψεις, παγωμένες σκηνές, συναισθήματα ζωγραφισμένα σε εικόνες, μάτια και δάχτυλα που σου δημιουργούν την αίσθηση πως ακούς να σου ψιθυρίζουν αυτά που σκέφτονται οι ήρωες.

Αποκτά ενδιαφέρον όχι μονάχα η φοβερή κατ’ εμέ σεναριακή γραφή, όχι μόνο η απαράμιλλης ομορφιά εικόνα της, η άψογη σκηνική και ενδυματολογική προσέγγιση, οι εξαίσιες ερμηνείες και η φοβερή σκηνοθετική οπτική, αλλά η αδιάλειπτη ένταση από επεισόδιο σε επεισόδιο που σε καθηλώνει στην πολυθρόνα σου και απλώς δεν θέλεις να τελειώσει ούτε η σειρά αλλά ούτε κι οι ήχοι από το σύρσιμο ενός απλού φορέματος. Μιας και εδώ τα καιρικά φαινόμενα, η ίδια η φύση , και ό,τι αυτή ενέχει γίνεται σύμβολο.

Ένα υφαντό υψηλών κινηματογραφικών προδιαγραφών που θα σας ραγίσει την καρδιά αλλά θα σας χαραχτεί στη μνήμη!

Μία συναρπαστική ιστορία δοσμένη με μεγαλοπρέπεια από την μακρινή Κορέα! 

Από εμένα 10/10.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement