Karmica: «Με το Λαυρέντη είχαμε μια σχέση δασκάλου-μαθητή…»

Η ενασχόλησή τους με τη μουσική, η απόφαση τους να δημιουργήσουν μία ροκ μπάντα με τα παιδιά τους, οι ξεχωριστές συνεργασίες τους με τους Γιάννη Μαρκόπουλο και τους Termites, η σχέση δασκάλου-μαθητή που είχαν με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και το σοκ που βίωσαν από το θάνατο του, η πορεία τους στη Γερμανία αλλά και ο τρόπος που τους επηρέασε η πανδημία. Η Καλλιόπη Πολένα και ο Θάνος Μπιλάλης δύο εκ των μελών της πρώτης ευρωπαϊκά ροκ οικογενειακής μπάντας, συστήνονται και εξομολογούνται τα όνειρα τους στο daisy.gr

Advertisement

-Αποτελείτε το πρώτο οικογενειακό ροκ συγκρότημα στην Ελλάδα. Αλήθεια πώς προέκυψε το να συναντηθείτε μουσικά με τα παιδιά σας και να δημιουργήσετε μία Rock μπάντα;

Καλλιόπη Πολένα. «Η μπάντα μας ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια περίπου και είχαμε δίπλα μας πολλούς καταξιωμένους μουσικούς. Μια μπάντα, για να έχει στίγμα και να δέσει, χρειάζεται να έχει σταθερούς μουσικούς και ανθρώπους που νοιάζονται πραγματικά για αυτή. Τα παιδιά μας ήταν ήδη ενεργοί μουσικοί και βρισκόταν πάντα δίπλα μας.

Advertisement

Θάνος Μπιλάλης. «Έτσι αποφασίσαμε να τα εντάξουμε στην μπάντα μας, ως μόνιμα μέλη».

Πότε ξεκίνησε η ενασχόληση σας με τη μουσική ;

Advertisement

ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. «Η ενασχόλησή μου με τη μουσική ξεκίνησε στα φοιτητικά μου χρόνια στην Αθήνα, όταν άρχισα να τραγουδάω σε ρεμπετάδικα και μπουάτ. Τότε συνειδητοποίησα την αγάπη μου για τη μουσική και ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και κιθάρας».

ΚΑΛ.ΠΟΛ. «Από την εποχή του δημοτικού σχολείου. Ξεκίνησα με πιάνο, έπειτα αρμόνιο και συμμετείχα στη σχολική αλλά και στη δημοτική μικτή χορωδία ενηλίκων. Τα γυμνασιακά χρόνια ξεκίνησα μονωδία και φωνητική, ενώ παράλληλα τραγουδούσα σε ροκ μπάντες μαθητικές. Στα φοιτητικά μου χρόνια ξεκίνησε πλέον η επαγγελματική μου ενασχόληση με το τραγούδι».


-Καλλιόπη συνεργάστηκες με τον Γιάννη Μαρκόπουλο επί σειρά ετών ενώ αντίστοιχα εσύ Θάνο άνοιξες τη μοναδική reunion συναυλία των Τερμιτών. Φαντάζομαι ότι ξεχωριστά είναι δύο μοναδικές εμπειρίες.

ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Συνεργάστηκα με το Γιάννη Μαρκόπουλο για αρκετά χρόνια και είχα την τύχη να διδαχθώ πολλά πράγματα, από ένα τόσο μεγάλο δημιουργό και την ευκαιρία να βρεθώ επί σκηνής, με πολλά και μεγάλα ονόματα του τραγουδιού».

ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. «Με την μπάντα μου «Οι άλλοι» διοργανώσαμε το reunion των Τερμιτών το 2011 στην Αρχιτεκτονική στο Γκάζι γεγονός που με γέμισε χαρά και αισιοδοξία για το μέλλον και αυτή η συνεργασία επισφραγίστηκε με μια φιλία χρόνων».

-Με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα είχατε μία εξαιρετικά φιλική σχέση. Μάλιστα επρόκειτο να συνεργαστείτε και δισκογραφικά. Σας λείπει ;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Με το Λαυρέντη είχαμε μια σχέση δασκάλου-μαθητή. Μας συμβούλευε πάντα, έκρινε και ενέκρινε τα μουσικά μας βήματα με ευθύτητα και ειλικρίνεια. Ένα τραγούδι, θα επισφράγιζε τη σχέση που είχαμε, αλλά μας πρόλαβαν τα δυσάρεστα γεγονότα. Μας λείπει πολύ φυσικά, όπως και σε όλους που τον αγάπησαν.

-Σας σόκαρε ο ξαφνικός χαμός του;

ΘΑΝ.ΜΠΙΛ. «Ο θάνατος μας σοκάρει πάντα. Ποτέ δε μπορούμε να συμφιλιωθούμε με την ιδέα του, ακόμα και για μεγάλους σε ηλικία. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα νέο άνθρωπο, πολύ ζωντανό με ψυχή μικρού παιδιού. Ο θάνατος του Λαυρέντη μας στεναχώρησε πολύ, όμως τον νιώθουμε δίπλα μας μέσα από τα τραγούδια του και τις μοναδικές του ερμηνείες».

-Κυκλοφορήσατε σε συνεργασία με τον Παντελή Αμπαζή -που υπογράφει τους στίχους τη μουσική αλλά και συμμετέχει τραγουδώντας- το κομμάτι “Ζήτω τα κάτω” από την Heaven music. Μιλήστε μου για αυτή την ιδιαίτερη συνεργασία;

ΚΑΛ. ΠΟΛ. «Πριν περίπου δύο μήνες κυκλοφόρησε το νέο μας single «Ζήτω τα κάτω» ! ως προάγγελος μιας ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς. Είναι ένα τραγούδι πολύ χαρούμενο, που αναφέρεται στις αντιθέσεις των προτιμήσεων των ανθρώπων και του τρόπου ζωής τους, με ένα στίχο σατιρικό αλλά συνάμα καυστικό, που μόνο ο Παντελής θα μπορούσε να τον αποδώσει τόσο όμορφα.

Η συνεργασία μας με τον Παντελή, ξεκίνησε την περίοδο της πρώτης καραντίνας, τότε που είχαμε πολύ ελεύθερο χρόνο και που προσπαθούσαμε να τον εκμεταλλευτούμε δημιουργικά. Διαβάσαμε κάποιους στίχους του Παντελή σε κάποια ανάρτησή του στο facebook και μας άρεσαν πολύ. Ήρθαμε σε επαφή μαζί του και έχοντας μελετήσει το στυλ μας, μας πρότεινε το συγκεκριμένο τραγούδι, ως πιο κατάλληλο για μας. Είναι μια συνεργασία που υπόσχεται πολλά και θα έχει μέλλον, αφού μεταξύ μας υπάρχει εκτίμηση και χημεία, που μπορεί να αποφέρει τα μέγιστα».

-Δύο φορές το χρόνο κάνετε μία μεγάλη περιοδεία στη Γερμανία αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Φέτος δεν ήταν εφικτό. Σας έχει σοκάρει ο τρόπος με τον οποίο έχει διεισδύσει παγκοσμίως η πανδημία στις ζωές μας;

«Εδώ και πέντε χρόνια, η Γερμανία κυρίως, ήταν η δεύτερη μας πατρίδα μουσικά. Κάναμε πολλές εμφανίσεις, τόσο στις ελληνικές κοινότητες, όσο και σε ι φεστιβάλ. Ο κόσμος μας αγκάλιασε από την πρώτη φορά. Οι Γερμανοί λατρεύουν την ελληνική μουσική. Οι εμφανίσεις μας στο εξωτερικό επίσης, μας στήριξαν οικονομικά αυτά τα χρόνια, που στην Ελλάδα οι αμοιβές των καλλιτεχνών ήταν πολύ χαμηλές. Δυστυχώς με την πανδημία που πλήττει όλο τον πλανήτη και με τα μέτρα που επιβάλλονται σε όλες τις χώρες, δεν έχουμε πλέον τη δυνατότητα να τραγουδάμε ούτε εντός Ελλάδος, ούτε στην Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Οι άνθρωποι χάνονται από αυτό τον ιό, οι οικονομίες διαλύονται και όσοι επιβιώσουμε, θα έχουμε σοβαρά οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε στο μέλλον. Ευχόμαστε σύντομα να ξαναβρούμε τη ζωή που αφήσαμε πίσω».

-Για άλλη μία φορά οι άνθρωποι της αποτελούν έρμαιο των κυβερνητικών αποφάσεων. Θεωρείτε άδικα τα μέτρα της κυβέρνησης έναντι των καλλιτεχνικών επαγγελμάτων ;

«Όλοι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ήταν δύσκολα τα πράγματα φέτος σε όλους τους κλάδους των εργαζομένων. Ο δικός μας κλάδος επλήγει νωρίτερα από όλους, πριν ακόμα το πρώτο lock down, από την εβδομάδα των Αποκριών. Δυστυχώς για την πολιτεία, ήμασταν αόρατοι μέχρι και σήμερα. Ελπίζουμε, με το μητρώο καλλιτεχνών που δημιουργήθηκε πρόσφατα, να λάβει όλος κλάδος στήριξη».

-Ολοκληρώνοντας πώς θέλετε να υποδεχτεί το κοινό αυτή την τόσο ξεχωριστή συνεργασία που έφερε στο φως το νέο σας τραγούδι;

Αυτό το τραγούδι θέλουμε να δώσει χαρά στον κόσμο, να τον κάνει να γελάσει, να τραγουδήσει, να χορέψει στο ρυθμό του rock n’ roll, να ξεφύγει από τη μαυρίλα των καιρών και να δει με αισιοδοξία το μέλλον φωνάζοντας <Ζήτω> σε όλα!

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement