Κώστας Αποστολίδης: «Πίστεψε, ονειρέψου και το σύμπαν είναι ανοιχτό για να δεχτεί αυτό που θέλεις…»

Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που ότι βάλει στο μυαλό του το πετυχαίνει με σκληρή δουλειά και στοχοπροσήλωση.

Advertisement

Το αποτέλεσμα σε κάθε περίπτωση είναι άρτιο και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού σκοπός του είναι να ικανοποιηθεί όποιος βρεθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του. Ο λόγος για τον Κώστα Αποστολίδη ο οποίος έχει μεταμορφώσει τη Ρόδο σε a-list προορισμό για κοσμοπολίτες, jet setters και λάτρεις της dolce vita. Όπως εξάλλου έχει παραδεχτεί στο παρελθόν πάντα ήθελε να φέρει στη Ρόδο την καλή πλευρά της Μυκόνου.

Μία προνομιακή έκταση που διαθέτει πλέον και night club διεθνών προδιαγραφών με ειδυλλιακή θέα στον κόλπο της Λίνδου, μέσα στον Ναυτικό όμιλο Ρόδου, η εκμετάλλευση της τεράστιας παραλίας της Τσαμπίκας με υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, spa, ξαπλώστρες, sunbeds, εστιατόρια, beach bar και πριβέ καμπάνες. Είναι ιδιοκτήτης του εμβληματικού all day καφέ-εστιατορίου ΑΚΤΑΙΟΝ στο κέντρο της Ρόδου, του beach bar restaurant AMALFI COAST στην Ιαλυσό και του cocktail sushi bar SINATRA μέσα στη μεσαιωνική πόλη.

Advertisement

Ο ίδιος δεν επαναπαύεται ποτέ και αντίθετα όπως λέει έχει μεγάλη όρεξη για μπίζνες στο νησί όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και έζησε ξέφρενα τα εφηβικά του χρόνια και το οποίο εγκατέλειψε στα 23 του χρόνια με όνειρο να γνωρίσει τον μεγάλο κόσμο εκεί έξω σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Μέχρι που πριν λίγα χρόνια επανήλθε στη Ρόδο δριμύτερος σαρώνοντας σαν χιονοστιβάδα τη μία επιχείρηση μετά την άλλη, με τεράστιες επενδύσεις.

Ο Κώστας Αποστολίδης μίλησε αποκλειστικά στο Daisy.gr και τον Γιώργο Μουλά.

Advertisement

Είστε ένας άνθρωπος που στηρίζει τον τόπο του με πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες. Τι ήταν εκείνο που σας ώθησε να επιστρέψετε στη Ρόδο;

Είμαι Ροδίτης, μεγάλωσα στη Ρόδο, είναι ο τόπος μου η Ρόδος, αγαπώ αφάνταστα το νησί μου και ποτέ δεν ξέχασα τις ρίζες μου. Έκανα μία διαδρομή 20 – 25 χρόνων στην Αθήνα αλλά πάντα είχα στο πίσω μέρος του μυαλού μου να ξαναεπιστρέψω. Γύρισα στο νησί μου και ξεκίνησα αυτό που πάντα ήθελα να ασχοληθώ, δηλαδή με αυτό που έκανα και στην Αθήνα, εστίαση και διασκέδαση γενικότερα. Σιγά-σιγά φτάσαμε στο σημείο που βρισκόμαστε, να είμαστε δηλαδή από τους σημαντικούς παράγοντες του νησιού στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης. Έχω έναν έρωτα με τη Ρόδο, θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο ωραία νησιά και ένας δυνατός τόπος όσον αφορά τον τουρισμό αλλά το πρόβλημα το εντόπιζα στην εστίαση και την διασκέδαση. Εγώ όταν ήρθα από την Αθήνα βρήκα τη Ρόδο σε στασιμότητα και στο ίδιο επίπεδο που βρισκόταν όταν είχα φύγει. Έτσι θεώρησα πως ήταν η κατάλληλη στιγμή και βρήκα ένα κενό έτσι ώστε να μπω και να εισχωρήσω στο χώρο του Επιχειρείν και να κάνω πράγματα εκεί.

Το περασμένο Σάββατο ο ουρανός της Ρόδου έλαμψε από πυροτεχνήματα στο πλαίσιο των εγκαινίων του Ναυτικού ομίλου Ρόδου. Το παρόν έδωσαν σημαντικά πρόσωπα τόσο από τον χώρο της πολιτικής όσο και εκπρόσωποι της εγχώριας Showbiz και του θεάματος. Μιλήστε μας για το Ναυτικό όμιλο Ρόδου.

Ένας ιστορικός Ναυτικός όμιλος με μεγάλες επιτυχίες στο παρελθόν, με πρωταθλητές, με διοργανώσεις βαλκανικών και πανελλήνιων αγώνων ιστιοπλοΐας και όχι μόνο. Τα τελευταία 15 χρόνια ήρθε η εξαθλίωση του ναυτικού ομίλου, δεν στηρίχτηκε όσο θα έπρεπε από λάθος χειρισμούς. Το κτήριο ήταν στα πρόθυρα κατάρρευσης. Αν δείτε φωτογραφίες από τον ΝΟΡ πριν αναλάβω την ανάπλαση του, θα διαπιστώσετε πως ήταν σε τραγική κατάσταση. Επειδή μεγάλωσα στη Ρόδο, αγαπάω τον τόπο μου και θεωρώ ότι αυτό το σημείο είναι μοναδικό στην Ελλάδα. Δηλαδή θεωρώ ότι δεν υπάρχει άλλο σημείο στην είσοδο του ιστορικού λιμανιού του Μανδρακίου. Πρόκειται για ένα μικρό νησάκι ουσιαστικά μέσα στο λιμάνι. Βρήκα αυτό τον χώρο λοιπόν με σκοπό να κάνω το όνειρο μου πραγματικότητα, από τη μία να στηρίξω το ναυτικό όμιλο και από την άλλη να κάνω τις επενδύσεις μου έτσι ώστε να έρθουν από όλη την Ελλάδα για να το δουν. Θεωρώ ότι αυτό το σημείο και αυτό το κονσεπτ που έχουμε παντρέψει το ναυτικό όμιλο με 750 παιδιά, να γίνονται Αθλοπαιδίες, να γίνονται αγώνες με το beach bar και μια τεράστια παραλία 180 καθισμάτων, ένα club στο πίσω μέρος, μια ψαροταβερνα και ένα spa.

Το όλο εγχείρημα θα δώσει τόση λάμψη στο κέντρο της Ρόδου που θα προσελκύσει τουρίστες όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο. Είμαστε παγκόσμιος προορισμός, κάθε χρόνο έρχονται από όλο τον κόσμο τουρίστες και νομίζω ότι θα είναι το πρώτο πράγμα που θα βλέπει ο τουρίστας και εναέρια και από τη θάλασσα. Ακριβώς πάνω από το ναυτικό όμιλο κάνει στροφή το αεροπλάνο και πάει για προσγείωση. Επίσης μπροστά στο ΝΟΡ έχει οροθετηθεί το Υδατοδρόμιο το οποίο έχει πάρει εγκρίσεις και θα είναι έτοιμο σε δύο χρόνια. Εδώ θα προσγειώνονται αεροπλανάκια που συνδέουν όλα τα νησιά. Όλα τα γιοτ, όλα τα καραβάκια περνάνε στα 30 μέτρα από το ΝΟΡ. Με την κατάλληλη προώθηση και τη σοβαρή δουλειά που κάνουμε σε όλα τα επίπεδα από το σέρβις, από το στήσιμο, από την προώθηση του προϊόντος θα πάρει τόση μεγάλη λάμψη που θα καταφέρουμε να γίνει το όνειρο μας πραγματικότητα.

Μιλήστε μας γενικότερα για τις επιχειρήσεις σας.

Έχω στην ιδιοκτησία μου ένα Boutique Hotel το Pine trees Art Hotel που ήταν το πρώτο που έφτιαξα ερχόμενος στο νησί. Το εμβληματικό ΑΚΤΑΙΟΝ είναι ένα ιστορικό κτίριο στο κέντρο της πόλης που το διαμορφώσαμε σε πολυχώρο. Το κτίριο θεμελιώθηκε επί Οθωμανών ως λέσχη αξιωματικών, οι Ιταλοί όμως αφού κατέλαβαν στις 5 Μαΐου 1912 σχεδόν αμαχητί, τα ελληνικά Δωδεκάνησα, διώκοντας τους Οθωμανούς που τα είχαν κατακτήσει από το 1522 ήταν αυτοί που το εξωράισαν και το μετέτρεψαν σε Λέσχη Στρατιωτική και Πολιτική. Μετονομάζουν τη Λέσχη σε Circolo d’ Italia και πάλι ως Λέσχη Ιταλών Αξιωματικών και Ανώτερων Υπαλλήλων του κράτους. Από το 1912 μέχρι και το 1948, όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα στο σημερινό Ακταίον. Από το 1948 και μετά όλες οι ομιλίες των πολιτικών, πλήθος λογοτεχνικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων, φιλοξενηθήκαν στο ιστορικό αυτό Κέντρο της Ρόδου. Ακόμη και ο Ν. Πλαστήρας μίλησε από τον εξώστη του. Σήμερα το ΑΚΤΑΙΟΝ, με σεβασμό πάντα στην ιστορία του, είναι ένας σύγχρονος πολυχώρος με καφέ, μπαρ, εστιατόριο, φούρνο, παιδότοπο.

Δημιουργήσαμε το AMALFI coast ένα μοντέρνο restaurant beach bar 2500 τμ. που προσφέρει υψηλή γαστρονομία και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους επισκέπτες του. Το επόμενο μας βήμα ήταν στην παραλία της Τσαμπίκας, μία παραλία που θυμίζει λίγο Σαχάρα με αμμόλοφους και χρυσή άμμο. Εκεί έχουμε τα 800 μέτρα. Τρία σημεία, το beach bar, ένα εστιατόριο και μία τζελατερία. Πριν λίγες μέρες ήρθε στα χέρια μου και ένα ειδυλλιακό λιμανάκι στην Λίνδο, στον Άγιο Πάυλο. Ίσως το πιο ειδυλλιακό της Ρόδου. Πρόκειται για στρατηγικό σημείο, το πιο ακριβό σημείο της Ρόδου κάτω από το κάστρο της Λίνδου. Νομίζω ότι μόλις τελειώσω από το ΝΟΡ θα ξεκινήσω εκεί.

Το προσωπικό της εκάστοτε επιχείρησης αποτελείται από ντόπιους;

90% από ντόπιους εκτός από κάποιους επαγγελματίες που δεν μπορούμε να βρούμε εδώ και μπορεί να φέρουμε από το Ντουμπάι ή και από όλο τον κόσμο αλλά 90 με 95% είναι ροδίτες.

Ένας άνθρωπος όπως εσείς μου δίνετε την εντύπωση ότι δεν επαναπαύεστε ποτέ. Τι επιδιώξεις έχετε για τη συνέχεια;

Είχα μία συζήτηση με τους γονείς μου πρόσφατα και μου είπαν ότι πρέπει να σταματήσω και ότι πρέπει να ξεκουραστώ. Αναρωτιούνται γιατί τα κάνω όλα αυτά και γιατί να κουράζομαι τόσο πολύ γιατί θεωρούν πως δεν υπάρχει λόγος. Απολογήθηκα σε εκείνους και τους είπα “δεν μπορώ να σταματήσω”. Δεν σας κρύβω ότι σήμερα είχα πάει στη Λίνδο για να δω ένα πολύ ωραίο μέρος και θυμήθηκα του πατέρα μου τη συμβουλή που μου είπε “σταμάτα”. Δεν μπορώ να σταματήσω, η δημιουργία είναι μέσα στο DNA μου, νομίζω ότι απ’ το να παίρνω ένα χώρο σε μία κατάσταση αρκετά δύσκολη και να φτάνω να τον κάνω αυτό που ονειρεύομαι, αυτό εμένα μου δίνει ενέργεια και το πάθος αυτό που με οδηγεί στο να τελειώνω ότι αρχίζω. Κάποια στιγμή θα σταματήσω αλλά όσο μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω ωραία πράγματα θα το κάνω και θα συνεχίσω και για τη Ρόδο που αγαπώ πάρα πολύ και γιατί με ακολουθεί ένα μεγάλο ρεύμα ανθρώπων.

Έχω μεγάλη ευθύνη και για τα στελέχη μου και για το έμψυχο δυναμικό που με ακολουθεί. Δίνω πάντα τον καλύτερο μου εαυτό ώστε να έχουν τα παιδιά την αγάπη και τη φροντίδα ώστε να πορευτούμε όλοι μαζί προς τ στόχο μας που δεν είναι άλλος από αναβάθμιση, αγάπη για το νησί μας, παροχή υψηλών υπηρεσιών, η διασκέδαση του κόσμου και καλές αναμνήσεις του τουρίστα. Αυτό είναι εξάλλου που μας κάνει δυνατούς στην Ελλάδα που είναι μία αρκετά ταλαιπωρημένη χώρα. Το μοναδικό προϊόν που μας έχει μείνει τόσο δυνατό είναι ο τουρισμός.

Ο τουρισμός λοιπόν όπως και οι περισσότεροι τομείς στην Ελλάδα, δέχτηκε ένα ισχυρό πλήγμα τα τελευταία 2 χρόνια λόγω της πανδημίας. Πως το βιώσατε στη Ρόδο;

Στη Ρόδο το βιώσαμε όπως το βίωσε ολόκληρη η Ελλάδα, με τρόμο, με ανασφάλεια και με κατάθλιψη. Η Ρόδος ωστόσο έχει ένα πλεονέκτημα. Κατάφερε να το περάσει όλο πιο ήπια καθώς το χειμώνα οι επιχειρήσεις της κλείνουν στο 80% άρα όλοι αυτή οι άνθρωποι ήταν έτσι κι αλλιώς χωρίς δουλειά γιατί δούλευαν σεζόν.

Έχετε βρει τη χρυσή τομή ώστε να συνδυάσετε το επαγγελματικό με το προσωπικό κομμάτι;

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και πολύ καιρό είναι δύσκολο να μπει κάποιος άλλος άνθρωπος στους ρυθμούς μου και να μπορεί κάποιος να αντέξει όλο αυτό. Έχω δοθεί ολοκληρωτικά στη δουλειά, έχω όμως τις δικές μου στιγμές οι οποίες είναι λίγες και πολύ αργά το βράδυ. Δουλεύω όλη την ημέρα και κλέβω μερικές ώρες για να περάσω καλά. Σε αυτή τη φάση το μυαλό μου είναι 100% στη δουλειά μου και στο στόχο μου. Κοιτώντας μπροστά δεν χάνω χρόνο. Νομίζω κάποια στιγμή θα ισορροπήσω και σε αυτό.

Έχετε κάποιο moto για τη ζωή;

Πίστεψε, ονειρέψου και το σύμπαν είναι ανοιχτό για να δεχτεί αυτό που θέλεις.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ναυτικού ομίλου Ρόδου, κύριο Χριστοδούλου που πίστεψε σε εμένα. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω την αρχιτέκτονα Βάνα Μπερνάρη που επιμελήθηκε το χώρο και ήταν δίπλα μου σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα και τέλος τις δημοτικές αρχές που κι αυτές με τον τρόπο τους έβαλαν το λιθαράκι τους…»

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement