«Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» επέστρεψε! Όλα τα μυστικά πίσω από τις κάμερες

Η πιο αγαπημένη οικογενειακή σειρά «Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» που έγινε γνωστή μέσα από τη δημόσια τηλεόραση πριν από 46 ολόκληρα χρόνια, επανήλθε στην οθόνη μας (Δευτέρα – Παρασκευή, ΕΡΤ1, 19.00). Και παρόλο που έχει προβληθεί αρκετές φορές, λίγοι γνωρίζουν την πραγματική ιστορία της οικογένειας, αλλά και όλα όσα συνέβαιναν πίσω από τις κάμερες. Εμείς σας τα αποκαλύπτουμε.

Advertisement

Η αμερικανική δραματική σειρά έκανε πρεμιέρα στις 7 Σεπτεμβρίου του 1974 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου του 1983! Το σενάριο που λατρέψαμε αποτέλεσε προσαρμογή των βιβλίων «Little House» της Λόρα Ινγκαλς Ουάιλντερ, στα οποία αφηγείται τη ζωή της. Η Λόρα γεννήθηκε το 1867 και πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Η μεγαλύτερη αδελφή της Μαίρη τυφλώθηκε όντως από μια μόλυνση, αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ. Σύμφωνα με χειρόγραφα της συγγραφέως, η οικογενειακή ζωή της δεν ήταν τόσο ρόδινη όσο παρουσιάστηκε αφού αναφέρει βίαιες σκηνές που συνέβαιναν στο σπίτι, ένα ερωτικό τρίγωνο με πρωταγωνιστή έναν γιατρό και τον «καλό» πατέρα Τσαρλς Ινγκαλς να κάνει απατεωνιές για να μην πληρώσει το νοίκι του σπιτιού, είναι μόνο μερικά. Η ίδια φαίνεται να είχε αρκετούς ερωτικούς συντρόφους πριν από τον σύζυγό της Αλμάντζο Ουάιλντερ, ενώ σε μία από τις αφηγήσεις της, ο αλκοολικός γείτονάς της βάζει φωτιά στην κρεβατοκάμαρα και σέρνει τη γυναίκα του από τα μαλλιά και σε μια άλλη, και η ίδια με την αδελφή της σκοτώνουν με άγριο τρόπο ένα γουρούνι. Η αρχική ιστορία δεν ήταν τόσο ελκυστική για τους εκδοτικούς οίκους και έτσι η Λόρα την άλλαξε προκειμένου να τυπωθεί. Τα βιβλία της έγιναν ανάρπαστα και τράβηξαν την προσοχή των παραγωγών. Η ιστορία μεταφέρθηκε στη μικρή οθόνη με σκηνοθέτη τον Μάικλ Λάντον, ο οποίος δέχτηκε να την αναλάβει με τον όρο να παίξει τον πατέρα, Τσαρλς Ινγκαλς. Μάλιστα ήταν αυτός που επέλεξε τη Μελίσα Γκίλμπερτ για τον ρόλο της Λόρας, αφού την ξεχώρισε από όλα τα κορίτσια που πήγαν στις οντισιόν και το δοκιμαστικό της ήταν το μοναδικό που έστειλε στους παραγωγούς.

Μυστικά πίσω από τις κάμερες

Advertisement
  • Ο Μάικλ Λάντον καμάρωνε για το γυμνασμένο σώμα του και δεν έχανε την ευκαιρία να εμφανίζεται ημίγυμνος. Δεν αισθανόταν όμως το ίδιο καλά με το ύψος και το χρώμα των μαλλιών του. Για να μη φαίνεται κοντύτερος από άλλους ηθοποιούς φορούσε μπότες με τακούνι, εμφανιζόταν δίπλα τους πάνω σε σκάλες ή πατούσε πάνω σ’ ένα σωρό χώματος. Επειδή τα μαλλιά του είχαν γκριζάρει πρόωρα, τα έβαφε. Επίσης μέσα από τα στενά παντελόνια του… δεν φορούσε ποτέ εσώρουχο.
  • Οι ηθοποιοί που έπαιξαν τη Λόρα Ινγκαλς και τον Γουίλι Ολεσον είναι στην πραγματικότητα αδέλφια.
  • Οι ηθοποιοί που έπαιξαν τη Λόρα και τη Μαίρη είχαν πολύ ταραχώδεις σχέσεις από την πρώτη κιόλας μέρα.
  • Η πόλη Walnut Grove υπάρχει στην πραγματικότητα κι έχει ένα μουσείο αφιερωμένο στη σειρά.
  • Τα όμορφα ξανθά μαλλιά της Νέλι ήταν περούκα. Η λύση αυτή επιλέχθηκε για εξοικονόμηση χρόνου και κόπου, ωστόσο τα δεκάδες τσιμπιδάκια που χρησιμοποιούνταν για να μένει η περούκα σταθερή, έκαναν το κεφάλι της ηθοποιού να ματώνει.
  • Η Μελίσα Γκίλμπερτ αναγκάστηκε να δέσει το στήθος της για να κρύψει τις καμπύλες της ώστε να έχει πιο παιδική εμφάνιση.
  • Η έκρηξη του Walnut Grove ήταν πραγματική. Χρησιμοποίησαν πραγματικό δυναμίτη για τις ανάγκες της σειράς.
  • Ο Σον Πεν έκανε σε αυτή τη σειρά το ντεμπούτο του. Συμπτωματικά, ο πατέρας του ήταν ο σκηνοθέτης της.
  • Το φαγητό που κατανάλωνε η οικογένεια είναι μοσχάρι κατσαρόλας από κονσέρβα, ενώ όπου βλέπετε κάποιο κομμάτι κρέατος είναι κοτόπουλο από αλυσίδα fast food.
  • Ο Πα Ινγκαλς φορούσε περούκα.
  • Η Λόρα ντρεπόταν πολύ και δεν ήθελε να φιλήσει μπροστά στην κάμερα τον τηλεοπτικό της έρωτα.
  • Η Μελίσα ήταν μόλις 15 χρονών και έπρεπε να φιλήσει τον Μάλεϊ. Ηταν όμως τόσο αγχωμένη που ζήτησε να του δώσει μόνο ένα φιλί στο μάγουλο.
  • Συνθέτης της μουσικής είναι ο Ντέιβιντ Ρόουζ, ο οποίος βραβεύτηκε γι’ αυτή με δύο Emmy.
  • Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές ραδιενεργού υλικού στην αμερικανική ιστορία είχε συμβεί το 1959 κοντά στο Big Sky Ranch της κοιλάδας Σίμι, όπου γίνονταν τα γυρίσματα. Αν και δεν υπήρχαν επίσημα στοιχεία, για χρόνια ψιθυριζόταν ότι τα περιστατικά καρκίνου σε ηθοποιούς και μέλη του συνεργείου οφείλονταν στη ραδιενεργό επιβάρυνση της περιοχής. Ο Μάικλ Λάντον ήταν ένα από τα θύματα. Πέθανε από καρκίνο στο πάγκρεας.

Η ΕΡΤ εξασφάλισε την Deluxe Remastered Edition της ιστορικής αυτής τηλεοπτικής παραγωγής, που κάνει come back σε πολλές χώρες της Ευρώπης και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.

«Το μικρό σπίτι στο λιβάδι» για πρώτη φορά προβάλλεται πλέον σε ποιότητα High Definition. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ επεξεργάστηκαν τις νέες κόπιες, ώστε να μη μεταδοθούν με υπότιτλους, αλλά με το αυθεντικό ντουμπλάζ και τις φωνές που έχουμε αγαπήσει και έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό όλων μας. Του Χρήστου Τσάγκα, του Ντίνου Καρύδη, της Ματίνας Καρρά, της Εφης Πίκουλα, της Αλεξίας Ασκαρίδου και τόσων άλλων γνωστών ηθοποιών.

Advertisement

Στο TV24 που κυκλοφορεί από την Κωνσταντίνα Γαρνέλη.

Advertisement
  • Περισσότερα άρθρα για:
  • ΕΡΤ

Διαβάστε επίσης

Advertisement