«Το Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη έρχεται στον Alpha

Το συγκινητικό ιστορικό δράμα του Παντελή Βούλγαρη έρχεται στον Alpha αυτή την Κυριακή 24 Οκτωβρίου στις 21:30.

Advertisement

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης διεισδύει στην πρόσφατη ελληνική ιστορία με δεξιοτεχνικό τρόπο συνδυάζοντας το συναίσθημα με το ρεαλισμό και καταφέρνει να μας προσφέρει μια βαθιά ανθρώπινη ταινία.

Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών και το επιβλητικό φρούριο Ιτζεδίν με την πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας που αποτέλεσε το ατμοσφαιρικό σκηνικό των φυλακών είναι τα δυνατά χαρτιά της ταινίας.

Advertisement

Το δράμα του Ναπολέοντα Σουκατζίδη δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο αφού οι ήρωες δεν πεθαίνουν ποτέ!

Λίγα λόγια για την ταινία:

Advertisement

Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι Κρητικός μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και από το 1936 έως το 1944 ήταν κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές. Την περίοδο της φυλάκισής του στο Χαϊδάρι, ο 34χρονος εκτελούσε χρέη διερμηνέα στον Γερμανό διοικητή, Καρλ Φίσερ. Μπροστά από τα μάτια του πέρασε όλο το δράμα της γερμανικής αγριότητας στα χρόνια της κατοχής και έγινε πολλές φορές μάρτυρας φρικτών βασανιστηρίων. Έξω από το στρατόπεδο, η μνηστή του, Χαρά Λιουδάκη, με σθένος, καρτερία και βαθιά αγάπη στεκόταν δίπλα στον αρραβωνιαστικό της, έστω κι αν οι συναντήσεις τους ήταν για ελάχιστες στιγμές στα επισκεπτήρια, και πάντα υπό την επιτήρηση ένοπλων φρουρών. Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατουμένων του αποφασίζεται μετά από την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον στρατιωτικό διοικητή Λακωνίας. Ο θάνατος του διοικητή Κρες και άλλων 3 Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε έναν Γερμανό. Ο Ναπολέων Σουκατζίδης είναι μέσα στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την Πρωτομαγιά του 1944, ημέρα της εκτέλεσης, βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομερό δίλημμα καθώς ο διοικητής Φίσερ, ο οποίος κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του 34χρονου στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό προς το πρόσωπό του, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί της θανατικής ποινής βάζοντας στη θέση του έναν άλλο συγκρατούμενό του.

Ένα από τα πλέον διαβόητα και τραγικά περιστατικά στα ελληνικά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου αποδίδεται όσο το δυνατόν πιο πιστά, δημιουργώντας ένα συγκινητικό ιστορικό δράμα.

Ο Παντελής Βούλγαρης είναι ο σκηνοθέτης της πολυβραβευμένης ταινίας «Μικρά Αγγλία», καθώς και των μεγάλων και αγαπημένων από τον κόσμο κινηματογραφικών επιτυχιών «Νύφες», «Ψυχή Βαθιά», «Η Φανέλα με το 9», «Πέτρινα Χρόνια».

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement