Ποιές προληπτικές εξετάσεις πρέπει να κάνουν τα παιδιά

Ένα πράγμα που αγχώνει τους γονείς πάντα, είναι η υγεία των παιδιών τους. Ποιοι είναι οι προληπτικοί έλεγχοι που συνιστώνται;

Advertisement


1. Καρδιολογικός έλεγχος: Θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, είτε συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητές είτε όχι. Απαραίτητος είναι ο ετήσιος έλεγχος σε αθλητές, σε έφηβους, καθώς και σε παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς και έλεγχο αρτηριακής πίεσης.

2. Οφθαλμολογικός έλεγχος: H πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως στα 2 έτη ζωής, όσον αφορά τα υγιή παιδιά και επαναλαμβάνεται σε ηλικία 4-6 ετών, και 8-10 ετών. Αποτελεί πολύ σημαντική εξέταση στην προσχολική ηλικία προκειμένου να εντοπιστούν διαθλαστικές διαταραχές της όρασης, όπως μυωπία ή αστιγματισμός.

Advertisement

3. Οδοντιατρικός έλεγχος: Η πρώτη επίσκεψη σε παιδο-οδοντίατρο γίνεται μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη οδοντοφυΐα για την πρόληψη της τερηδόνας και ακολούθως ετησίως.

4. Εργαστηριακός έλεγχος: Ο πρώτος έλεγχος γίνεται συνήθως μετά το πρώτο έτος ζωής, σε ηλικία 18-24 μηνών. Ένας δεύτερος έλεγχος γίνεται σε ηλικία 4-6 ετών και ακολούθως ανά 1-2 έτη, ανάλογα με τα ευρήματα.

Advertisement

Η ανίχνευση αναιμίας αποτελεί το κύριο ερώτημα, στα νήπια, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας και τους έφηβους, που παρουσιάζουν γρήγορη ανάπτυξη.

Τα κορίτσια μπορεί να εμφανίσουν ελαφρά αναιμία λόγω εμμήνου ρύσεως. Επίσης, με την εξέταση αίματος μπορεί να διαπιστωθεί αν υπάρχει υπερχοληστερολαιμία ή υπερτριγλυκεριδαιμία, υποθυρεοειδισμός και έλλειψη βιταμίνης D.

5. Παιδιατρική εξέταση και εμβόλια: Περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αξιολόγηση του βάρους σώματος, του ύψους, του ρυθμού αύξησης και του δείκτη μάζας σώματος. Ο έλεγχος των εμβολίων είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ιδιαίτερα στις ημέρες μας που παρατηρούνται κρούσματα ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί, όπως η ιλαρά και ανεμευλογιά.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement