Επικύηση ή δίδυμη κύηση με διαφορά αρκετών εβδομάδων!

Ας μιλήσουμε για ένα σπάνιο φαινόμενο στη εγκυμοσύνη την επικύηση ή δίδυμη κύηση με διαφορά αρκετών εβδομάδων!

Advertisement

Είναι το φαινόμενο κατά το οποίο έχουμε γονιμοποίηση ωαρίου και ενδομήτρια εξέλιξη εμβρύου ενώ η γυναίκα είναι είδη έγκυος. Πραγματικά είναι κάτι πολύ σπάνιο

όμως η ενδομήτρια εξέλιξη αντιμετωπίζεται σαν μια δίδυμη κύηση.

Advertisement

Η αντιμετώπιση σε αυτή την σπάνια ιατρική κατάσταση είναι πολύπλοκη.

Συνήθως γίνεται καισαρική τομή προς το τέλος της κύησης με συχνά  να υπάρχει διαφορά βάρους αλλά και εβδομάδας ανάπτυξης στα έμβρυα .

Advertisement

Στο ζωικό βασίλειο ενδέχεται να συμβαίνει σε διάφορα θηλαστικά, όπως είναι τα τρωκτικά (ποντίκια και αρουραίοι), τα κουνέλια, τα πρόβατα, τα άλογα και τα μαρσιποφόρα καθώς και σε κάποια ψάρια.

Στους ανθρώπους είναι αρκετά σπάνιο το φαινόμενο που σε κάποιες συνθήκες μπορεί να συμβεί ιδίως σε περιπτώσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής… τα στοιχεία που έχουμε όμως είναι ελάχιστα.

Επειδή τα περιστατικά είναι σπάνια γιατί  γίνεται συγκεκριμένη απάντηση δεν υπάρχει. Θα λέγαμε ίσως σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις ορμονικών διαταραχών ή υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που όμως επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα για το αν συμβαίνει πραγματικά και φυσικά το γιατί.

Αν και όπως σας είπα αποτελεί κάτι πολύ σπάνιο στη Μονάδα μας την Womanclinic Καλογήρου το 2009 είχαμε μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση ανάπτυξη ενός εμβρύου στη μήτρα και μετά από αρκετές εβδομάδες εμφανίστηκε 2ος σάκος με διαφορά σχεδόν 3 εβδομάδες. Ένα φαινόμενο που δεν μπόρεσε ποτέ να εξηγηθεί.

Τελικά από την κα Μ.Ε. γεννήθηκαν δύο υγιέστατα παιδάκια με διαφορά σχεδόν 3 εβδομάδων στο τέλος της εγκυμοσύνης με καισαρική και σήμερα είναι απόλυτα φυσιολογικά παιδάκια. Αυτό είναι το απόλυτο ιστορικό επικύησης στην Ελλάδα αλλά ίσως και παγκόσμια και φυσικά πάρα πολύ σπάνιο.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement