Η διαλειμματική νηστεία ως διατροφική μόδα

Τι εννοούμε όμως με τον όρο «διαλειμματική νηστεία» (intermittent fasting 16/8) ;

Advertisement

Πρόκειται για το πρωτόκολλο διατροφής που βασίζεται στο χρονικό περιθώριο κατανάλωσης γευμάτων, χωρίς να διασαφηνίζεται το είδος των τροφών που πρέπει να καταναλωθούν. Το πιο δημοφιλές μοτίβο είναι το 16:8, όπου η κατανάλωση γευμάτων πρέπει να γίνεται εντός 8 ωρών, ενώ τις υπόλοιπες 16 ώρες επικρατεί νηστεία.

Που όμως αποσκοπεί ένα τέτοιο μοτίβο διατροφής; Μα φυσικά στη γρήγορη απώλεια σωματικού βάρους.

Advertisement

Αποτελέσματα πολλών ερευνών μας δείχνουν πως η διαλειμματική νηστεία μπορεί να προκαλέσει:

– Υψηλό κίνδυνο υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού και εκδήλωσης νευρογενούς βουλιμίας – αδηφαγικής συμπεριφοράς κυρίως από την ελλιπή κατανάλωση τροφής, αλλά και από την έκκριση όξινων γαστρικών υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Advertisement

– Έντονο αίσθημα κόπωσης, καθώς και διαταράσσει αρνητικά τον ύπνο του ατόμου.

– Αφυδάτωση του οργανισμού (το άτομο μπορεί να παραμελήσει την επαρκή ημερήσια πρόσληψη νερού).

– Ζάλη, ναυτία, ημικρανίες κ.λ.π

– Έχει αποδειχθεί επίσης και η συσχέτιση της βιοχημείας του κορεσμού με τη διάθεση.

Η δράση των νευροδιαβιβαστών (π.χ. ντοπαμίνη, σεροτονίνη) επηρεάζεται αρνητικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αγχώδεις διαταραχές και σε κατάθλιψη. Επίσης, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης, γνωστής και ως ορμόνη του στρες.

Στα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας, να προσθέσουμε την βελτίωση του μεταβολισμού του σακχάρου στο αίμα, καθώς και μακροπρόθεσμα στην επιβράδυνση της γήρανσης

Η χρονικά περιορισμένη πρόσληψη τροφής επιταχύνει –προσωρινά- τον μεταβολισμό και αυξάνει τα επίπεδα της αυξητικής ορμόνης (HGH), προκαλώντας λιπόλυση στο λιπώδη ιστό. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται άμεσα καύση του σωματικού λίπους και απώλεια του σωματικού βάρους.Με τη σωστή προσέγγιση της διαλειμματικής νηστείας ενισχύεται η αντιγήρανση και μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, σακχαρώδης διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου. Η ίδια ενδέχεται να μειώσει την LDL χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Συμπέρασμα

Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερες έρευνες για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες της διαλειμματικής νηστείας στην υγεία και να αποσαφηνιστεί ποιες προσεγγίσεις παράγουν τα καλύτερα αποτελέσματα και για ποιες ομάδες πληθυσμού. Είναι βέβαιο ότι για κάποιες ομάδες ανθρώπων η διαλειμματική νηστεία ίσως δεν είναι κατάλληλη, όπως π.χ τα άτομα με ιστορικό διατροφικών διαταραχών. Όποιος ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο του σακχάρου θα πρέπει να ζητά καθοδήγηση από τον κλινικό διαιτολόγο πριν αρχίσει να πειραματίζεται με οποιοδήποτε διαιτητικό πρωτόκολλο.

Ωστόσο βέβαια, υγιή άτομα χωρίς παθολογικές καταστάσεις που επιθυμούν να χάσουν άμεσα σωματικό βάρος μπορούν να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη μέθοδο, με τη σωστή καθοδήγηση των ειδικών επιστημόνων υγείας, τους διαιτολόγους-διατροφολόγους με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

Και μην ξεχνάς:

«Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου» (Kolyviras quote).

eatfeelsgood.gr

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement