Ευζωία σημαίνει ηρεμία και αυτοσυντήρηση

Το 2ο lockdown, ο υποχρεωτικός εγκλεισμός δηλαδή, που έφερε η πανδημία του κορωνοιου, με βρήκε πιο ψύχραιμη και πιο έτοιμη να τον αντιμετωπίσω. Δεν είναι μόνο ότι το γεγονός ότι το έχουμε ξαναπεράσει ή ότι λιγότερο περιορισμένος από ότι την πρώτη φορά, είναι κυρίως ότι το περίμενα, το «δούλευα« μου από την αρχή του Φθινοπώρου. Έως εκ τούτου, είχα τον χρόνο να ετοιμάσω τα εφόδια μου, πρακτικά και ψυχολογικά, προκειμένου να με…στηρίξω στα δύσκολα που δεδομένα ήρθαν και θα εξακολουθήσουν να έρχονται…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αν μπορώ λοιπόν να πω για το τι σημαίνει για μένα η λέξη «ευζωία» , που ανεξάρτητα από τις συνθήκες πρέπει να υπάρχει ή καλύτερα δεν πρέπει να χάνεται εντελώς, θα έλεγα ότι συνοψίζεται στα εξής 4 σημαντικά: Ισορροπημένη διατροφή, ιδανική άσκηση, σωστή πρόληψη και καλή ψυχολογία που εξασφαλίζει ηρεμία και επαρκή ύπνο.

Αναλυτικά για το καθένα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

1. Ισορροπημένη διατροφή:

τρώω τα πάντα, χωρίς να στερούμαι , σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού μου. Είναι σημαντικό όσο μεγαλώνουμε, να καταλαβαίνουμε τι μας κάνει καλό και τι όχι, τι χρειαζόμαστε σε καθημερινή βάση να καταναλώνουμε προκειμένου να έχουμε ενέργεια για αυτά που θέλουμε να κάνουμε, τι είναι συμβατό να τρώμε ως άνθρωποι και σε τι συχνότητα προκειμένου να το αφομοιώνουμε και να μας προσφέρει αυτά για τα οποία προορίζεται. Γενικώς προσπαθώ να καταναλώνω τροφές λίγο ή καθόλου επεξεργασμένες, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη ύλη και τον τρόπο καλλιέργειας και ανάπτυξης της κι αποφεύγω το πολύ αλάτι και τη ζάχαρη

2. Ιδανική άσκηση:

Επίσης όσο μεγαλώνουμε, πρέπει να καταλαβαίνουμε πόση και ποιάς μορφής άσκηση χρειαζόμαστε προκειμένου να ευεργετήσουν με τον οργανισμό μας και όχι να τον καταπονήσουμε.

Η ιδανική άσκηση Είναι εξατομικευμένη, προέρχεται συνήθως από συνδυασμό διαφορετικών ειδών άσκησης και πάντα Με την καθοδήγηση ενός σωστού γυμναστή που αντιλαμβάνεται και τα προβλήματα ή τις ιδιαιτερότητες του σώματός μας.
Προσωπικά ασκούμαι 4-5 φορές την εβδομάδα, κάνοντας τρέξιμο συνολικά 20χλμ, Pilates ( έστω και μόνη μου) και ασκήσεις με βάρη( με κάποια που έχω προμηθευτεί από την 1η καραντίνα) , που θεωρούνται απαραίτητα για την τόνωση του μυϊκού συστήματος, ιδίως μετά την ηλικία των 40 χρονών.

3. Σωστή πρόληψη

Δεν μπορούμε να ισχυριζόμαστε ότι προσέχουμε την υγεία μας, αν δεν κάνουμε σωστή πρόληψη. Το κάθε σύστημα του οργανισμού μας , χρειάζεται διαφορετικό έλεγχο και σε άλλη συχνότητα, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουμε, ιδίως όσο μεγαλώνουμε! Τα check-ups , στη βάση που χρειάζεται το κάθε μέρος τους σώματός μας, κατόπιν συμβουλής του προσεκτικά επιλεγμένου γιατρού μας, είναι απαραίτητα και άκρως συνυφασμένα με την ευζωία και την μακροβιότητα!

Ένας σωστός προληπτικός έλεγχος, πραγματικά μπορεί να σώσει τη ζωή μας και να προλάβει τα χειρότερα που μπορεί να την απειλήσουν. Προσωπικά, το Νοέμβριο που ειναι ο μήνας των γενεθλίων μου, κάνω όλες τις εξετάσεις που χρειάζονται σε ετήσια βάση και κάποιες από αυτές(που αφορούν σε υπέρηχο μαστού και γυναικολογικό), τις επαναλαμβάνω τον Μάιο. Και ναι, ακόμα και μέσα στην καραντίνα!!!

4. Καλή ψυχολογία

Αυτό είναι το Α και το Ω Της καλής ποιότητας ζωής μας και γενικότερα της ύπαρξης μας! Είναι εύκολο να το λέμε δύσκολο να το επιτύχουμε ωστόσο αφού περνάει από διαρκή κανάλια αυτοεξέτασης και αυτοπροσδιορισμού!

Προσωπικά βρίσκω τρόπους να χαλαρώνω μέσα στο σπίτι , να διατηρώ το ηθικό μου όσο το δυνατόν υψηλότερο και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον ζωντανή, και να φροντίζω να εξωτερικεύω άσχημες σκέψεις και συναισθήματα ώστε να μην συσσωρεύονται εντός. Το διάβασμα ενός όμορφου βιβλίου, το άκουσμα μιας μουσικής που μου αρέσει και μου φέρνει στο νου όμορφα πράγματα, η συναναστροφή με το παιδί μου και τους ανθρώπους που αγαπώ , έστω και διά τηλεφώνου με κάποιους, μου εξασφαλίζουν καλό κι επαρκή ύπνο και με ηρεμούν.

Κι ας μην ξεχνάμε, ότι όλο αυτό θα περασει!

Η σχέση όμως με τον εαυτό μας, θα μείνει…

Μείνετε ασφαλείς!!!

Ζέτα

all4z.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το Daisy.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα μας τα νέα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ