«Σκοτώνουμε τα έλατα όταν γερνούν; Μια ιστορία για μια καλύτερη ζωή…

Με αφορμή μια φωτογραφία που μου έδειξε η φίλη μου η Χρύσα, πάντοτε ευαισθητοποιημένη σε θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την κοινωνία, μπήκα για ακόμη μία φορά σε ένα τεράστιο δίλημμα:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Οι άνθρωποι, ένα μάλλον… εξωγήινο είδος που δεν μπορεί να ζήσει αρμονικά με το περιβάλλον του και αφήνει σκουπίδια παντού, είμαστε περισσότερο ανόητοι ή ασυνείδητοι;»

Γιατί αυτό που αντίκρισαν τα μάτια μου στη φωτογραφία, θα μπορούσε να είναι προϊόν είτε απύθμενης ανοησίας ή -το χειρότερο- παντελούς έλλειψης συνείδησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλω να πω, δεν μπορεί εν έτει 2021 , με όλη αυτή την πληροφόρηση γύρω από το περιβάλλον, το σεβασμό στα ζώα και τα φυτά, τι μπορείς Να ανακυκλώσεις και που, να εμφανίζεται στη μέση του πεζοδρομίου ένα κακόμοιρο δέντρο ξεστολισμένο , με την πρίζα και τα φωτάκια ακόμη τυλιγμένα γύρω του! Αντιπαρέρχομαι του -ηθικού πλέον- ζητήματος του γιατί επιλέγεις αληθινό- κομμένο- έλατο όταν υπάρχει πληθώρα ωραιότατων ψεύτικων- και παρατηρώ ότι δίπλα ακριβώς υπάρχει ένας στοιχειώδης κάδος ανακύκλωσης! Όχι ότι αυτός ο συγκεκριμένος κάδος είναι ο ενδεδειγμένος σε τέτοιες περιπτώσεις, αλλά πώς να το κάνουμε, η σκέψη και μόνο να αφήσεις ότι απέμεινε από την «χαρά του στολισμένου εορταστικού σου σπιτιού» σ’ αυτή την κατάσταση, φανερώνει ή βλακεία ή ασυνειδησία! Και όλα αυτά στη Γλυφάδα, μία περιοχή που θεωρείται από τις πιο προηγμένες και comme-il-faut στο θέμα της ανακύκλωσης, με 5 διαφορετικούς κάδους σκουπιδιών, μεταξύ των οποίων και οργανικών υλικών!

Δεν ξέρω αν θύμωσα ή σοκαρίστηκα πιο πολύ! Ένας ανόητος άνθρωπος που δεν θέλει να μάθει πως μπορεί να ζήσει και να φροντίσει το περιβάλλον του, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά για να επιζήσει περισσότερο και με αξιοπρέπεια κι ο ίδιος, είναι λυπηρό! Η Έλλειψη συνείδησης όμως, είναι άλλου βεληνεκούς παράπτωμα και αγγίζει τα όρια του εξοργιστικού!

Έχω μάθει και πλέον θέλω να μιλάω ανοιχτά για όλα αυτά που μου αρέσουν ή δεν μου αρέσουν γύρω μου κι αφού προσπαθώ να βεβαιωθώ για την ορθότητα τους, να τα μοιραστώ με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Γιατί ακόμα κι αν χάνω την εμπιστοσύνη μου, τις περισσότερες φορές μιλώντας, διαπιστώνω ότι υπάρχουν κι άλλοι πολλοί άνθρωποι που σκέφτονται στην κατεύθυνση της κοινωνικής αλληλεγγύης και αρμονίας, που έχουν ανάγκη να ενωθούν με ομοίους τους και τελικά αποκτούμε δύναμη!

Έτσι λοιπόν, γράφω το συγκεκριμένο άρθρο, αφού έψαξα και βρήκα ότι υπάρχουν δήμοι που ανακυκλώνουν τα χριστουγεννιάτικα έλατα, (όπως είναι και ο Δήμος Γλυφάδας που βρέθηκε το άτυχο δεντράκι), με σκοπό να βοηθήσω να τη γλυτώσουν και κάποια ακόμη, αφού αυτό το Σαββατοκύριακο θεωρείται η κατεξοχήν περίοδος ξεστολίσματος δέντρων!

Βεβαίως το ιδανικό θα ήταν να έχεις στολίσει ένα ψεύτικο δέντρο, το οποίο θα το έχεις πολλά χρόνια και θα το κατέβασες άθικτο τε Χριστούγεννα από το πατάρι ή την αποθήκη ή να έχεις πάρει ένα αληθινό μέσα σε μία γλάστρα, το οποίο θα μεγαλώνει όλο το χρόνο στο μπαλκόνι στον κήπο σου.

Ή που ξέρεις, μπορεί η Ελλάδα του χρόνου να ακολουθήσει το παράδειγμα κάποιων άλλων χωρών του κόσμου και να νοικιάζει χριστουγεννιάτικα έλατα με γλάστρα, τα οποία μετά παίρνει πίσω και θα τα μεταφυτεύει…

Και για να μην κάνω την έξυπνη, αγοράζαμε πολλά χρόνια αληθινά δέντρα, από μικρή , με την δικαιολογία «να μυρίσει το σπίτι έλατο» ή «γι’ αυτό μεγαλώνουν αυτά τα έλατα, για να στολίσουν το σαλόνι μας». Τα περισσότερα τα καίγαμε μετά στο τζάκι, θυμάμαι όμως , πολλά χρόνια πριν, που τα κατεβάζαμε στα πεζοδρόμια για να τα πάρει το σκουπιδιάρικο!

Πόσο λυπάμαι! Πόσο αναθεωρώ!

Και αυτό είναι το βασικό, να προχωράμε μπροστά, μαθαίνοντας από τα λάθη μας , προσπαθώντας να μην τα επαναλάβουμε!

Φέτος λοιπόν, εσύ που αγόρασες ένα αληθινό έλατο για να μυρίσει το σαλόνι σου ή να συνδράμεις στην εμπορία ελατών, μη το πετάξεις όπου να ναι τώρα που δεν το χρειάζεσαι.

Τουλάχιστον ανακύκλωσε το στους κάδους οργανικών υλικών, κάψε το στο τζάκι ή ψάξε να βρεις αν ο Δήμος που ανήκεις μπορεί να στο πάρει για ανακύκλωση με ένα τηλεφώνημα (ενδεικτικά αναφέρω κάποιους παρακάτω)

Δήμος Αθηναίων στο 1960

Δήμος Γλυφάδας στο 15464

Kalamaria.gr

Neasmyrni.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ακολουθήστε το Daisy.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα μας τα νέα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ