Νίκος Κούρκουλος: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου!

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Δεκεμβρίου 1934 όταν στην περιοχή του Ζωγράφου γεννήθηκε ένα αγόρι που μεγαλώνοντας θα χάραζε με ανεξίτηλα γράμματα το όνομα του στον χώρο της έβδομης τέχνης, παρότι ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής στην ομάδα του Παναθηναϊκού.

Advertisement

Από τα πρώτα του κιόλας βήματα στον χώρο της υποκριτικής, ξεχώρισε ως ζεν πρεμιέ και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς της γενιάς του, που η μια επιτυχία διαδέχονταν την άλλη με γοργούς ρυθμούς.

Το μεγάλο Μπαμ το έκανε το 1961 όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης του έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο κοινωνικό δράμα της Φίνος φιλμ «Κατήφορος». Έπειτα πρωταγωνίστησε σε άλλες 24 ταινίες με ερμηνείες που άφησαν εποχή όπως αυτή του Άγγελου Κρεούζη στην κοινωνική ταινία του Νίκου Φώσκολου «Ορατότης μηδέν», η στον «Αστραπόγιαννο» που του χάρισαν για δεύτερη φορά και το βραβείο του Α’ ανδρικού ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 1970. Η πρώτη ήταν το 1965 για τον ρόλο του στην ταινία “Οι αδίστακτοι” που σκηνοθέτησε ο Ντίνος Κατσουρίδης.

Advertisement

Όπως ο ίδιος είχε πει, θεωρούσε τον Φιλ. Φίνο, παραγωγό και ιδρυτή της μεγάλης κινηματογραφικής εταιρίας Φίνος Φιλμ, ως δεύτερο πατέρα του.

Το 1967 βρέθηκε στην Αμερική όπου μαζί με την Μελίνα Μερκούρη ανέβασαν με μεγάλη επιτυχία στο Broadway την παράσταση «Illia Darling» ενώ γυρίζοντας στην Ελλάδα μαζί με την τότε σύζυγο του ,δημιούργησαν το Θέατρο Κάππα όπου ανέβασαν σπουδαία έργα που άφησαν εποχή.

Advertisement

Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε μόνο μια τηλεοπτική σειρά που είχε τίτλο «Το 13ο κιβώτιο» και ήταν βασισμένη στο βιβλίο του Κώστας Τσαρούχα «Η διεθνής των ναρκωτικών».  Προβλήθηκε από τον ΑΝΤ1 το 1992 και συμπρωταγωνίστριες του ήταν η Νόνικα Γαληνέα και η Βάνα Μπάρμπα. Την ίδια χρονιά πραγματοποίησε και την τελευταία  του εμφάνιση στο θέατρο  ερμηνεύοντας τον Φιλοκτήτη στο ομώνυμο έργο του Σοφοκλή.

Ένας από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του, ήταν όταν το 1993 ανέλαβε πρόεδρος του Δ.Σ του Εθνικού θεάτρου και του έδωσε νέα πνοή με σημαντικά έργα παλιών και νέων δημιουργών όπως των Ρέππα – Παπαθανασίου που υπέγραψαν με μεγάλη επιτυχία το μιούζικαλ «Βίρα τις άγκυρες». Εκεί ίδρυσε και παιδικό θέατρο με την Κάρμεν Ρουγγέρη Το εθνικό θέατρο χρωστάει πολλά στον Νίκο Κούρκουλο 

Έκανε δύο γάμους και απέκτησε τέσσερα παιδιά. Ο πρώτος ήταν το 1966 με την Μελίτα Κουτσογιάννη που του χάρισε τον Αλκίνοο (1966) Γνωστό σε όλους μας, Άλκι Κούρκουλο και την Μελίτα (1968), και ο δεύτερος το 2003 με την επί δεκαπενταετίας σύντροφο του Μαριάννα Λάτση. Όμως το 1993 προηγήθηκε η γέννηση της κόρης τους Ερριέτας και το 1998 του γιού τους Φίλιππου.

Αυτός ήταν ο σπουδαίος Νίκος Κούρκουλος που έφυγε απ’ τη ζωή το 2007 σε ηλικία 73 ετών.

NDP PHOTOS
NDP PHOTOS
NDP PHOTOS
Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement