La mante: Η κομψή δυστυχία ενός serial killer

Είδαμε την μίνι θρίλερ σειρά «Ο Μάντης» στην πλατφόρμα του Netfilx που αποτελεί ένα «βασίλειο» βιαιότητας όπως σημείωσε και ο Steven King.

Advertisement

Άλλη μία εβδομάδα πέρασε και βρισκόμαστε ακόμη μες στον κύκλο της πανδημίας. Γεμάτοι νέες συνήθειες πια, νέες ενασχολήσεις και πολλούς νέους προβληματισμούς. Ευτυχώς όμως, η τεχνολογία έχει δεχθεί τον ρόλο του «μεσσία» της ανίας που πλημμυρίζει την καθημερινότητας μας, μιας και είμαστε απομακρυσμένοι από τις δουλειές, τα χόμπι και τους δικούς μας ανθρώπους. Συνεχίζουμε λοιπόν…να παρακολουθούμε όμορφες σειρές, άξιες λόγου!

Αυτήν την εβδομάδα είδαμε και –δεν- χορτάσαμε το La Mante: ένα γαλλικό θρίλερ μονάχα 6 επεισοδίων των 55 λεπτών ~ κατά μέσο όρο. Όσοι λατρεύουν το μυστήριο, το θρίλερ, την ψυχρή βιαιότητα στα όρια του κανιβαλισμού που φλερτάρει με τον ρεαλισμό , θα μπορούσε να απολαύσει αυτή τη μίνι αστυνομική σειρά θριλερικού χαρακτήρα.

Advertisement

Το ντεμπούτο της η σειρά το έκανε το 2017 και απέσπασε πλειάδα θετικών κριτικών, ανάμεσα τους και σχόλιο –ανάρτηση του σπουδαίου Steven King.

«Aπολαμβάνω το La Mante. Εξετάζει ανεξερεύνητα βασίλεια βιαιότητας. Δεν πιστεύω ότι έχω ξανά δει ποτέ έναν άνδρα να πνίγεται αργά σε ένα βιομηχανικό πλυντήριο. Ούτε καν σε μια φωτογραφία του Rob Zombie.»

Το γαλλικό αστυνομικό θρίλερ ξεκινά επικεντρωμένο στην πόλη του φωτός και τις δολοφονίες ενός νέου serial killer που αποτελεί τον μιμητή του διαβόητου «μάντη», όπου φέρει και τον τίτλο της σειράς. Ενός δολοφόνου , γένους θηλυκού, που τρομοκράτησε με τις δολοφονίες της την πόλη περίπου 20 χρόνια νωρίτερα.  Εκείνη πλέον βρίσκεται στην απομόνωση και η ταυτότητά της κρύβεται καλά μιας και ήταν η βασική της προϋπόθεση για να εξασφαλίσει στην εισαγγελία την ομολογία των τρομακτικών φόνων που διέπραξε. Ήταν νέα, δολοφόνος με έναν ανήλικο γιο και όφειλε να τον προστατέψει έστω και μέσα από τον εικονικό «θάνατό» της. Μια συμφωνία ώστε ο ανήλικος γιος να μην στιγματιστεί ποτέ από ό,τι εκείνη δημιούργησε « ένα φρικιαστικό σύμπαν». Ζει λοιπόν εδώ και 20 χρόνια στην απομόνωση, στη σιωπή η Jeanne Deber (Carole Bouquet σε μία εξαίσια ερμηνεία) που διέπραξε 8 φόνους ανδρών που κακοποιούσαν παιδιά ή την οικογένεια τους, με καλά κρυμμένη την πραγματική της ταυτότητα. Αυτήν την νηνεμία της συνεχούς ακινησίας της ζωής της μες στη φυλακή έρχεται να ταράξει η αστυνομία και ένας νέος serial killer που την έχει ως πρότυπο. Είναι όντως όμως ένας ανεξάρτητος serial killer; Μήπως σχετίζεται ή καθοδηγείται μέσα από εκείνην; Μήπως λειτουργεί κάποιος αντιπερισπαστικά έχοντας ως απώτερο σκοπό την απελευθέρωση του «μάντη»; ( Εδώ να σημειώσουμε πως το προσωνύμιο «μάντης» το δανείστηκαν από το ομώνυμο έντομο με τα δολοφονικά ένστικτα.)

Η αστυνομία φτάνει στην πόρτα του απομονωμένου κελιού της και ζητάει τη βοήθεια της. Είναι η μόνη που μπορεί να σταματήσει τη βαναυσότητα που διεγείρει τον νέο serial killer. Είναι η μόνη που μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις ενέργειες και τους θεατρικούς τρόπους των απάνθρωπων δολοφονιών.

Advertisement

Ζητούν πολύ απλά την εμπειρογνωμοσύνη της, την κατεύθυνση της ώστε να φτάσουν στα χνάρια του.

Εκείνη δέχεται να σταθεί πλάι στην αστυνομία αλλά θέτει τους όρους της , όπως άλλοτε. Το διακύβευμα αυτή τη φορά; η σχέση της με τον γιο της. Κοινός παρονομαστής μεταξύ των συμφωνιών εκείνο το αγόρι που τότε ήταν ανήλικο παιδί και μέσα από την εξαφάνιση της τον στήριξε ,ενώ τώρα ενήλικος άνδρας που θα τον στηρίξει μέσα από την «επανεμφάνισή» της.

Θα δώσει τις συμβουλές της και την όποια βοήθεια μόνο σε εκείνον. Θα συνεργαστεί μονάχα με τον ντετέκτιβ που ονομάζεται Damien (Fred Testot), και δεν είναι άλλος από το δικό της παιδί.  

Ο Damien βρίσκεται εντελώς απρόθυμα να ηγείται αυτής της φρικιαστικής υπόθεσης και να συνεργάζεται με την μητέρα του που θεωρούσε νεκρή. Ανατρεπτικό, ενδιαφέρον, ψυχοσυνθετικά σκληρό και όμως το κάδρο μόλις έχει αρχίσει να παίρνει σχήμα: είμαστε μονάχα στην αρχή! Ξεκινούν τη δύσκολη και επίπονη συνεργασία με κοινό στόχο τον εντοπισμό του πραγματικού serial killer. Είναι όντως όμως κοινός τους στόχος; Γιατί ο Μάντης ζήτησε να συνεργαστεί με τον γιο της; Γιατί τώρα; Ήθελε απλώς να τον δει, να μάθει για εκείνον και να ζήσει μέσα από τα μάτια του έστω και για λίγα λεπτά ή ο απώτερος σκοπός είναι άλλος και κάπως δυσκολότερος να διαγραφεί;

Η μεταξύ τους συνεργασία μας οδηγεί σε διάφορους υπόπτους, διατηρώντας μυστική την ταυτότητα του δολοφόνου μέχρι και το τελευταίο επεισόδιο. Ο τρόπος με τον οποίο εναλλάσσεται η υποψία με την βεβαιότητα είναι εκπληκτικό μιας και στοιχειώνει κάθε επεισόδιο. Η σιγουριά παίρνει τη σκυτάλη από την υπόνοια κάθε φορά και κάθε φορά εξαπατάται. Γοητευτικό στοιχείο της σειρά που κρατά το μυστήριο ενεργό και οδηγεί τον θεατή σε μία εξάωρη συνεδρία θριλερικής συνάντησης.

Ο δρόμος των 6 επεισοδίων μοιάζει με μονοπάτι σε ένα ψυχρό σκοτάδι με μιας υπέροχης σύνθεσης αισθητικών κινηματογραφικών παρεμβάσεων. Παρεμβάσεις που ενισχύονται από την ωμότητα της βιαιότητας που συστήνεται σε εμάς σαν μία ρεαλιστική πραγματικότητα. Θα μπορούσαμε να πούμε πως καλύπτει κενά που κάποτε κάλυψε ο Ηannibal ή αντίστοιχου βεληνεκούς δημιουργίες.

Πιάνει το ραντάρ του απόλυτου αστυνομικού θρίλερ , της απόλυτης αγωνίας από το πρώτο κιόλας λεπτό μιας και ξεκινά με έναν φρικτό φόνο στα όρια της ανατριχίλας. Καλογραμμένο σενάριο (Alice Chegaray-Breugnot, Nicolas Jean , Grégoire Demaison , Laurent Vivier) βασισμένο στην συνεχή ανατροπή και στην απόδοση της φρικαλεότητας που δύναται να αποτελεί μέρος της ζωής μας ακόμη κι αν το αρνούμαστε. Δυστυχώς η πραγματικότητα μπορεί να γίνει πιο σκληρή και πιο οδυνηρή από όσο φαντασία μπορεί να ορίσει.

Η σκηνοθεσία (Alexandre Laurent) αξιόλογη αν και βάναυση την ίδια στιγμή, ντυμένη με θεσπέσιους φωτισμούς , έξυπνη χρήση της κάμερας, ωμές σκηνές βίας που λειτουργούν σοκαριστικά, κι ακόμη κι αν δεν καινοτομεί θεματικά , καταφέρνει να ξεχωρίσει στο σύνολό της.

Ένα αξιόλογο καλλιτεχνικό θρίλερ αστυνομικού χαρακτήρα με μεγάλη προσοχή στις ποιότητες όλων των «υλικών» που την έντυσαν: ηθοποιοί, σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία.

Υφαίνεται το μυστήριο ανατρεπτικά, με μία βίαιη βία και μια αριστοτεχνική κομψότητα. Πώς τόσο αντικρουόμενα επίθετα μπορούν και χαρακτηρίζουν την ίδια σειρά; Αρκεί να σπεύσετε να παρακολουθήσετε την σειρά και να το ανακαλύψετε μόνοι σας!

Από εμένα 8,5/10.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement