To 5o Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής ανοίγει τις πύλες του στο Παλέρμο της Ιταλίας

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Δημιουργική Γραφή» του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Università degli Studi di Palermo και τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων συνδιοργανώνουν το 5ο Διεθνές Συνέδριο «Δημιουργική Γραφή» από τις 16 έως τις 18 Σεπτεμβρίου 2022 στους χώρους του Πανεπιστημίου του Παλέρμο.

Advertisement

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου θα παρευρεθούν ως επίσημοι προσκεκλημένοι ομιλητές ο χιλιανός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Alejandro Zambra (Αλεχάντρο Ζάμπρα), η κορυφαία ασιατικής καταγωγής συγγραφέας σε αγγλική γλώσσα XU XI, ο Διευθυντής του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Νεοελληνικών Σπουδών Βασίλης Σαμπατακάκης, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Διδακτικής της Πολωνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Dorota Michułka, ο Καθηγητής Ψυχολογίας και Διευθυντής του Τμήματος των Επιστημών Ψυχολογίας και Παιδαγωγικής του Πανεπιστημίου του Παλέρμο Gioacchino Lavanco και η María Alcantud-Díaz, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βαλένθια στο Τμήμα Διδακτικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Σχολής Εκπαίδευσης Καθηγητών και Αντιπρύτανης Διεθνοποίησης και Συνεργασίας στην Ανάπτυξη. Για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό θα τιμηθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου ο σπουδαίος νεοελληνιστής Vincenzo Rotolo , ομότιμος καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Παλέρμο και ο ομότιμος καθηγητής της Παιδαγωγικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Σπανός.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή των συνεδρίων Δημιουργικής Γραφής στην Ελλάδα και Διευθυντή του Προγράμματος, Τριαντάφυλλο Η. Κωτόπουλο, Καθηγητή Δημιουργικής Γραφής και Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Μεταπτυχιακό της Δημιουργικής Γραφής (ΠΔΜ – ΑΠΘ) αποκτά πλέον διεθνώς αναγνωρισμένο προφίλ. Έχοντας από χρόνια εξασφαλίσει τη συμμετοχή στα προσφερόμενα μαθήματα σπουδαίων καθηγητών/τριων του αντικειμένου από πανεπιστήμια της αλλοδαπής και παγκόσμιας εμβέλειας συγγραφέων, εγκαθιδρύει πλέον συνεργασίες με ορισμένα από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα. “Η τιμή της καταξίωσης, η χαρά της συνοδοιπορίας και συνδημιουργίας είναι πολύ μεγάλη και μας γεμίζει αισιοδοξία. Ταυτόχρονα όμως η ευθύνη για όλους τους συντελεστές του Προγράμματος και του εγχειρήματος του Διεθνούς Συνεδρίου σηματοδοτεί μια νέα εποχή”, τονίζει ο Κύριος Κωτόπουλος.

Advertisement

Παράλληλα την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022, στα πλαίσια του Διεθνούς Συνεδρίου, στην Αίθουσα συναυλιών του Πανεπιστημίου θα πραγματοποιηθεί συναυλία της καταξιωμένης ερμηνεύτριας Ιωάννας Βλάχου με τη Συμφωνική Ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου Κέρκυρας και τη συμμετοχή μουσικών του Ωδείου Κερκύρας. H μουσική παράσταση που φέρει τον τίτλο «Luna Rossa» θα ταξιδέψει τους, ανά τον κόσμο ακροατές, στα ξεχωριστά τραγούδια των Μάνου Χατζηδάκι, Μίκη Θεοδωράκη και Γιώργου Κατσαρού, σε παραδοσιακά κομμάτια με διάλεκτο της κάτω Ιταλίας, καθώς και σε τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία. Οι συνθέσεις της παράστασης έχουν ενορχηστρωθεί από τους Μάριο Δαπέργολα και Κίμωνα Χυτήρη. Η διεύθυνση ορχήστρας είναι του Σπύρου Ράλλη, ενώ στο πιάνο θα βρίσκεται ο Σπύρος Κοντζιάλης .

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement