Άγριες Μέλισσες – Λεωνίδας Κακούρης: O νέος Δούκας, η χούντα, ο τραγικός ήρωας και η «Σμύρνη»

«Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που κάνω το Σμύρνη μου αγαπημένη. Μου δίνει τη δυνατότητα να μπω στα παπούτσια και ουσιαστικά στις ζωές αυτών των ανθρώπων. Η ταινία δεν είναι απλώς ιστορική. Αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και ζωές, στο πώς Έλληνες και Τούρκοι μπορούσαν να συνυπάρχουν να αλληλοεπιδρούν ο ένας στον άλλο…»

Advertisement

Ο χαρακτήρας του Δούκα Σεβαστού που «ντύνει» με πολύ ταλέντο στις Άγριες Μέλισσες, οι απρόβλεπτες εξελίξεις για τον ήρωα την επόμενη τηλεοπτική σαιζόν, ο ρόλος του Βασίλη Μπαλτατζή στη μεγαλεπήβολη μεταφορά του θεατρικού «Σμύρνη μου αγαπημένη» στη μεγάλη οθόνη, οι απώλειες που τον σημάδεψαν, ο covid που τον σόκαρε, ο πρόσφατος θάνατος αγαπημένης του φίλης, αλλά και όλα όσα ονειρεύεται και επιθυμεί να φέρει το επόμενο διάστημα στις ζωές μας. Ο Λεωνίδας Κακούρης μιλάει για όλα στο 7ΜΕΡΕΣTV και τον Γιάννη Βίτσα.

Βιώνεις μία από τις πιο ακμάζουσες, ανθηρές, και εύρωστες περιόδους της επαγγελματικής πορείας σου πρωταγωνιστώντας στις «Άγριες μέλισσες» αλλά και στο φιλμ «Σμύρνη μου αγαπημένη». Καταρχάς φανταζόσουν όταν πρωτοδιάβασες το σενάριο της σειράς ότι θα άγγιζε τόσο πολύ τους τηλεθεατές;

Advertisement

Εξ’ αρχής αισθάνθηκα ότι ήταν διαφορετικό από τα ειωθότα. Φυσικά αν δεν ακουστεί η κλακέτα και δεν πραγματοποιηθούν οι σκηνές έστω του πρώτου επεισοδίου αισθάνεσαι ότι βρίσκεσαι σε σκοτάδι. Δε μπορείς να αναγνωρίσεις από την αρχή το μέγεθος της επιτυχίας μίας δουλειά. Δεν έχεις εικόνα! Δίνεις τον καλύτερο σου εαυτό αλλά από εκεί και πέρα γνωρίζουμε όλοι καλά ότι δεν εξαρτάται αποκλειστικά από έναν επαγγελματία αλλά από την συνεργασία πολλών ανθρώπων. Φανταζόμουν λοιπόν για να έρθω στην ερώτησή σου ότι θα έχει επιτυχία η σειρά, αλλά αυτή η συλλογική, σαρωτική ανταπόκριση του κοινού, ο διάχυτος ενθουσιασμός των τηλεθεατών, δεν σου κρύβω, ότι ξάφνιασε και εμάς.

Φαντάζομαι ότι η ζωή σου αυτά τα δύο χρόνια είναι πολύ διαφορετική. Το κοινό που θα σε πλησιάζει θα αγγίζει τα όρια κοσμοπλημμύρας.

Advertisement

Η αλήθεια είναι πώς λόγω του covid η ζωή μας ήταν μία συγκεκριμένη διαδρομή από τη δουλειά στο σπίτι και αντιστρόφως ανάλογα. Δεν είχαμε καταλάβει το μέγεθος και την έκταση του γεγονότος. Είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να δέχεσαι την τόσο έντονη αγάπη και αποδοχή του κοινού.

Ο επόμενος κύκλος της σειράς λοιπόν θα μας οδηγήσει στην περίοδο της δικτατορίας.

Ακριβώς. Προσωπικά αναρωτιέμαι κατά πόσο όλα όσα συνέβησαν μέχρι σήμερα θα αλλάξουν έστω και λίγο την ιδιοσυγκρασία του. Ελπίζω και εύχομαι να συμβεί. Έχασε με ένα επώδυνο τρόπο τα αδέλφια του. Ουσιαστικά αισθάνεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται. Ο Δούκας κουβαλούσε σε όλη του τη ζωή τον χαμό του αδελφού του, όταν ήταν μικρός, όπως και την ευθύνη που του είχε ρίξει ο πατέρας του, αλλά και τις ενοχές ότι έφταιγε, χωρίς ουσιαστικά αυτός να ευθύνεται. Ήταν επίσης ένα παιδί. Όσο υπαιτιότητα είχε ο αδελφός του που έκανε αυτό το παράτολμο πήδημα, άλλη τόση είχε και ίδιος. Τώρα με ένα τρόπο πάλι χωρίς να είναι ηθικός αυτουργός πενθεί τα δύο του αδέλφια, τους μοναδικούς δύο ανθρώπους που είχε στη ζωή, ενώ αποπέμπεται και εκδιώκεται από τα παιδιά του. Βρίσκεται αποδιωγμένος με το πιο εκκωφαντικό τρόπο. Αυτά και μόνο τα γεγονότα θεωρώ ότι θα τον βάλουν εκ προοιμίου σε μία άλλη βάση. Θα δούμε αν τελικά προσπαθήσει να γεφυρώσει τις σχέσεις ή αν για μία ακόμη φορά νικήσει ο υπέρμετρος εγωισμός που διαθέτει.

Είναι τραγικός ήρωας ο Δούκας;

Βεβαίως! Είναι σαφώς τραγικός ήρωας. Είχε μία πολύ άσχημη, πολύ άγρια παιδική ηλικία. Όλο το προσωπείο που έχει δημιουργήσει είναι για να καλύψει τις αδυναμίες της προσωπικής αναπηρίας του.

Αγαπά τα παιδιά του και τη γυναίκα του;

Με ένα προσωπικό κώδικα επίσης τρομερά εγωκεντρικό.

Φοβάται την αγάπη;

Ναι. Δεν πήρε ποτέ αγάπη αν εξαιρέσεις τη Μυρσίνη η οποία αποτελεί επίσης ένα σκοτεινό αρχετυπικό πρόσωπο. Η Μυρσίνη έχει διαμορφώσει το Δούκα που γνωρίζουμε σήμερα. Όπως και εκείνος επίσης τη γυναίκα του.

Θα συνεργαστεί με την Χούντα κατά την επταετία που θα εκτελείται η σειρά;

Ναι. Θα συνεργαστεί επαγγελματικά σε επιχειρηματικό επίπεδο με την Χούντα. Από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις του γιατί είναι και λίγος απρόβλεπτος ήρωας

Έρχομαι και στη μεγαλεπήβολη κινηματογραφική παραγωγή του «Σμύρνη μου αγαπημένη». Πώς αισθάνεσαι που σε μία εξαιρετικά συμβολική στιγμή, εκατό χρόνια ακριβώς από αυτή την τόσο επώδυνη και τραυματική περίοδο του ελληνισμού θα βγει στη μεγάλη οθόνη η ταινία;

Νιώθω τυχερός και ευλογημένος που κάνω αυτή τη δουλειά, που μου δίνει τη δυνατότητα να μπω στα παπούτσια και ουσιαστικά στις ζωές αυτών των ανθρώπων. Γνώμονας μας είναι το άτομο, ο συναισθηματικός του κόσμος. Η ταινία δεν είναι απλώς ιστορική. Αναφέρεται στις ανθρώπινες σχέσεις και ζωές, στο πώς Έλληνες και Τούρκοι μπορούσαν να συνυπάρχουν να αλληλοεπιδρούν ο ένας στον άλλο.

Ο Βασίλης Μπαλτατζής που υποδύεσαι είναι δημοκράτης και βενιζελικός

Είναι ένθερμος υποστηρικτής του Βενιζέλου, ένας άνθρωπος που έχει πιστέψει στη μεγάλη ιδέα, στη μεγάλη Ελλάδα και βοηθά έμπρακτα οικονομικά με κάθε μέσο. Στη διάρκεια αυτής της ταινίας βλέπουμε πώς αυτός ο άνθρωπος έρχεται αντιμέτωπος με την ίδια τη ζωή του, η οποία πηγαίνει στράφι. Καταρρέει μπροστά στα μάτια του ένας ολόκληρος κόσμος.

Είχες εντρυφήσει στην ιστορία των Μικρασιατών;

Ναι. Η μικρασιατική καταστροφή ήταν ένα κεφάλαιο στο οποίο ήμουν πολύ γερά διαβασμένος και είχα μελετήσει ενδελεχώς. Βέβαια παρατηρώντας τώρα τα σχολικά βιβλία βλέπω ότι μαθαίνουμε ένα μόνο μέρος της ιστορίας. Δυστυχώς αυτό γίνεται πάντα. Η ταινία δίνει το έρεισμα στους θεατές, ν’ ανοίξουν τα κιτάπια τους, να μελετήσουν πήγες, να διαβάσουν στοιχεία που για χ, ψ λόγους δε γνωρίζουν. Η γνώση της ιστορίας είναι ο μοναδικός δρόμος για να αποφύγουμε παρόμοια λάθη οι άνθρωποι στο μέλλον.

Ο ήρωας έρχεται αντιμέτωπος με την ολική καταστροφή της ζωής του, της οικογένειάς του, των ανθρώπων που αγαπά. Εσύ αντιστοίχως στην προσωπική σου διαδρομή σε μία πολύ ευαίσθητη ηλικία βίωσες δύο πολύ ισχυρές απώλειες, του πατέρα σου και της αδελφής σου. Ήταν σοκ όταν συνέβη; Τι σε κράτησε δυνατό; Τι σου έδωσε το έναυσμα να προχωρήσει και να χτίσεις τη ζωή σου εξαρχής; στα νεανικά σου χρόνια;

Φυσικά και ήταν τεράστιο σοκ. Από την άλλη όμως εκείνο το διάστημα μπήκε το θέατρο στη ζωή μου και λειτούργησε απόλυτα ψυχοθεραπευτικά. Με βοήθησε να ξεχαστώ και κυρίως να ονειρευτώ ότι θα ακολουθήσουν μερικές πιο όμορφες, γαλήνιες και ευτυχισμένες ημέρες.

Με ποιον τρόπο πάλεψες αυτή την συνθήκη;

Αποδέχθηκα την απώλεια. Αντιλήφθηκα ότι αυτό το γεγονός δε μπορεί να αλλάξει. Είδα τον εαυτό μου μέσα σ’ αυτή την κατάσταση.

Ζήτησες βοήθεια τότε;

Εκείνη την στιγμή όχι. Ζήτησα αργότερα! Τώρα πια αυτό το γεγονός φαντάζει πολύ μακρινό

Περισσότερα στο 7ΜΕΡΕΣTV που κυκλοφορεί.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement