Όταν ο Σπύρος Μπιμπίλας έδωσε ένα από τα πρώτα γκέι φιλιά στο ελληνικό θέατρο

Πίσω στον χρόνο μας ταξίδεψε ο Σπύρος Μπιμπίλας με αφορμή την ημέρα κατά της ομοφοβίας, που ήταν την Τρίτη 17 Μαΐου. Ο ηθοποιός και πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών θυμήθηκε μία ίσως ιστορική στιγμή στον χώρο του ελληνικού θεάτρου.

Advertisement

Ο ίδιος θυμήθηκε τα «παλιά», ανέτρεξε στα άλμπουμ του και δημοσίευσε μία φωτογραφία του 1981, που τον δείχνει να ανταλλάσει ένα φιλί με τον ηθοποιό Γιώργο Κροντήρη για τις ανάγκες της παράστασης «Η μοίρα και τα μάτια των ανδρών».

Στη λεζάντα της ανάρτησής του, ο Σπύρος Μπιμπίλας έγραψε:

Advertisement

«42 χρόνια πριν κάναμε την επανάσταση μας μέσα από ένα τολμηρό έργο που μιλούσε για την φύση των ανθρώπων κ τα σκιρτήματα των νέων παιδιών που έβγαιναν μέσα από την ψυχή τους. Ένα από τα πρώτα gay έργα που ανέβηκαν στην Ελλάδα με μεγάλες τότε αντιδράσεις και μεγάλη επιτυχία. Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΑΝΔΡΩΝ, Του εβραιοκαναδού Τζων Χέρμπερτ σε μετάφραση και σκηνοθεσία του σπουδαίου Κωνσταντίνου Μάριου που έφυγε γρήγορα από κοντά μας. Μια φορά ξανανέβηκε για λίγο στο vault. Στην photo το ιστορικό φιλί της παράστασης με τον καλό συνάδελφο και φίλο Γιώργο Κροντήρη (το πρώτο gay φιλί είχε δοθεί λίγο πριν σε παράσταση του Κολατου). ΣΗΜΕΡΑ, μέρα κατά της ομοφοβίας, του ρατσισμού, της τρανσοφοβίας αξίζει να το μνημονεύουμε… Είμασταν τότε πρωτοπόροι στην απελευθέρωση των ανθρώπων από τα κόμπλεξ και τις φοβίες τους».

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement