Αντιοξειδωτικά: Ο σύμμαχός μας για υγιή κύτταρα

Τα αντιοξειδωτικά συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση και εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών εμποδίζοντας ή επιβραδύνοντας την εμφάνιση τους.

Advertisement

Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ενώσεις που συμβαίνουν στο σώμα μας και προκαλούν πρόωρη γήρανση, καταστρέφοντας τα κύτταρα και προκαλούν εκδήλωση χρόνιων βλαβών και νοσημάτων όπως οι καρδιοπάθειες και διάφορες μορφές καρκίνου.

Για να τις καταπολεμήσουμε χρειαζόμαστε αντιοξειδωτικά όπως οι βιταμίνη C , βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή όπως Β-καροτένιο, λυκοπένιο και λουτείνη, τα οποία προστατεύουν τα υγιή κύτταρα από βλάβες από την φθορά.

Advertisement

Καροτενοειδή

Υπάρχουν περίπου 600 είδη καροτενοειδών, με πιο γνωστά το βήτα-καροτένιο, το λυκοπένιο, και η λουτείνη που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην υγεία μας, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε καροτενοειδή συμβάλλουν στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου ενώ μειώνουν τον κίνδυνο για εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας. Είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών, προσδίδοντας στα τρόφιμα συνήθως κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα και εντοπίζονται στα πράσινα σκούρα φυλλώδη λαχανικά, στις ντομάτες, στα καρότα, στο σπανάκι, στα λαχανάκια Βρυξελλών, στις γλυκοπατάτες, στην κολοκύθα και στο μπρόκολο.

Βιταμίνη Ε

Σύμφωνα με έρευνες, η βιταμίνη Ε μπορεί να δράσει ευεργετικά στην ενίσχυση της υγείας καθώς έχει άκρως αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προστατεύει τον οργανισμό ενάντια στην βλάβη των κυττάρων, συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καταρράκτη. Σε συνδυασμό με άλλα αντιοξειδωτικά, προστατεύει από χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες. Ο καλύτερος τρόπος για την πρόσληψή της είναι μέσω της διατροφής. Τα πιο πλούσια σε βιταμίνη Ε τρόφιμα, είναι το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια όπως το σησαμέλαιο και το έλαιο σόγιας, οι σπόροι (π.χ. κολοκυθόσποροι), οι ξηροί καρποί και το φυστικοβούτυρο.

Advertisement

Βιταμίνη C

Ένα από τα πιο ισχυρά και γνωστά αντιοξειδωτικά  είναι η βιταμίνη C η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση της καλής υγείας. Προστατεύει ενάντια σε λοιμώξεις, στη προστασία των κυττάρων από τις βλάβες, την διέγερση παραγωγής κολλαγόνου και την συμβολή της στην απορρόφηση σιδήρου και φυλλικού οξέος. Εντάξτε στη διατροφή σας τα εσπεριδοειδή (πορτοκάλια, γκρειπφρουτ και μανταρίνια), τις φράουλες, τις γλυκές πιπεριές, τις ντομάτες, το μπρόκολο και τις πατάτες.

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσουμε ένα υγιές και ποιοτικό διατροφικό πλάνο είναι να καταναλώνουμε καθημερινά ισορροπημένα γεύματα που διαθέτουν μια ποικιλία τροφών. Καταναλώνοντας τουλάχιστον 2 φλιτζάνια φρούτων και 2½ φλιτζάνια λαχανικών ημερησίως θέτουμε τις βάσεις για βέλτιστη υγεία. Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα είτε κονσερβοποιημένα είναι θρεπτικά. Ωστόσο όταν επιλέγετε κατεψυγμένα και κονσερβοποιημένα ελέγξτε τις ετικέτες προκειμένου να  μην υπάρχει πρόσθετη ζάχαρη και πρόσθετο αλάτι.

Οι επιστήμονες συστήνουν η λήψη αντιοξειδωτικών να γίνεται μέσω της διατροφής αντί συμπληρωμάτων καθώς δεν έχει επαρκώς αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών. Συμβουλευτείτε το διαιτολόγο διατροφολόγο ή το γιατρό σας πριν λάβετε συμπληρώματα διατροφής. Ο Διαιτολόγος Διατροφολόγος θα αξιολογήσει τις διατροφικές σας συνήθειες και την κατάσταση θρέψης σας και θα σας συστήσει το κατάλληλο συμπλήρωμα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement