Εμμηνόπαυση – Ανδρόπαυση: Παύση ή Επανεκκίνηση;

Το πέρασμα του χρόνου φέρνει φυσιολογικά και αναπόφευκτα βιολογικές αλλαγές και φθορές, χωρίς διάκριση στα δυο φύλα, χωρίς προτίμηση σε εθνικότητα και φυλή, χωρίς γονιδιακές ευαισθησίες… Η γυναίκα έρχεται αντιμέτωπη με τις φοβίες και τις ανατροπές της εμμηνόπαυσης ενώ ο άνδρας ακροβατεί ανάμεσα στην εικόνα του ισχυρού και άτρωτου και στην πεζή πραγματικότητα που δημιουργεί η ανδρόπαυση. Μπορεί όμως η ηλικιακή ωρίμανση να οδηγήσει σε παύση ή είναι απλά περίοδος ανασύνταξης και επανεκκίνησης?

Advertisement

Η γυναίκα που εισέρχεται στην εμμηνόπαυση βιώνει μεγάλες ορμονικές μεταβολές γεγονός που επηρεάζει την εικόνα της και τη σεξουαλική της ζωή. Η οιστραδιόλη σταδιακά μειώνεται με αποτέλεσμα να εμφανίζονται σεξουαλικές δυσλειτουργίες όπως πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, μειωμένη κολπική εφύγρανση, δυσκολία στη διέγερση, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού και μειωμένη σεξουαλική ικανοποίηση. Παράλληλα, βιώνει και ψυχοσωματικές εκδηλώσεις όπως εξάψεις, έντονη νευρικότητα, καταθλιπτική διάθεση με εξάρσεις και υφέσεις, φαινόμενα που συμπληρώνουν την εικόνα αυτής της βιολογικής περιόδου.

Στον άνδρα η ανδρόπαυση (ή επιστημονικά υπογοναδισμός όψιμης έναρξης) οφείλεται στην πτώση των ανδρογόνων με το πέρασμα της ηλικίας. Η μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης του επιφέρει σταδιακή μείωση της ερωτικής επιθυμίας, διαταραχές στύσης και εκσπερμάτισης, εύκολη κόπωση, μυική αδυναμία, διαταραχές μνήμης και συγκέντρωσης, διαταραχές στην ποιότητα του ύπνου και καταθλιπτική συμπεριφορά. Η ανδρόπαυση λοιπόν κλονίζει τόσο τον μύθο του αγέρωχου-αγέραστου αρσενικού και ταυτόχρονα κλείνει το μάτι στο γυναικείο φύλο που τόσα χρόνια πίστευε ότι μόνο αυτό “εκδικείται” ο χρόνος …

Advertisement

Ο σημερινός όμως πενηντάρης plus άνδρας και η σύγχρονη γυναίκα έχουν έντονη κοινωνική παρουσία, γυμνάζονται συστηματικά, διεκδικούν και διεκδικούνται μέσα σε νέες ερωτικές σχέσεις, διορθώνουν αισθητικές ατέλειες και όλα αυτά γιατί απλά δεν γερνούν ! Τα φαινόμενα που συνοδεύουν τόσο την εμμηνόπαυση όσο και την αδρόπαυση αντιμετωπίζονται πλέον τόσο με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή όσο και με τη χρήση εξειδικευμένης ιατρικής τεχνολογίας. Ορμονική υποκατάσταση, ενδοκολπικά λιπαντικά σκευάσματα, laser ανάπλασης και σύσφιξης κόλπου είναι μόνο μερικές από τις θεραπείες που θα προτείνει ο εξειδικευμένος γυναικολόγος. Αναπλήρωση ανδρογόνων, κρουστικά κύματα πέους, ειδικά φάρμακα από το στόμα είναι μόνο μερικές θεραπευτικές συστάσεις που θα συμβουλεύσει ο ειδικός ανδρολόγος.

Τόσο η γυναίκα όσο και ο άντρας που έρχονται αντιμέτωποι με τις αλλαγές του χρόνου θα πρέπει να τις λαμβάνουν ως ευκαιρία για προσωπική ανασυγκρότηση και να μην τις αντιμετωπίζουν με στοϊκότητα, μοιρολατρικά και με άδικες συγκρίσεις με το παρελθόν τους. Η ιατρική γνώση και εμπειρία υπάρχει, ο φαρμακευτικός και τεχνολογικός εξοπλισμός είναι διαθέσιμος. Επανεκκίνηση τώρα!

Advertisement

Δρ. Καλογήρου Ιωάννης

Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιευτήρας: Womanclinic.gr

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement