Παχυσαρκία και κορωνοϊός COVID-19, πως σχετίζονται μεταξύ τους;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), η παχυσαρκία θεωρείται νόσος και ορίζεται ως η υπερβολική συσσώρευση λίπους στις λιποαποθήκες του οργανισμού, που παρουσιάζει κίνδυνο για την υγεία. Χαρακτηριστικά της θεωρούνται η χρόνια φλεγμονή και οι ποικίλες παθήσεις που επιφέρει, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά και αναπνευστικά νοσήματα κ.α.

Advertisement

Η νόσος του κορωνοϊού (COVID-19) είναι μια μολυσματική ασθένεια που προκαλείται από έναν πρόσφατα ανακαλυφθέντα κορωνοϊό. Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό COVID-19 θα εμφανίσουν ήπια έως μέτρια αναπνευστική νόσο και θα αναρρώσουν χωρίς να απαιτείται ειδική θεραπεία. Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα ιατρικά προβλήματα όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια αναπνευστική νόσος και καρκίνος είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια.

Οι ασθενείς με COVID-19 παρουσιάζουν πολύ ετερογενή συμπτώματα από ασυμπτωματικές μορφές έως σοβαρή οξεία αναπνευστική δυσχέρεια. Οι μολυσμένοι ασθενείς είναι πιο πιθανό να έχουν αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών δεικτών και οι περισσότεροι χρήζουν αναπνευστικής υποστήριξης.

Advertisement

Σύνδεση παχυσαρκίας και ιού COVID-19

Ο πληθυσμός που πλήττεται περισσότερο, λοιπόν, αποτελείται από άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών και άτομα με πολλαπλή νοσηρότητα. Συγκεκριμένα, η παχυσαρκία (συνήθως μετριέται με δείκτη μάζας σώματος, ΔΜΣ) αναφέρεται επανειλημμένα ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές του COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της αναπνευστικής ανεπάρκειας, της ανάγκης μηχανικής υποστήριξης και του υψηλού κινδύνου θνησιμότητας.

Advertisement

Στατιστικές μελέτες δείχνουν πως τα τελευταία χρόνια, το ποσοστό παχυσαρκίας έχει σημειώσει αύξηση σε παγκόσμιο επίπεδο, εμφανίζοντας σημαντική νοσηρότητα. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου, σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τη νόσο του κορονοϊού. Άλλωστε, η παχυσαρκία είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου για σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιαγγειακές παθήσεις, που είναι όλοι προγνωστικοί παράγοντες για κακές εκβάσεις του COVID-19.

Πορεία νοσηλείας σε παχύσαρκους

Συμπέρασμα πολλών ερευνών που διεξήχθησαν τους τελευταίους μήνες, είναι πως η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα και την πορεία του COVID ‐ 19, σύμφωνα με τα δεδομένα που σχετίζονται με τις μεταβολικές παραμέτρους (όπως ο ΔΜΣ και τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης). Επίσης, παρατηρήθηκε πως οι ασθενείς με παχυσαρκία διατρέχουν υψηλό κίνδυνο θνησιμότητας από μόλυνση με COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα, καθώς τα καρδιαγγειακά προβλήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης συνδέονται στενά με αυξημένη μάζα λιπώδους ιστού, προκύπτει το συμπέρασμα πως ο υψηλός ΔΜΣ μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για σοβαρή πορεία ασθένειας.

Επομένως, αναγνωρίζεται ευρέως ότι η παρουσία συννοσηρότητας όπως η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά, αλλά και η παχυσαρκία (που πιθανόν να προκαλεί όλα αυτά τα προβλήματα) σχετίζεται με μια πιο σοβαρή πορεία του COVID-19. Η παχυσαρκία είναι ένας κύριος παράγοντας κινδύνου για αυτές τις συννοσηρότητες και γενικότερα για μειωμένη μεταβολική υγεία (όπως δυσλιπιδαιμία και αντίσταση στην ινσουλίνη) και συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σπλαχνικό λίπος ήταν σημαντικά υψηλότερο σε ασθενείς με COVID-19 που χρειάζονταν αναπνευστική υποστήριξη και είχαν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής πνευμονίας. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η επιδείνωση της λοίμωξης του COVID-19 σχετίζεται με την κατανομή του κοιλιακού λιπώδους ιστού και τα επίπεδα του σπλαχνικού λίπους. Γενικά, η πορεία της νοσηλείας υπέρβαρων ή παχύσαρκων ατόμων ήταν πιο δύσκολη και κρίσιμη, σε σχέση με άτομα που παρουσιάζουν φυσιολογικό ΔΜΣ.

Κρίνεται απαραίτητο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρόληψη και τον έλεγχο της μόλυνσης COVID-19 σε συγκεκριμένους πληθυσμούς, όπως παχύσαρκοι και ηλικιωμένοι, που εμφανίζουν ήδη ιδιαίτερη έκθεση λόγω φλεγμονής, διότι μπορεί να οδηγηθούν σε βαριάς μορφής λοίμωξη από τον ορισμένο ιό.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement