Πως να διατηρήσετε το βάρος σας μετά από δίαιτα

Η διατήρηση του επιθυμητού βάρους στο αμέσως επόμενο διάστημα μετά το πέρας της δίαιτας αποτελεί μια νέα πρόκληση πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Advertisement

Πολλοί άνθρωποι αποφασίζουν να χάσουν κιλά για ποικίλους λόγους, το κίνητρο τους μπορεί να είναι κάποια σοβαρή ασθένεια ή η «άσχημη» εικόνα που έχει κάποιος για τον εαυτό του. Όποιος κι αν είναι ο λόγος και εφόσον επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, το πιο δύσκολο κομμάτι, είναι να διατηρηθεί το βάρος που έχουμε πετύχει!

Σε μια μακρόχρονη μελέτη του Harvard Πανεπιστημίου για τη διατήρηση της απώλειας βάρους, συμμετείχαν 10.000 άτομα, τα οποία έχουν χάσει βάρος και το έχουν διατηρήσει επιτυχώς για πολλά χρόνια. Τα επιστημονικά στοιχεία λοιπόν μπορούν να δώσουν κάποιες οδηγίες για την επιτυχημένη στρατηγική διατήρησης του απολεσθέντος βάρους.

Advertisement

Κάποιες από τις στρατηγικές τους περιελάμβαναν:

  • Τακτική σωματική  άσκηση
  • Πρωινό γεύμα
  • Ελάχιστο χρόνο παρακολούθησης τηλεόρασης
  • Καταγραφή ημερολογίου διατροφής
  • Παρακολούθηση του βάρους τους

Οι περισσότεροι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ζυγίζονταν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Τα άτομα που δεν ζυγίζονταν τακτικά είχαν την τάση να παίρνουν βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που έλεγχαν συχνά το βάρος τους. Οι ερευνητές θεωρούν πως αυτή η συνήθεια επιτρέπει στους ανθρώπους να εντοπίζουν έστω και την παραμικρή αύξηση και να λάβουν δράση πριν το πρόβλημα κλιμακωθεί.

Έρευνα έχει δείξει ότι όσο πιο ελεύθεροι είναι οι άνθρωποι στο σχεδιασμό του προγράμματος για απώλεια βάρους τόσο μεγαλύτερες προσδοκίες έχουν για την επίτευξη του στόχου (απώλεια βάρους). Σύμφωνα με έρευνα τα άτομα που ακολούθησαν μια αυστηρά θερμιδική δίαιτα επανάκτησαν το βάρος τους με μέσο όρο 4,5 κιλά ενώ όσοι έτρωγαν ότι ήθελαν με βάση τις υγιεινές διατροφικές οδηγίες επανάκτησαν λιγότερο από 2,5 κιλά.

Advertisement

Μια άλλη έρευνα σύγκρινε δυο ομάδες ανθρώπων: αυτούς που είχαν χάσει τουλάχιστον 10% του βάρους τους και το διατήρησαν για πέντε χρόνια και έχουν πλέον φυσιολογικό βάρος και αυτούς που ήταν υπέρβαροι και είχαν ιστορικό με δίαιτες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα της πρώτης ομάδας είχαν στο σπίτι τους  λιγότερες τηλεοράσεις και λιγότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σύγκριση με την δεύτερη ομάδα. Επίσης, τα άτομα που διατήρησαν την απώλεια βάρους έκαναν τακτική σωματική άσκηση ενδεχομένως επειδή είχαν τον κατάλληλο εξοπλισμό σπίτι τους.

Υπάρχουν πολλοί κλάδοι επαγγελματιών που μπορούν να συμβάλλουν  στην συντήρηση του βάρους:

Ένας προσωπικός γυμναστής μπορεί να σχεδιάσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής προσαρμοσμένο στις δικές σας ανάγκες και ικανότητες.

Ένας διαιτολόγος μπορεί να φτιάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο με βάση τις θερμιδικές σας ανάγκες, να καθορίσει τη λίστα των αγορών σας, και να οργανώσει το πρόγραμμα των γευμάτων σας.

Ένας ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει εάν αισθάνεστε ότι υπάρχουν θέματα βάρους που σχετίζονται με συναισθηματική πείνα ή διατροφικές διαταραχές.

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μετά την επίτευξη του επιθυμητού βάρους το στάδιο της συντήρησης αποδεικνύεται δύσκολο καθώς απαιτεί μεγάλη προσπάθεια και επιμονή ενώ αποτελεί αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι της θεραπείας.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement