Πως να ενυδατώσουμε σωστά τον οργανισμό μας!

Πως να ενυδατώσουμε σωστά το σώμα μας όταν υποφέρει από αφυδάτωση ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία μας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Advertisement

Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να καταναλώνουμε άφθονα υγρά όταν σημειώνονται υψηλές θερμοκρασίες, όμως η ενυδάτωση του οργανισμού μας πρέπει να αποτελεί  καθημερινή αναγκαιότητα ανεξαρτήτως θερμοκρασίας. . Τα προειδοποιητικά σημάδια της αφυδάτωσης είναι η έλλειψη ενέργειας, η αδυναμία, το αίσθημα της κούρασης, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η ζαλάδα ή το σκούρο χρώμα στα ούρα.

Συχνά τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας δεν καταναλώνουν αρκετό νερό, όπως αναφέρει η Dr. Julian Seifter Νεφρολόγος και Kαθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Harvard  τα άτομα της τρίτης ηλικίας δεν έχουν έντονα το αίσθημα της δίψας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ιδιαίτερα εάν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή η οποία μπορεί να προκαλέσει απώλεια υγρών όπως τα διουρητικά.

Advertisement

Το νερό συμβάλλει έτσι ώστε κάθε όργανο και σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού να λειτουργεί σωστά. Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής σχολής του Harvard σχετικά με την Υγιεινή  Διατροφή αναφέρει ότι το νερό παίζει σημαντικό ρόλο καθώς:

  • Μεταφέρει  θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στα κύτταρα
  • Απομακρύνει τα βακτήρια από την ουροδόχο κύστη
  • Συμβάλλει στη βέλτιστη πέψη των τροφών
  • Προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα
  • Ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση
  • Σταθεροποιεί τους χτύπους της καρδιάς
  • «Λιπαίνει» τις αρθρώσεις
  • Προστατεύει τα όργανα και τους ιστούς
  • Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος
  • Διατηρεί την ισορροπία των ηλεκτρολυτών

Δίνοντας λοιπόν στον οργανισμό σας την απαραίτητη ποσότητα υγρών, βοηθάμε τον οργανισμό μας να διατηρηθεί ενυδατωμένος και να διατηρεί τις παραπάνω διαδικασίες, οπού είναι ζωτικής σημασίας, σε σωστή λειτουργία.

Advertisement

Το Ινστιτούτο Ιατρικής υπολόγισε πως η επαρκής κατανάλωση για τους άντρες είναι γύρω στα 3 λίτρα την ημέρα, ενώ για τις γυναίκες είναι περίπου 2,2 λίτρα την ημέρα.

Ωστόσο ανάλογα με τις συνθήκες ζωής η κατανάλωση υγρών επιδέχεται αρκετών μετατροπών. Μπορεί να απαιτείται κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας νερού  σε περιπτώσεις με θέματα υγείας όπως ο θυρεοειδής, προβλήματα με το νεφρό, το συκώτι και τα καρδιαγγειακά. Επίσης όταν γίνεται λήψη φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα οπιοειδή φάρμακα, και ορισμένα αντικαταθλιπτικά.

Η ποσότητα νερού που χρειάζεται ένα υγιές άτομο εξαρτάται άμεσα από τις συνήθειές του, τα αποθέματα υγρών του οργανισμού εξαντλούνται ταχύτερα λόγω της εφίδρωσης, για παράδειγμα όταν  κάποιος επιδίδεται σε αθλητική άσκηση ή βρίσκεται σε θερμό περιβάλλον. Σε αυτές τις περιπτώσεις επειδή χάνονται επιπλέον υγρά μέσω του ιδρώτα είναι σημαντικό να γίνεται πρόσληψη υγρών (3 φλιτζάνια ανά ώρα)  ιδιαίτερα εάν υπάρχει έντονη εφίδρωση.

Το νερό δεν αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Όλα τα ροφήματα που περιέχουν νερό συμβάλλουν προκειμένου να καλύψουμε τις ημερήσιες ανάγκες μας. Όσα ροφήματα περιέχουν ζάχαρη, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το νερό καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε πρόσληψη βάρους και φλεγμονή, ενώ αυξάνουν την ανάπτυξη ασθενειών όπως για παράδειγμα το διαβήτη. Η υπερβολική κατανάλωση καφεϊνης ενδεχομένως να προκαλέσει υπερδιέγερση και αϋπνία ενώ η κατανάλωση αλκοόλ θα πρέπει να περιοριστεί σε ένα 1 ποτήρι ημερησίως για την γυναίκα και 1-2 ποτήρια ημερησίως για τον άνρα.

Τέλος είναι σημαντικό να επισημάνουμε οτι ενυδάτωση μπορεί να προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή, με τροφές πλούσιες σε νερό όπως τα φρούτα και τα λαχανικά όπου εξασφαλίζουν την κατάλληλη ισορροπία του νερού στον οργανισμό για να διατηρηθεί η ενυδάτωση του.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement