Τι πρέπει να ξέρουμε για το σέξ κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Είναι η σεξουαλικότερη περίοδος του ζευγαριού;

Advertisement

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πάντα στην εγκυμοσύνη υπάρχει μια έκρηξη ορμονών που όμως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για σεξουαλική επαφή αλλά πολλές φορές και αποστροφή. Πολλές φορές οι γυναίκες έχουν ονειρώξεις που όμως σχετίζεται αποκλειστικά με το ορμονικό πάρτι αυτή την περίοδο. Σίγουρα η στάση του άνδρα παίζει ρόλο.

Πολλοί σύντροφοι βλέπουν την γυναίκα τους σαν εύθραυστο βάζο με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές και τα ερωτικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές στο ζευγάρι. Τέλος πολλές γυναίκες βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει και αυτόματα δημιουργείται αποστροφή προς την εικόνα του εαυτού τους αλλά και της σεξουαλικότητάς τους. Σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο παίζει ο σύντροφος και ο ενισχυτικός χαρακτήρας του.

Advertisement

Σε ποια περίοδο της εγκυμοσύνης να αποφεύγουμε την σεξουλική επαφή;

Δεν υπάρχει συσχέτιση επικινδυνότητας στο σεξ και τρίμηνο εγκυμοσύνης. Αυτό που θα λέγαμε είναι κυρίως οι συμβουλές του θεράποντος ιατρού να τηρούνται κατά γράμμα. Σίγουρα μετά την αυχενική διαφάνεια η περίοδος θεωρείται πιο ακίνδυνη δηλαδή από τις 12 έως τις 20 εβδομάδες αρκεί να μην υπάρχει ιατρική απαγόρευση.

Advertisement
  • 1ο τρίμηνο προσοχή επιτρέπεται με περιοδικότητα.
  • 2ο τρίμηνο με λίγο περισσότερη προσοχή
  • 3ο τρίμηνο επιβάλλεται για έναν φυσιολογικό τοκετό όσο συχνά μπορούμε

Μπορoύμε να αποβάλουμε κατά τη διάρκεια του σεξ;

Το έμβρυο δεν μπορεί να πάθει κάτι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ούτε υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή αποβολής αρκεί να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του μαιευτήρα που παρακολουθεί την έγκυο. Θα λέγαμε σαν όμως γενική συμβουλή η σεξουαλική επαφή να γίνεται με ήπιο τρόπο (συζυγικά όπως συμβουλεύω εγώ τα δικά μου τα ζευγάρια)

Επηρεάζεται το libido;

Σίγουρα υπάρχει μεγάλη ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει αύξηση αλλά και μείωση του libido. Όμως η διάθεση πολλές φορές μεταβάλλεται και με την ψυχολογία της εγκύου ή καλύτερα θα λέγαμε η ψυχολογία και η ήρεμη κατάσταση είναι εκείνη που δίνει το έναυσμα στη διάθεση για σεξουαλική επαφή! Για αυτό η καλύτερη συμβουλή προς τους συντρόφους των γυναικών είναι ότι είμαστε εκεί δοτικοί υποστηρικτικοί με αγάπη!

Πότε λέμε όχι στην σεξουαλική επαφή και αν γίνει ποια είναι η καλύτερη στάση;

Θα λέγαμε ένα ζευγάρι να αποφύγει το σεξ κυρίως όταν υπάρχει:

  1. Ιστορικό χαμηλής πρόσφυσης πλακούντα ή αποκόλλησης αυτού.
  2. Κοντός τράχηλος.
  3. Πρόωρες συστολές μήτρας.
  4. Σε κάποιες περιπτώσεις πολύδυμης κύησης ή σπάνιες περιπτώσεις ανωμαλιών μήτρας.
  5. Όταν ο θεράπων ιατρός το απαγορεύει για συγκεκριμένους λόγους.
  6. Και τέλος η σεξουαλική επαφή γίνεται επειδή το θέλει η γυναίκα και όχι επειδή επιβάλλεται. Δεν κάνουμε ποτέ κάτι για το οποίο δεν το αισθανόμαστε!

Θα λέγαμε μπορεί να κάνει όποια στάση θέλει αλλά καλύτερα στο τελευταίο τρίμηνο που η κοιλιά είναι πιο μεγάλη η ιδανική στάση είναι η στάση «κουταλάκι».

Ο φυσιολογικός τοκετός αλλάζει το σώμα;

Θα λέγαμε δεν αλλάζει κάτι ριζικά αν και σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις με μεγάλα παιδιά και δύσκολους τοκετούς έχουν αναφερθεί συμπτώματα ακράτειας ούρων και χαλάρωσης κόλπου. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις επεμβαίνουμε διορθωτικά.

Τι συμβουλές δίνουμε στον άνδρα;

Πρέπει να μην φοβάται, το σέξ είναι υγεία η έγκυος το έχει ανάγκη και τέλος είναι το απαραίτητο μυστικό για έναν φυσιολογικό τοκετό… το περπάτημα και οι βόλτες από μόνες τους δεν φτάνουν!

Τις τελευταίες μέρες βοηθάει στην ενεργοποίηση του τραχήλου (μαλακώνει τον τράχηλο ιδίως το σπέρμα που περιέχει προσταγλανδίνες). Γίνεται διάταση του περιναίου που βοηθάει στη γέννηση παιδιού χωρίς περινεοτομή και τέλος αυξάνει την πιθανότητα αυτόματης ρήξης των υμένων που είναι ιδανικό για έναν εύκολο φυσικό τοκετό.

Μετά τη γέννα πότε ξανά;

Ιδανικά είναι μετά από 30 μέρες είτε γεννήσει φυσιολογικά είτε με καισαρική να έχουν την πρώτη σεξουαλική επαφή πάντα με τη γνώμη του θεράποντος ιατρού.

Γιάννης Καλογήρου: Womanclinic.gr

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement