Κατερίνα Χέλμη: Ένα σπάνιο αφιέρωμα ετοιμάζει η ΕΡΤ

Άφησε ξεχωριστό το στίγμα της στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου. Όμορφη, αριστοκρατική, μοναδική στο είδος της, ερμήνευσε συγκλονιστικούς, ακόμα και κόντρα ρόλους.

Advertisement

Μεγάλωσε στην Πλάκα σε ένα θεατρόφιλο περιβάλλον που αγαπούσε τις Τέχνες. Οι εξετάσεις στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν σχεδόν μονόδρομος.

«Η Βάσω Μανωλίδου με προετοίμασε, μου έμαθε τη Μαργαρίτα από τον “Φάουστ” του Γκαίτε. Στις εξετάσεις ο Ροντήρης με ρώτησε “ποιος σου έμαθε αυτό το κομμάτι; Έτσι όπως το λες, εγώ το έχω διδάξει”».

Advertisement

Η Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ήταν η πρώτη της επιλογή, αλλά ο Βασίλης Διαμαντόπουλος την έπεισε να γνωρίσει τον Κάρολο Κουν και να φοιτήσει στη Σχολή του Θεάτρου Τέχνης.

Το 1962, συμμετείχε στην ιστορική παράσταση του θεατρικού έργου του Αλέκου Γαλανού «Κόκκινα Φανάρια», που ανέβηκε στο θέατρο «Πορεία» σε σκηνοθεσία Αλέξη Δαμιανού και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Advertisement

Η φίλη της Μαίρη Χρονοπούλου της το πρότεινε: «Έλα από το θέατρο, έχουμε ένα έργο με πολλούς ρόλους…».

Ερμήνευσε τον ρόλο της Μαρίνας που ερωτεύεται παράφορα έναν σωματέμπορο. Τον ίδιο ρόλο ερμήνευσε και στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου από τον Βασίλη Γεωργιάδη.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο, με την ταινία «Μπάρμπα-Γιάννης ο Κανατάς». «Έγκλημα στο Κολωνάκι», «Νόμος 4000», «Ίλιγγος», «Η αγάπη μας» ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια μαζί με το θέατρο…

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας της έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 25 ταινίες και σε 4 τηλεοπτικές σειρές. Έχει ασχοληθεί επίσης με τη συγγραφή αρκετών βιβλίων.

Σύζυγός της ήταν ο καθηγητής Ιστορίας και ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Σβολόπουλος.

«Από μικρή αγαπούσα την Ιστορία. Και να που αυτή η αγάπη με βρήκε και στον γάμο μου. Με τον Κωστή ήμασταν μαζί από το Δημοτικό συμμαθητές στη Σχολή Χιλλ. Ήταν ένα πολύ ωραίο παιδάκι, που η μάνα του το έντυνε με άσπρα ρούχα, λες και είχαμε Πάσχα. Αυτό το παιδάκι μου αρέσει πολύ είναι δικό μου, έλεγα, το θυμάμαι μέχρι τώρα».

Τον ξαναείδε χρόνια μετά στη Θεσσαλονίκη, στο Βελλίδειο σε μια ομιλία του για τον Βενιζέλο.

«Πήγα και του μίλησα σαν παλιά συμμαθήτρια. “Μη χαθούμε” μου είπε». Τελικά, παντρεύτηκαν το 1997.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement