Ανδρέας Παπανδρέου: 102 χρόνια από τη γέννησή του μεγάλου ηγέτη – Σπάνιο υλικό από τη ζωή και την πολιτική του δράση

Σαν σήμερα το 1919 στην Χίο γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Ο σπουδαίος πολιτικός ήταν ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974. Με σύνθημα την Εθνική Ανεξαρτησία, την Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση, πρωταγωνίστησε στην πολιτική ζωή του τόπου για πολλές δεκαετίες.

Advertisement

Διετέλεσε πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 21 Οκτωβρίου του 1981 ως τις 2 Ιουλίου του 1989 και από τις 13 Οκτωβρίου του 1993 ως τις 18 Ιανουαρίου 1996 μετά τη νίκη του στις εκλογές του Οκτωβρίου 1981, του Ιουνίου 1985 και του Οκτωβρίου 1993. Πριν αναμειχθεί στην πολιτική, ήταν καθηγητής Οικονομικών στις ΗΠΑ και συγγραφέας.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε η πιο σημαντική προσωπικότητα με την μεγαλύτερη συμβολή, στη διαμόρφωση του πολιτικού και κομματικού συστήματος στη σύγχρονη Ελλάδα. Από το κυβερνητικό του έργο ξεχωριστή θέση στη νεοελληνική πολιτική ιστορία έχουν ο εκδημοκρατισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η δημιουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού. Ακόμη σημαντική συμβολή είχε και στη νομιμοποίηση του πολιτικού γάμου, την ψήφο στα 18, την εισαγωγή του μονοτονικού συστήματος γραφής αλλά και την κατάργηση της σχολικής ενδυμασίας.

Advertisement

Εμείς με αφορμή τα 102 χρόνια από τη γέννηση του, σας παρουσιάζουμε μερικά ακόμη βίντεο με σπάνιο υλικό από τη ζωή και την πολιτική του δράση.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement