Η Εύα Καϊλή δεν είναι πλέον αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την Τρίτη να τερματίσει τη θητεία της Εύας Καϊλή στο Προεδρείο του ΕΚ. Η απόφαση ότι η Εύα Καϊλή (Μη εγγεγραμμένοι, Ελλάδα) δεν θα είναι πλέον Αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου εγκρίθηκε με 625 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 2 αποχές. Για τον τερματισμό της θητείας της χρειαζόταν διπλή πλειοψηφία: δύο τρίτα των ψηφισάντων και πλειοψηφία επί του αριθμού των μελών του Κοινοβουλίου.

Advertisement

Η ψηφοφορία διεξήχθη σύμφωνα με το άρθρο 21 του εσωτερικού κανονισμού του Κοινοβουλίου σε συνέχεια των εν εξελίξει ερευνών στο Βέλγιο, στις οποίες εμπλέκονται ορισμένα μέλη και προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η διαδικασία ενεργοποιήθηκε με απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων (δηλ. την Πρόεδρο του ΕΚ και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων) νωρίτερα σήμερα το πρωί, η οποία ενέκρινε ομόφωνα την πρωτοβουλία.

Advertisement

Η Διάσκεψη των Προέδρων ενέκρινε επίσης την ακόλουθη δήλωση (στα αγγλικά).

Η ολομέλεια του ΕΚ θα διεξαγάγει σήμερα συζήτηση περίπου στις 17:30 (ώρα Ελλάδας) σχετικά με τις υποψίες για διαφθορά από το Κατάρ και την ευρύτερη ανάγκη για διαφάνεια και λογοδοσία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, και αναμένεται να εγκρίνει ψήφισμα για το θέμα την Πέμπτη το μεσημέρι.

Advertisement

Κατά την έναρξη της συνόδου της ολομέλειας χθες, η πρόεδρος Roberta Metsola μίλησε σχετικά με την κατάσταση. Ακολούθησαν παρεμβάσεις από τους επικεφαλής των πολιτικών ομάδων.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement