Ιδού τα νέα μέτρα για τις γιορτές που θα ισχύουν από αύριο

Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με νέα μέτρα θα κάνουμε φέτος αφού η επιτροπή των ειδικών έλαβε τις τελικές αποφάσεις. Τα νέα περιοριστικά μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση, έπειτα από εισήγηση των ειδικών, ανακοίνωσαν ο Γιάννης Οικονόμου και ο Θάνος Πλεύρης και θα ισχύουν από αύριο.

Advertisement

Αναλυτικά λοιπόν:
-Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

“Η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς πλέον επειδή υπάρχει μεγάλη κινητικότητα λόγω των εορτών, είναι μεγάλος ο συγχρωτισμός και σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό αφορά και στο σκέλος των κλειστών χώρων που σχετίζονται με τη διασκέδαση και τα γυμναστήρια” ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας στον βαθμό που αυτό είναι δυνατό και στην εστίαση, κατά την είσοδο των πελατών στο μαγαζί για παράδειγμα.

Advertisement

-Διπλή μάσκα ή μάσκα N95 στα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Απαγορεύονται οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς. Όσες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί από τους δήμους θα ακυρωθούν.

Advertisement

-Οι ταξιδιώτες που θα εισέρχονται στην Ελλάδα πέρα από την υποχρεωτικότητα για PCR test 72 ωρών ή Rapid test 24 ωρών, θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλαμβάνουν το τεστ τη δεύτερη μέρα και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους στη χώρα. Κι αυτό γιατί όπως είπε ο κ. Πλεύρης, υπάρχουν δείγματα ότι σε πολλούς, η νόσος εμφανίζεται μετά το τεστ με το οποίο εισέρχονται στη χώρα.

-Παραμένει ισχυρή σύσταση για self test πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ο κ. Πλεύρης απευθύνθηκε ιδίως στους νέους καλώντας τους αφού βγουν έξω, να προσέξουν στη συνέχεια τις επαφές τους με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι στιγμής για την Όμικρον δείχνουν ότι έχει υψηλή μεταδοτικότητα, όμως στο σκέλος της νοσηρότητας υπάρχουν καταρχήν κάποια αισιόδοξα μηνύματα. Σύμφωνα με τον Θάνο Πλεύρη, σε 10-15 μέρες, θα υπάρχει μια πιο σαφή εικόνα για να ξέρουμε ακριβώς την επιβάρυνση που μπορεί να προκαλέσει.

«Έχει κριθεί επιτακτικό να ληφθούν μέτρα» τόνισε ο υπουργός, εξηγώντας πως θα ισχύσουν σε δύο στάδια.

Το πρώτο «πακέτο» μέτρων θα εφαρμοστεί από αύριο 24/12 στις 6 το πρωί έως τις 2 Ιανουαρίου και το δεύτερο από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

«Η επιτροπή των ειδικών θα συνέλθει εκ νέου στις 27/12 για να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και τότε θα υπάρξει η πλήρης αποκωδικοποίηση των μέτρων από τις 3 Ιανουαρίου και μετά.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement