Κορωνοϊός Ευρώπη – Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Αυτό το κύμα δεν είναι το τελευταίο

Την πρόβλεψη ότι ενδεχομένως να υπάρξουν διαδοχικά κύματα επανεμφάνισης της επιδημίας του κορωνοϊού εκφράζουν οι επιστήμονες, επισημαίνοντας στις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν θα είναι και το τελευταίο. Η επιστημονική κοινότητα τοποθετεί χρονικά την κυκλοφορία του εμβολίου στο δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Advertisement

Το Επιστημονικό Συμβούλιο που καθοδηγεί τη δράση της γαλλικής κυβέρνησης, στην τελευταία γνωμοδότησή του που δημοσιεύτηκε 26/10, προβλέπει πως έχουμε πολλούς μήνες με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση.

«Είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κανείς πόσο χρόνο θα διαρκέσει το δεύτερο κύμα, διότι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο τον ιό, από το κλιματικό περιβάλλον του, από τα μέτρα που θα ληφθούν για να περιορισθεί η κυκλοφορία του ιού, από την αποδοχή τους και συνεπώς από τον αντίκτυπό τους», γράφει το Επιστημονικό Συμβούλιο.

Advertisement

«Μπορούμε να κάνουμε μια υπόθεση για έξοδο από το 2ο κύμα στο τέλος του χρόνου ή στην αρχή του 2021. Η έξοδος αυτή θα πρέπει να συνδυασθεί με επιστροφή της κυκλοφορίας του ιού σ’ ένα πολύ ελεγχόμενο επίπεδο (το πολύ 5.000 έως 8.000 νέες μολύνσεις την ημέρα)», συνεχίζει.

«Μπορούμε έτσι να έχουμε διαδοχικά κύματα στη διάρκεια του τέλους του χειμώνα και της άνοιξης του 2021, ανάλογα με διάφορα στοιχεία: κλιματική κατάσταση, επίπεδο και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της στρατηγικής Τεστ/Ιχνηλάτηση/Απομόνωση (των θετικών κρουσμάτων)», πρόσθεσε.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement