Κορονοϊός: Στοματικά διαλύματα εξουδετερώνουν το 99,9% του ιού!

Μία πολύ ευχάριστη είδηση έρχεται από μελέτες επιστημόνων σχετικά με την προστασία μας από τον κορονοϊό!

Επιστήμονες που διεξήγαγαν νέα γαλλική επιστημονική μελέτη διαπίστωσαν ότι τα στοματικά διαλύματα με αντι-ιικά συστατικά βοηθούν στη μείωση του ιικού φορτίου στα άτομα που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται η μετάδοση του από άνθρωπο σε άνθρωπο, όταν κάποιος δηλαδή μιλάει, βήχει ή φτερνίζεται.

Advertisement

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό οδοντιατρικής έρευνας “Journal of Dental Research”, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς. Και οι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι όλοι πρέπει να χρησιμοποιούμε τέτοια διαλύματα καθημερινά, ιδίως πριν από συναντήσεις με άλλους ανθρώπους για επαγγελματικούς, φιλικούς ή άλλους λόγους, επειδή μπορεί να έχουν μολυνθεί από κορονοϊό, χωρίς να το ξέρουν. Μάλιστα για όσους έχουν διαγνωστεί με Covid-19, συστήνουν την τακτική χρήση επί επτά έως δέκα μέρες.

Παρόλο που έως τώρα δεν έχουν γίνει κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα των στοματικών διαλυμάτων, εκτιμάται ότι ορισμένα διαλύματα στο εμπόριο που περιέχουν μερικές δραστικές ουσίες (povidone-iodine, chlorhexidine, hydrogen peroxide, cyclodextrin, Citrox, cetylpyridinium chloride) πιθανώς μπορούν να αδρανοποιήσουν εν μέρει τον κορονοϊό.

Advertisement

Οι Γάλλοι ερευνητές τονίζουν πως κάποια συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα διαλύματα έχουν αντι-ιικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να μειώσουν το ιικό φορτίο του κορονοϊού στο στόμα, γι’ αυτό κρίνεται ουσιώδες να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη κλινική δοκιμή πάνω στα στοματικά διαλύματα.

Αλλά και άλλη αμερικανική έρευνα, από επιστήμονες του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ορισμένα αντισηπτικά στοματικά διαλύματα μπορούν να αδρανοποιήσουν τους κορονοϊούς και συνεπώς πιθανότατα είναι χρήσιμα για τη μείωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 και της μετάδοσης του.

Μάλιστα σε πειράματα που έκαναν σε κυτταρικές καλλιέργειες διαπίστωσαν πως μερικά αντισηπτικά του στόματος απενεργοποίησαν το 99,9% του ιού μέσα σε μόνο 30 δευτερόλεπτα.

Advertisement
Advertisement
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ