Μάνος Χατζιδάκις – Σαν σήμερα: Η άγνωστη ιστορία πίσω από το τραγούδι «Μην τον ρωτάς τον ουρανό»!

Ο Μάνος Χατζιδάκις γεννήθηκε Σαν σήμερα στην Ξάνθη, στις 23 Οκτωβρίου του 1925. Ήταν χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, ποιητής, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας. Συνέδεσε πρώτος μεταπολεμικά, τη λόγια με τη λαϊκή μουσική παράδοση.

Advertisement

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός το 1962 κατακτά και τον αμερικανικό Νότο με τη μουσική του. Το τραγούδι “Μην τον ρωτάς τον ουρανό” που συνέθεσε ο Μάνος Χατζιδάκις για την ταινία του Ντίμη Δαδήρα “Το νησί των γενναίων” το 1959 του έδωσε φτερά για να ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο. Τους στίχους του υπέροχου τραγουδιού που ερμήνευσε μοναδικά η Τζένη Καρέζη, έγραψε ο Γιάννης Ιωαννίδης.

Ο Χατζιδάκις άνοιξε με το κομμάτι αυτό την πόρτα στην Country μουσική και από εκεί την επιτυχία στα αμερικανικά και βρετανικά τσαρτ.  Το 1962 η Μπρέντα Λι θα ερμηνεύσει το συγκεκριμένο κομμάτι με τίτλο «All Alone Am I» και θα καταφέρει σύντομα να το κάνει τεράστια επιτυχία σε ΗΠΑ και Βρετανία κατακτώντας τις κορυφαίες θέσεις στα τσαρτ.

Advertisement

Σύμφωνα με το enikos.gr κατέκτησε τα Top 10 των ΗΠΑ και της Βρετανίας ενώ έφθασε έως το #3 του Billboard Hot 100 τον Νοέμβριο του 1962 και στο #7 στα βρετανικά τσαρτ τον Φεβρουάριο του 1963. Επίσης, έμεινε επί πέντε εβδομάδες στο τσαρτ του αμερικανικού Billboard στην κατηγορία «easy listening».

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement