Μελέτης Ηλίας: Έχω περάσει πολύ δύσκολη κατάσταση! Με έχουν πιέσει, προσβάλει, μειώσει, έχουν βωμολοχήσει

Ηθοποιός ρεπερτορίου ο Μελέτης Ηλίας, από Αρχαίο δράμα με τον Τερζόπουλο μέχρι τον «Ερωτόκριτο» και τον «Ηλίθιο» του Ντοστογιέφσκι με τον Λιβαθινό. Το 10 του Καραγάτση κι όμως έγινε γνωστός σε όλη την Ελλάδα από την οικογενειακή κωμωδία «Το σόι σου».

Advertisement

Γλυκός, χαμηλών τόνων, ευγενής, πατέρας 2 παιδιών, μας λέει πράγματα που δεν γνωρίζαμε για εκείνον.

Μελέτη μου, στο ευρύ κοινό έγινες γνωστός από την τηλεοπτική σειρά του Alpha «Το σόι σου». Θα ήθελα να μας αναφέρεις κάποιους σημαντικούς σταθμούς της διαδρομής σου, πριν φτάσουμε εκεί.

Advertisement

«Τελείωσα την δραματική σχολή το 2001 και από τότε έπαιζα κατά κόρον στο θέατρο. Ξεκίνησα με τον Τερζόπουλο μια 5ετία με ταξίδια σε φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, στην Επίδαυρο, στους Δελφούς και αλλού. Μετά πήγα φαντάρος. Συνέχισα με τον Λιβαθινό άλλη μία 5ετία σε δουλειές στην Στέγη στο Παλλάς και αλλού. Πήρα έναν βασικό ρόλο στην τηλεοπτική σειρά 10 του Καραγάτση στον Alpha με σχεδόν όλο το ελληνικό θέατρο για συμπρωταγωνιστές όπως τον Καταλειφό, τον Ήμελλο, την Πιττακή, την Πρωτόπαππα…»

«Το Σόι σου» πώς μπαίνει στην ζωή σου; Ένας τόσο μεγάλος ρόλος για έναν άγνωστο τηλεοπτικά ηθοποιό.

Advertisement

«Όταν μου έγινε η πρόταση από τον Alpha, δούλευα εκείνο τον χειμώνα σε 3 θεατρικές παραστάσεις για να μπορώ να συμπληρώσω ένα μηνιάτικο. Είχανε δει κάποια στελέχη του σταθμού κάποιες παραστάσεις μου και με φωνάξανε σε ένα τραπέζι με περίπου 15 άτομα. Δεν θα το ξεχάσω! Μέσα σε αυτούς και ο πρώτος σκηνοθέτης της σειράς, ο Νίκος Ζαπατίνας.

Στην αρχή μου έκαναν προσωπικές ερωτήσεις, για να δουν τι καπνό φουμάρω. Ήταν βάρος να σηκώσω έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πλάτες μου. Θέλαν να τσεκάρουν αν είμαι νορμάλ, συνεπής και όταν αντιλήφθηκαν ότι αυτά που τους λέω για την ζωή μου, είχαν μεγάλη σχέση με αυτά που συμβαίνουν στην σειρά, αρκούσε ένα δοκιμαστικό με την Βάσω Λασκαράκη το οποίο ήταν τρομερά επιτυχημένο, ώστε να σταματήσουν να βλέπουν άλλο κόσμο και να μου κάνουν απευθείας την πρόταση.»

Ο ρόλος του Σάββα θεωρείς ότι σε ακολουθεί ακόμη;

«Όταν ξεκίνησε η σειρά, πίστευα ότι θα πάει μία σεζόν! Όταν μπαίνεις για 5 χρόνια, 2 φορές την εβδομάδα, στα σπίτια του κόσμου, η αλήθεια είναι ότι μένεις στην συνείδηση του, σαν τον ηθοποιό που υποδύθηκε τον Σάββα, από εσένα εξαρτάται, είναι στο χέρι σου να το μετατοπίσεις.»

Τα καλύτερά μας χρόνια τα διάλεξες ανάμεσα σε άλλες προτάσεις;

«Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση ήρθε σε ένα timming ιδιαίτερο. Πάνω που άρχισαν να μου γίνονται κάποιες προτάσεις, μόλις μου εξήγησε το concept η Tanweer η εταιρεία παραγωγής, η ίδια εταιρεία που δημιούργησε και την ταινία «Ευτυχία» και μου είπαν το σκεπτικό τους, ήταν για μένα μονόδρομος το να πω Ναι!»

Δεν σε τρόμαξε το γεγονός ότι η σειρά θα προβληθεί στην ΕΡΤ; Είχες συνηθίσει 6 χρόνια σε ιδιωτικό κανάλι με υψηλά νούμερα.

«Στην αρχή παραξενεύτηκα και θορυβήθηκα γιατί η ΕΡΤ την τελευταία 10ετία είχε κάνει μόνο μία σειρά. Στην συνέχεια όμως, επειδή είδα ότι οι άνθρωποι που πλαισιώνουν την δημόσια τηλεόραση, προέρχονται και αυτοί από ιδιωτικά κανάλια με κύρος και επιτυχίες στο ενεργητικό τους, καθησυχάστηκα και αυτό αμέσως μεταφράστηκε σε νούμερα που η ΕΡΤ δεν τα έχει δει τίς τελευταίες σεζόν.»

«Τα καλύτερά μας χρόνια» θα συνεχιστούν και την νέα τηλεοπτική χρονιά; 2022-2023;

«Υπάρχει μεγάλη περίπτωση. Δεν είναι επίσημο αλλά θεωρώ πώς θεωρείται αυτονόητο και από την ΕΡΤ και από την Tanweer, γιατί μιλάμε για ένα format που στην Ισπανία παίζεται 19 σεζόν. Το κέρδος με αυτή την σειρά είναι ότι διαδραματίζεται στην διάρκεια κάποιων ετών. Ξεκίνησε η σεζόν μας φέτος το 1962 και θα τελειώσουμε τον Ιούνιο, το 1975. Αν πάει και 2η σεζόν, θα ξεκινήσει το 1976 και θα τελειώσει κάπου το 1982. Και είναι η ίδια σειρά αλλά με τελείως διαφορετικό τοπίο, ατμόσφαιρα και εικόνες. Είναι μεγάλο προσόν για έναν ηθοποιό αλλά και για τον θεατή που το παρακολουθεί.»

Ποιο ρόλο θα ήθελες να παίξεις από τις φετινές σειρές που προβάλλονται στην τηλεόραση;

«Για ρόλο δεν μπορώ να σου πω με σιγουριά! Οι συνθήκες και οι συνεργασίες με αφορούν περισσότερο. Υπάρχουν σειρές που θα ήθελα να είμαι. Για παράδειγμα στο STAR το «Έρωτας με διαφορά» ή στο MEGA το «Σχεδόν Ενήλικες». Μου αρέσει η αισθητική.

Γενικά μου αρέσει να παρακολουθώ ότι καινούργιο βγαίνει από καθαρά θέμα επαγγελματισμού. Μου αρέσει να βλέπω πέρα από το σενάριο. Την φωτογραφία, τους ηθοποιούς, τα πιο νέα παιδιά. Δεν προλαβαίνω να παρακολουθώ συστηματικά τα επεισόδια αλλά παρακολουθώ.»

Πόσο άγχος έχεις για την δουλειά ως αναφορά στα οικονομικά σου; Κάνεις μία δουλειά η οποία είναι αβέβαιη.

«Από την ημέρα που τέλειωσα την δραματική σχολή το 2001, διαπίστωσα ότι αυτό το πράγμα κάπως έτσι θα πάει. Κάθε 5-6 μήνες θα ψάχνω καινούργιο εργοδότη, καινούργια δουλειά. Και ήμουν και από τους τυχερούς γιατί όπως σου είπα και παραπάνω ήμουν και σε ομάδες για 5ετίες. Αυτό που με αγχώνει είναι από τότε που δημιούργησα την δική μου οικογένεια και εξαρτώνται και άλλα άτομα από εμένα, αλλά, το αντιμετωπίζω ψύχραιμα. Τα τελευταία 7-8 όμως χρόνια είμαι από τους τυχερούς γιατί έχω πάντα δουλειά. Υπάρχουν άξιοι ηθοποιοί, που ειδικά τώρα με το θέμα της πανδημίας δυσκολεύονται.»

Πως αντιμετώπισες με την οικογένεια σου τα lockdown και πως συνεχίζεις να τα αντιμετωπίζεις.

«Προσπαθούμε να διοχετεύσουμε το χρόνο μας σε δραστηριότητες με τα παιδιά. Αφού όλες οι εξωτερικές δραστηριότητες τους έχουν κλείσει, Κολύμπι, μπαλέτο, αέριαλ yoga, θα πάρουμε τα ποδήλατα θα κάνουμε βόλτες στην γειτονιά. Θα κατέβουμε να παίξουμε ποδόσφαιρο και Βόλεϊ και γενικά προσπαθούμε να βρισκόμαστε σε μία κίνηση. Να αποφύγουμε τα πιο επικίνδυνα, tablet και κινητό. Ότι απασχολεί όλους τους γονείς.»

Πες μου κάποια πράγματα που δεν ξέρουμε για σένα.

«Σε πολύ μικρή ηλικία, όταν πρωτοξεκίνησα με την δουλειά, γύρισα με τίς παραστάσεις σε όλα τα διεθνή φεστιβάλ, ολόκληρο τον κόσμο. Από την Λατινική Αμερική μέχρι την Κίνα. Αν εξαιρέσεις την Αυστραλία δεν υπάρχει ήπειρος που να μην έχω πάει.

Μου αρέσει πολύ να μαγειρεύω. Στις καραντίνες το τελειοποίησα. Είμαι ένας επίδοξος chef.

Διαβάζω διάφορα βιβλία, σε αυτό με βοήθησε πολύ η καραντίνα. Προσπαθώ να κρατήσω επαφή με κάτι που για μένα είναι σημαντικό και να το μεταφέρω και στην κόρη μου. Να διαβάζει πριν τον ύπνο.

Μου αρέσει πολύ να οργανώνω τίς διακοπές μου. Με την φαντασία μου, καθόμαστε με την γυναίκα μου και οργανώνουμε το πού θα πάμε και τι θα κάνουμε.»

Και ολοκληρώνοντας να φτάσουμε στο θέμα που απασχολεί όσο τίποτα, τον χώρο σας τις τελευταίες 15 μέρες και έχει να κάνει με την ψυχολογική – λεκτική και σεξουαλική παρενόχληση. Έχεις περάσει κάτι ανάλογο;

«Έχω περάσει πολύ δύσκολη κατάσταση. Ήταν μία αυθεντία σκηνοθέτης του θεάτρου που κυριολεκτικά δεν σήκωνε αμφισβήτηση για το αποτέλεσμα. Ήταν μαγικό. Ήξερες ότι αν συνεργαστείς μαζί του, τα πράγματα δεν θα ήταν εύκολα. Είναι όμως στην ιδιοσυγκρασία του καθενός πόσο μπορεί να το αντέξει. Ήμουν και μικρός, ευάλωτος, γι’ αυτό καταλαβαίνω το «Γιατί τώρα». Υπήρχε τρομερός θαυμασμός από την πλευρά μου, όταν όμως καταλαβαίνεις ότι ο τρόπος που θα σου μεταδώσει αυτά που πρέπει για τον ρόλο, είναι ο εντελώς λάθος, αυτός που θα σε μειώσει, θα σε πιέσει, θα σε κάνει να νιώσεις άσχημα, θα σε προσβάλει, θα βωμολοχεί φριχτά, ή που δεν θα πεις τίποτα μιά δύο τρείς ή που δεν θα αντέξεις και θα φύγεις. Εγώ σηκώθηκα και έφυγα από τις πρόβες. Από την επόμενη στιγμή ένιωσα ανακουφισμένος και πιο αισιόδοξος.»

Αυτό όλο που έχει συμβεί θα επηρεάσει πιστεύεις το θέατρο;

«Η επόμενη μέρα του θεάτρου θα είναι καλύτερη. Πάντα λέγαμε ότι στο θέατρο υπάρχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας. Ευτυχώς υπάρχουν πολλοί ηθοποιοί ικανοί και άξιοι που μπορούν να βρεθούν στην σκηνή. Ουδείς αναντικατάστατος!»

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement