Πορτογαλία: Βουτιά του τουρισμού στα επίπεδα της δεκαετίας του 1980 εν μέσω της πανδημίας

Ο κάποτε ισχυρός κλάδος του τουρισμού στην Πορτογαλία κατέγραψε πέρυσι τις χειρότερες επιδόσεις του από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 καθώς η πανδημία του κορονοϊού και τα lockdowns που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο καθήλωσαν στο έδαφος τα αεροσκάφη και κράτησαν μακριά τους επισκέπτες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Advertisement

Η εθνική στατιστική υπηρεσία INE ανακοίνωσε ότι λιγότεροι από 4 εκατ. ξένοι τουρίστες έμειναν σε πορτογαλικά ξενοδοχεία το 2020, μια μείωση σχεδόν 76% σε σχέση με το ρεκόρ των 16,4 εκατ. το 2019, ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων από μη κατοίκους μειώθηκε κατά 75% στα 12,3 εκατ. το χαμηλότερο επίπεδο από το 1984.

Οι διανυκτερεύσεις από Βρετανούς –μια από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές της Πορτογαλίας– μειώθηκαν κατά 78% συγκριτικά με ένα χρόνο νωρίτερα. Υπήρξε επίσης τεράστια μείωση στην κινεζική και την αμερικανική αγορά, με βουτιά κατά 82% και 87% αντίστοιχα.

Advertisement

Τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων μειώθηκαν κατά 66% πέρυσι, σύμφωνα με την INE, με τον εγχώριο τουρισμό να περιορίζει εν μέρει τις απώλειες.

Η Πορτογαλία, μια χώρα περίπου 10 εκατ. κατοίκων, είχε καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρώπη στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά το 2021 ήρθε με μια καταστροφική αύξηση στα κρούσματα και τους θανάτους, οδηγώντας στην επιβολή αυστηρού lockdown τον περασμένο μήνα.

Advertisement

Σχεδόν 15.321 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της COVID-19 στην Πορτογαλία, με το σύνολο των περιστατικών να φθάνει τα 785.756.

Η Πορτογαλία παρέτεινε το Σάββατο την αναστολή πτήσεων από και προς τη Βραζιλία και τη Βρετανία έως την 1η Μαρτίου, επιτρέποντας πτήσεις μόνο για ανθρωπιστικούς λόγους και τον επαναπατρισμό πολιτών.

ΤΦ Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement