Σαν σήμερα πέθανε ο Οδυσσέας Ελύτης – Έτσι θέλησε να τιμήσει τη μνήμη του η σύντροφος του Ιουλίτα Ηλιοπούλου – ΒΙΝΤΕΟ

Ήταν 18 Μαρτίου του 1996 όταν ο σπουδαίος ποιητής μας Οδυσσέας Ελύτης έφυγε για το τελευταίο του ταξίδι. Στο έργο του που καταξιώθηκε παγκοσμίως με τη βράβευση του «Άξιον Εστί» το 1979 με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, συναντήθηκε η ελληνική παράδοση με τον υπερρεαλισμό, η πολυσημία των λέξεων με τον λυρισμό, το φως του Αιγαίου με το μυστήριο της ύπαρξης. Η νησιωτική καταγωγή του Ελύτη επηρέασε ανεξίτηλα το έργο του, το διαπότισε με δημιουργική επαναστατικότητα και συναισθηματική φόρτιση. Ο ίδιος αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους Έλληνες ποιητές αν όχι στον σπουδαιότερο, καθώς είχε εθνική και παγκόσμια απήχηση.

Advertisement

Τιμώντας τα 25 χρόνια μνήμης από το θάνατο του, η σύντροφος του ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου επιλέγει να μας θυμίσει τι έλεγε ο ποιητής το 1976 σε συνέντευξή του απαντώντας στο ερώτημα «Τι σας ανησυχεί περισσότερο όταν αναλογίζεστε το μέλλον;»

Το Γραφείο Τύπου του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το βιβλίο του ποιητή «Συν τοις άλλοις», (εκδόσεις Ύψιλον), το οποίο επέλεξε να διαβάσει η Ιουλίτα Ηλιοπούλου.

Advertisement

Δείτε το βίντεο:

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement