Συμβουλές διατροφής κατά την περίοδο των εορτών

Συμβουλές για το πως μπορούμε στις γιορτές να προσέξουμε την διατροφή μας ώστε να μην πάρουμε περιττά κιλά.

Advertisement

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι ίσως οι πιο ξεχωριστές μέρες του χρόνου, τις οποίες και περνάμε με την οικογένειά μας και τους φίλους μας. Πολλές φορές, ωστόσο, η περίοδος των γιορτών συγχέεται με τη συνήθεια της υπερκατανάλωσης γευμάτων και κυρίως των γλυκών και του αλκοόλ. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε άμεση αύξηση του σωματικού βάρους και σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές (π.χ. γαστρίτιδα). Προκειμένου να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διατροφική καθοδήγηση, η οποία θα βοηθήσει στην απενοχοποιημένη απόλαυση τις γιορτινές αυτές ημέρες.

Τα βασικά tips:

Advertisement

Αποφύγετε το περιττό τσιμπολόγημα και τα περιττά κεράσματα. Καταναλώστε μόνο γεύματα και τρόφιμα τα οποία θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε και όχι εκείνα που δεν θα επιθυμούσατε. Προτείνεται η αποφυγή κατανάλωσης ορεκτικών.

  • Περιορίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και ξηρών καρπών. Η υπερκατανάλωση αυτών των δύο επιλογών θα μπορούσαν να επιφέρουν τις σχετικές αρνητικές συνέπειες, καθώς 1gr αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες και 1gr ξηρών καρπών αποδίδει περίπου 9 θερμίδες. Επομένως, απολαύστε τις γευστικές αυτές επιλογές, προσέχοντας όμως την ποσότητά τους.
  • Καταναλώστε σαλάτα πριν από κάθε γεύμα σας (καθώς αποτελεί μια υγιεινή επιλογή και αυξάνει τον κορεσμό, αποτρέποντας την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού μετέπειτα).
  • Δοκιμάστε να μαγειρέψετε τα γεύματα εσείς ή προτιμήστε σπιτικά μαγειρεμένο φαγητό.
  • Μην παραλείπετε τη φυσική δραστηριότητα αυτή την περίοδο. Η χαμηλής έντασης φυσική δραστηριότητα λίγες φορές την εβδομάδα θα βοηθήσει στη διατήρηση του σωματικού βάρους και της ευεξίας.
  • Και, κυρίως, μην αισθανθείτε τύψεις εάν καταναλώσετε παραπάνω ποσότητα από αυτή που θα έπρεπε! Απολαύστε τα εορταστικά γεύματα χωρίς τύψεις ή ενοχές. Η αποφυγή κατανάλωσης κάποιου γεύματος που επιθυμείτε θα μπορούσε να οδηγήσει σε λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές.

Η ισορροπία και το μέτρο είναι το μυστικό για να απολαύσετε τα εορταστικά γεύματα χωρίς τύψεις!

Advertisement

Και μην ξεχνάς:

«Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου» (Kolyviras quote).

  • Στέλιος Κολυβίρας -Τζιβανιώτης
  • Διαιτολόγος Διατροφολόγος MMedSci
  • Μετεκπαιδευθείς στην Ιατρική Σχολή Παν/μίου Αθηνών
  • tel: 2108980947, mob: 6945755221
  • Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 14, Γλυφάδα

Eatfeelsgood.gr

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement