Ενδομητρίωση: Διατροφή, αιτιολογία και συμπτώματα

Η ενδομητρίωση είναι μια συνήθης πάθηση την οποία εμφανίζει έως και το 10% του γυναικείου πληθυσμού παγκοσμίως. Η ίδια αποτελεί μια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση στην οποία εμφυτεύματα ενδομητρίου ιστού εμφανίζονται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Ουσιαστικά, η επένδυση της μήτρας αναπτύσσεται και σε άλλα σημεία του γυναικείου σώματος, όπως στις ωοθήκες, στο έντερο, στην ουροδόχο κύστη ή στην πυελική περιοχή. Η επικινδυνότητα αυτής της κατάστασης έγκειται στο ότι οι συγκεκριμένοι ιστοί πυκνώνουν και καταρρέουν, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το σώμα, όπως τα κύτταρα του ενδομητρίου.

Advertisement

Αιτιολογία και συμπτώματα

Η αιτιολογία της παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη. Ωστόσο, γιατροί και ερευνητές θεωρούν πιο πιθανούς παράγοντες ανάπτυξης ενδομητρίωσης τη δυσμηνόρροια, τη γενετική προδιάθεση, τη λεμφική ή κυκλοφορική εξάπλωση, την ανοσολογική δυσλειτουργία, τις περιβαλλοντικές αιτίες και τη μεταπλασία.

Advertisement

Η διάγνωση της συγκεκριμένης πάθησης γίνεται από τον εκάστοτε γιατρό, συνήθως μέσω λαπαροσκόπησης ή άλλων εξετάσεων, ενώ εξετάζονται πάντοτε τα συμπτώματα της κάθε ασθενούς. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επώδυνα για το σώμα τη γυναικάς και περιλαμβάνουν:

  • Επώδυνη έμμηνο ρύση
  • Έντονη εμμηνορροϊκή αιμορραγία
  • Πιθανή αιμορραγία εκτός έμμηνου ρύσης
  • Χρόνιο πόνο (στην πυελική περιοχή, κατά την έμμηνο ρύση ή τις κινήσεις του εντέρου)
  • Κόπωση και αδυναμία
  • Κατάθλιψη
  • Πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Υπογονιμότητα
  • Μακροπρόθεσμα τα ορισμένα συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν μέχρι και στην εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, στη δυσκολία διατήρησης και εύκολη αύξηση σωματικού βάρους, στο σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 κ.α.

Η θεραπεία

Advertisement

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για την ενδομητρίωση, καθώς αποτελεί μια χρόνια πάθηση. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι οι οποίες βοηθάνε στο έλεγχο των συμπτωμάτων και, συνεπώς, προσφέρουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην εκάστοτε γυναίκα. Τα πιθανά σημεία της θεραπείας περιλαμβάνουν χειρουργική επέμβαση, θεραπεία με ορμόνες, διατροφή, φυσική δραστηριότητα και χορήγηση αναλγητικών.

Η κατάλληλη διατροφή

Η ενδομητρίωση, λοιπόν, αποτελεί μια πάθηση που δεν θεραπεύεται. Ωστόσο, ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και ενδεχομένως η μείωση του σωματικού βάρους μπορούν να βελτιώσουν τα εκάστοτε συμπτώματα και την υγεία της πάσχουσας γυναίκας.

Το κατάλληλο διατροφικό πλάνο για την βελτίωση των συμπτωμάτων έχει αποδειχθεί πως είναι η μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελείται από ελάχιστα λιπαρά, αρκετά αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη και αρκετές φυτικές ίνες. Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται από τη μεσογειακή διατροφή θα βοηθήσουν τόσο στον έλεγχο των ορμονών όσο και στην μείωση της έντασης των συμπτωμάτων.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται, καθώς επιδρούν αρνητικά στην περίπτωση της ενδομητρίωσης είναι τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το κόκκινο κρέας, το αλκοόλ, η καφεΐνη, τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε γλουτένη ή φυτικά οιστρογόνα και φυσικά τροφές πλούσιες σε κορεσμένα και trans λιπαρά οξέα (π.χ. γλυκά ή junk food).

Τροφές που πρέπει να καταναλώνονται και βοηθούν στον έλεγχο των ορμονών, είναι τα ιώδη τρόφιμα, δηλαδή τα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια, τα δημητριακά προϊόντα ολικής αλέσεως, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σίδηρο, όπως τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα τρόφιμα με απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά οξέα, δηλαδή τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος. Επίσης, έρευνες καταδεικνύουν την ευεργετική επίδραση των βιταμινών Α, C, D και Ε στον χρόνο πόνο. Γενικά, θεωρείται απαραίτητη η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, καθότι ελέγχουν τη φλεγμονή και ελαχιστοποιούν την ένταση των συμπτωμάτων.

Και μην ξεχνάς:

«Η τροφή μπορεί να αποτελέσει το φάρμακο ή το πιο αργό δηλητήριο για τον οργανισμό σου» (Kolyviras quote). Eatfeelsgood

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement