Κορονοϊός: 549 στις ΜΕΘ, σταθεροποίηση κρουσμάτων, αλλά το lockdown μένει

Ανάμεικτα συναισθήματα προκάλεσε η σημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας σχετικά με τον κορονοϊό.

Advertisement

Από την μία ανακοινώθηκε χαμηλός αριθμός νέων κρουσμάτων – σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες, κι από την άλλη ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ, κρούει το καμπανάκι του κινδύνου.

Συγκεκριμένα σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.388 νέα κρούσματα, 549 διασωληνωμένους και 84 θανάτους.

Advertisement

Συγκρατημένη αισιοδοξία από τους ειδικούς

Όπως ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, “Στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορωνοϊό ξεπερνούν τις 4 χιλιάδες, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%”.

Advertisement

Ωστόσο πρόσθεσε και κάτι αισιόδοξο: “Στην Βόρεια Ελλάδα διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε. Τα μέτρα αποδίδουν. Είναι σαφής η σταθεροποίηση. Τα κρούσματα της 2ης και 3ης εβδομάδας δείχνουν τάση μείωσης.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανακοίνωσε ότι από τα 1.388 νεά κρούσματα, τα 252 εντοπίζονται στην Αττική και τα 300 στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, 88 κρούσματα εντοπίζονται στην Πέλλα, 65 στην Ημαθία και 61 στην Καβάλα.

“Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης”, τόνισε και πρόσθεσε πως: “παρατηρείται μείωση της θετικότητας περίπου στο 50%, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα. Η κατάσταση περιμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό».

Κικίλιας: Ανεδαφικό να μιλάμε για άρση lockdown στις 30 Νοεμβρίου

Το έχουν πει επανειλημμένως οι ειδικοί το είπε και επίσημα σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Η άρση του lockdown αν όλα πάνε καλά, πάει για Δεκέμβριο και όχι για τέλη Νοεμβρίου. Ο υπουργός μιλώντας σήμερα στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο σημείωσε ότι:

“Με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορούμε να ανοίξουμε την 1η Δεκεμβρίου. Ό,τι είναι να γίνει θα αποφασιστεί και με βάση την διασπορά στην κοινότητα και τις αντοχές του ΕΣΥ. Όλα συνυπολογίζονται. Είναι ανεδαφική η κουβέντα για το πότε θα ανοίξουμε. Πρέπει να πέσουν τα κρούσματα και να πάρει ανάσα το ΕΣΥ. Αυτά θα δώσουν την ανάσα για να επανέλθουμε στην όποια κανονικότητα”.

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement