Εξοικονομώ – Αυτονομώ: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις; – Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» με προϋπολογισμό ύψους 850 εκατ. ευρώ, θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις από τις 30 Νοεμβρίου. Ο Οδηγός του Προγράμματος είναι πλέον διαθέσιμος από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και όπως μαθαίνουμε η διαδικασία υπαγωγής για πολυκατοικίες έχουν διευρυμένες σε σχέση με το παρελθόν προϋποθέσεις υπαγωγής, ως προς το εισόδημα και την ενεργειακή κατηγορία στην οποία κατατάσσεται το κτίριο.

Advertisement

O υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Xατζηδάκης είπε:

«Η προδημοσίευση του οδηγού του “Εξοικονομώ-Αυτονομώ” δείχνει ότι μπαίνουμε στην γραμμή της αφετηρίας για την ενεργοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος ενεργειακής εξοικονόμησης που είχαμε ποτέ. Το γνωστό σε όλους “Εξοικονομώ κατ’ Οίκον”, το δημοφιλέστερο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ξεκινήσαμε με τον Κωστή Μουσουρούλη το 2009, μετατρέπεται σε “Εξοικονομώ-Αυτονομώ”. Απαντά στην αυξημένη έμφαση σε θέματα ενεργειακής εξοικονόμησης που δίνεται πλέον τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Βασικές διαφορές με τα παλιά “Εξοικονομώ” είναι:

Advertisement

-Η πολύ υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (υπενθυμίζω ότι όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ)

-Το πολύ μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας.

Advertisement

-Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα ακολουθήσουν ακόμα μεγαλύτερα προγράμματα εξοικονόμησης από το επόμενο έτος και μετά. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν υπαχθούν στο τρέχον πρόγραμμα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στους επόμενους κύκλους μαζί με άλλους ενδιαφερομένους, με νέες αιτήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο οι πόροι που εκτιμάται ότι θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης για προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας έως και το 2023 θα ανέλθουν σε 3 δισεκατομμύρια ευρώ ! Και στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και κεφάλαια από το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 που θα διασφαλίσουν ότι τα επόμενα χρόνια θα κάνουμε ένα πραγματικό άλμα στην ενεργειακή εξοικονόμηση, μια πράσινη πολιτική με σημαντικά οφέλη για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τον κατασκευαστικό κλάδο».

Το χρονοδιάγραμμα υποβολής των αιτήσεων ανά Περιφέρεια διαμορφώνεται ως εξής:

  • Κρήτης, Β. Αιγαίου, Ν. Αιγαίου: 30.11.2020
  • Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: 02.12.2020
  • Δυτικής Μακεδονίας: 04.12.2020
  • Κεντρικής Μακεδονίας: 07.12.2020
  • Θεσσαλίας: 09.12.2020
  • Ηπείρου, Ιονίων Νήσων: 11.12.2020
  • Αττικής: 14.12.2020
  • Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου: 16.12.2020
  • Δυτικής Ελλάδας: 18.12.2020
  • Πολυκατοικίες: 11.01.2021
Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement