Η βασιλόπιτα της γιαγιάς Σοφίας!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου

Advertisement

Όπως υποσχέθηκα, η πολίτικη βασιλόπιτα σήμερα! Χωρίς πορτοκάλια, χωρίς μαστίχα χωρίς να τα μπερδεύουμε με το τσουρέκι! Το τσουρέκι είναι τσουρέκι και η βασιλόπιτα, βασιλόπιτα!

ΥΛΙΚΑ:

Advertisement
  • 1 κιλό αλεύρι  (προτιμήστε αυτό που κάνει για τσουρέκια)
  • 350 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. βούτυρο (Φυτίνη)
  • 100 γραμμ. βούτυρο γάλακτος
  • 4 αυγά
  • 2 ποτήρια νερού αφέψημα γλυκάνισου
  • 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη κοπανισμένο μαχλέπι (η γιαγιά έβαζε πάντα και…μπαχτσίσι μια μύτη ακόμα!)
  • 80 γραμμ. Μαγιά νωπή (αγοράστε από κάποιον φούρνο αυτή που χρησιμοποιούν για τα τσουρέκια)
  • Μία πρέζα αλάτι
  • Μαύρο σουσάμι για πασπάλισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Πρώτα «πιάστε» την μαγιά!  

Σ’ ένα τάπερ βάλτε θρυμματισμένη την μαγιά, μία κουταλιά ζάχαρη, μία πρέζα αλάτι και λιώστε με χλιαρό νερό. (όχι καυτό και κάψετε την μαγιά!) Προσθέστε αλεύρι μέχρι να γίνει σφιχτός χυλός Σκεπάστε και αφήστε να φουσκώσει.  (να έχετε τον νου σας, το καπάκι του τάπερ κάνει λίγο σαν βόμβα!)

Advertisement
  • Ετοιμάστε τα υλικά σας!

Σε κατσαρολάκι, βράστε δύο φακελάκια γλυκάνισο. (Μόλις βράσει το νερό, ρίχνετε τον γλυκάνισο, σβήνετε φωτιά περιμένετε να βγάλει άρωμα και χρώμα, να γίνει σαν τσάι, το σουρώνετε ώστε να έχετε δύο ποτήρια.) Βάλτε το σε ένα σκεύος.

Ρίχνετε μέσα στο αφέψημα γλυκάνισου  την ζάχαρη και την διαλύετε.

Σε ένα άλλο σκεύος  σπάστε τα αυγά και κτυπήστε τα ελαφρά.

Λιώστε τα δύο βούτυρα μαζί.

  • Είστε έτοιμες ν’ αρχίσετε το ζύμωμα με όλα τα υλικά σας τριγύρω!

Σε λεκάνη ζυμώματος, κοσκινίστε το αλεύρι. Προσθέστε το μαχλέπι και την πρέζα το αλάτι και ανακατέψτε ελαφρά.

Ανοίξτε έναν λάκκο στην μέση.

Ρίξτε εκεί, το αφέψημα του γλυκάνισου με την ζάχαρη και την μαγιά.

Με κυκλικές κινήσεις αρχίζετε να δημιουργείτε έναν χυλό καθώς το προζύμι της μαγιάς ενσωματώνεται με τον γλυκάνισο και το αλεύρι που παίρνει από γύρω. 

Προσθέτετε τα αυγά και το ¼ από το βούτυρο και συνεχίζετε να δουλεύετε το ζυμάρι κυκλικά παίρνοντας όλο και περισσότερο αλεύρι από τα τοιχώματα της λεκάνης.

Σταδιακά ρίχνετε και όλο το υπόλοιπο βούτυρο.  Μέχρι που έχετε ένα ενιαίο ζυμάρι.

Δεν είναι ψωμί για να είναι σφιχτό, δεν είναι χυλός για τηγάνισμα!  Αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να ρίξετε λίγο ακόμα αλεύρι. (οι διαφορές προκύπτουν από το μέγεθος του ποτηριού που έχει κάθε νοικοκυρά όταν μετράει τον γλυκάνισο!)

Σηκώνοντας απαλά το ζυμάρι από τα τοιχώματα της λεκάνης με μια σπάτουλα, ρίχνετε αλευράκι ,ώστε να βγει πιο εύκολα. Το ίδιο κάνετε και από πάνω. Σκεπάστε την λεκάνη (σταυρώστε και το ζυμάρι!) .

Βάλτε μια κατσαρόλα ζεστό νερό από κάτω και σκεπάστε το ζυμάρι σας σε μέρος ζεστό. (εγώ βάζω κι ένα μικρό αερόθερμο που έχω εκεί κοντά!)

Λογικά σε καμία ώρα, ανοίξτε, θα έχει πάρει να φουσκώνει. «Κατεβάστε» με τα δάκτυλα το ζυμάρι και ξανακλείστε.  Σε άλλη μία ώρα, θα είναι έτοιμο!

  • Ετοιμαστείτε για ψήσιμο!

Πάρτε στρογγυλό ταψί.  Εγώ βάζω μεγάλο και ένα ακόμα μικρότερο. (Βγαίνουν παραπάνω από μία, ανάλογα με το μέγεθος του ταψιού σας)

Κόψτε χαρτί ψησίματος και πλύντε το κάτω από την βρύση σαν πανί, στύψτε καλά, ώστε να μαλακώσει και να εφαρμόσει καλά στο ταψί σας. Φροντίστε να εξέχει από το ταψί, τόσο όσο θα μπορείτε να το πιάνετε! Θα σας χρειαστεί για να βγάλετε την βασιλόπιτα από το ταψί μετά το ψήσιμο!

Ετοιμάστε ένα κρόκο αυγού (αραιώστε με λίγο νεράκι) για ν’ αλείψετε την βασιλόπιτα.

Πάρτε το ζυμάρι, κάντε του ένα ελαφρύ ζύμωμα να ενσωματωθεί το αλεύρι που βάλατε στα τοιχώματα και χωρίστε το σε κομμάτια. Στο ταψί, το ύψος δεν πρέπει να ξεπερνάει την μέση, γιατί θα φουσκώσει και θα ξεχειλίσει!

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΒΑΛΕΤΕ ΝΟΜΙΣΜΑ!

Αλείψτε με το αυγό και πασπαλίστε με το μαύρο σουσάμι.

  • Διακοσμείστε!

Εγώ φτιάχνω μαρέγκα και με κορνέ γράφω τον αριθμό, κάνω ροζέτες γύρω γύρω και μπήγω αμύγδαλα. Μια χρονιά, με την κόρη μου, την ψήσαμε και κόψαμε σχέδια και αριθμούς από ζαχαρόπαστα και τα βάλαμε μετά το ψήσιμο πάνω.

  • Ψήστε σε προ θερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για μία ώρα (ανάλογα με το ταψί).

Αν δείτε ότι «αρπάζει» (λόγω του αυγού) βάλτε αλουμινόχαρτο από πάνω. (ΜΗΝ ανοίξετε την πόρτα του φούρνου πριν τα 40 λεπτά και σας «πέσει» το φούσκωμα!)

  • Βγάλτε από το ταψί!

Εδώ ίσως χρειαστεί και κάποιος να σας βοηθήσει ώστε να μην σας σπάσει η βασιλόπιτα. Πιάστε από το χαρτί που εξέχει, σηκώστε και τοποθετήστε σε σχάρα  (μας κάνει και του φούρνου) μέχρι να κρυώσει για να μην υγρανθεί.

Αφού κρυώσει βάλτε σε πιατέλα!

Αυτή ήταν η συνταγή και την έδωσα όσο πιο αναλυτικά γινόταν! Καλή επιτυχία!

ΣΗΜ: Η βασιλόπιττα του 2012! (Αυτήν βρήκα μόνο! Βιαζόμαστε τόσο να την κόψουμε, που δεν προλαβαίνουμε να την φωτογραφήσουμε!)

ΥΓ: Σας εύχομαι καλά Χριστούγεννα! Θα είναι διαφορετικά, σίγουρα, αλλά ελπίζω ο καθένας να τα περάσει όσο καλύτερα μπορεί! Εμείς θα τα ξαναπούμε την άλλη Δευτέρα! Σας φιλώ γλυκά!

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement