Αγαπημένο μου ημερολόγιο: Να σου πω την μοίρα σου…

6 Απριλίου 2020

Advertisement

Αγαπημένο μου ημερολόγιο, Καλή εβδομάδα! Επανήλθα δριμύτερη με ιστορικό ντοκουμέντο! Καλύτερα στο χθες μέχρι να έρθει το όμορφο αύριο!

Ο γάμος του θείου μου Τάκη! Ο μεγάλος αδελφός της μητέρας μου. Οι δύο συμπεθέρες, δεξιά και αριστερά του ζεύγους, δεξιά η γιαγιά Σοφία, πού είναι ο παππούς μου δεν ξέρω!  Το παρανυφάκι που κοιτάζει εκστατικό το ζεύγος, είμαι εγώ (από τότε μου άρεσαν οι γάμοι!) και πάνω αριστερά ο μπαμπάς μου και η μαμά μου (είχα ωραίους γονείς, κουβέντα δεν σηκώνω!).  Δίπλα στην νύφη, η μητέρα της. Αγαπημένη κυρία Ευδοκία! Ήξερε ένα φλιτζάνι που έτσι και το έκανε επάγγελμα, πολλά θα έβγαζε εκείνη την εποχή, αλλά το έλεγε μόνο στην οικογένεια,(στις ελεύθερες να εξηγούμαστε) και με το σταγονόμετρο! Μόνο κάθε Παρασκευή που σύμφωνα με τα λεγόμενά της, «έβγαινε»! Την θυμάμαι και βουρκώνω από νοσταλγία… Καθόταν η γλυκιά μου με το ένα πόδι διπλωμένο πάντα, σαν σουλτάνα, έβαζε το γυαλί στην άκρη της μύτης, έπαιρνε το φλιτζάνι και το μελετούσε με εμβρίθεια, με μένα να κρέμομαι από τα χείλη της. Και μετά άρχιζε την ανάγνωση… Να ξέρεις τον Γιώργο, τον βρήκε αμέσως! «Μπρε συ, ποιόνα γνώρισες τώρα στα πίσω πίσω;» με είχε ρωτήσει και φυσικά εγώ έκανα την ανήξερη. «Μπρε εμένα δεν με γελάς! Κάποιονα γνώρισες! Ψηλός, καλός και σε πέφτει στεφάνι! Εμένα διες Λένα, αυτός που γνώρισες είναι το τυχερό σου!»

Advertisement

Μόλις αρραβωνιάστηκα με τον Γιώργο, δεν μου είπε ποτέ ξανά το φλιτζάνι… «Τώρα δεν το έχεις ανάγκη! Κοίτα τον άντρα σου και το σπίτι σου και μην θέλεις να ξέρεις τα μελλούμενα! Ότι έρθει για καλό να είναι, αυτό να παρακαλάς την Παναγία!» μου έλεγε.  Και μετά τον καφέ, το τσάι. Σ’ εκείνα τα μικρά διάφανα φλιτζανάκια, με τα ασημένια μικροσκοπικά κουταλάκια, που όταν ήμουν μικρή έπαιρνα για να ταΐζω τις κούκλες μου. Τσάι βαρύ, ντεμλίδικο, όχι «νερόπλυμα σε σακουλάκι» που έλεγε η μαμά μου, και οπωσδήποτε γλυκό. Έφτιαχνε ένα κανταΐφι η γιαγιά μου, κόλαση!  Και τα έλεγαν οι δύο συμπεθέρες κι εγώ δεν έχανα λέξη. Λατρεμένα απογεύματα! Κι ας άρχιζαν και οι δύο τις συμβουλές σε μένα που ήμουν τότε 17…  Οι συμβουλές στο επόμενο!

Advertisement

Διαβάστε επίσης

Advertisement